Annonce
Fredericia

Fredericia Dagblad spurgte på gaden: Hvilket emne er det vigtigste i valgkampen?

Fredericia Dagblad har været rundt i kommunen for at spørge folk om, hvilket emne de mener er der vigtigste i den valgkamp, der nu går i gang. Foto: Klaus Madsen
Fredericia Dagblad var på rundtur i kommunen og talte med 24 helt almindelige mennesker om folketingsvalget. Vi stillede dem spørgsmålet "Hvilket emne er det vigtigste i valgkampen?".

Fredericia: Hvis det "grå guld" skal blive længere på arbejdsmarkedet, skal der følge en skattebonus.

Sådan lød en konkret forslag fra en vælger, da Fredericia Dagblad var på rundtur i kommunen.

Vi fandt 24 mennesker og stillede dem spørgsmålet "Hvilket emne er det vigtigste for dig i valgkampen?".

Nu har statsminister Lars Løkke Rasmussen trykket på valgknappen, og ifølge de vælgere, dagbladet mødte, er der masser af forskellige emner at tage fat på.

Flere er optaget af debatten om nedslidning på arbejdsmarkedet, ligesom klima er et vigtigt tema. Også udlændinge, sundhed, børn, unge og ældre er blandt de emner, som optager flertallet.

Peter Liltorp, Middelfart, 63 år, murer

De ældre. Jeg sidder i ældrerådet i Middelfart Kommune, og jeg synes ikke, at politikerne behandler de ældre særlig godt. I runde tal er der 800.000 stemmer i spil fra de ældre, men jeg synes ikke, at man tager det særligt seriøst. Tilbuddene i hjemmeplejen og på plejehjem er ikke tilstrækkelige. Kagen skal være større.

Preben Nielsen, Erritsø, 73 år, pensionist

Sundhedsvæsnet er det, vi går mest op i, for alt det andet skal vi nok klare selv. Det er fremragende, hvad der er lavet i vores sundhedshus. Det kan næsten ikke være bedre. Jeg var selv inde og få taget en blodprøve, og du kan gå lige ned på apoteket bagefter. Men jeg er imod nedlæggelsen af regionerne, fordi jeg synes, det fungerer rigtig fint her i Sydjylland.

Emma Skousen, Erritsø, 18 år, HF-elev

Miljøet. Det bekymrer mig med de temperaturstigninger, det har været. FN har lavet verdensmål, men politikerne burde gøre befolkningen mere bevidst om, hvad det betyder. Jeg har ikke bestemt mig for, hvem jeg vil stemme på endnu.

Britt Bruun, Erritsø, 45 år, miljøkonsulent

Det er blandt andet sænkning af pensionsalder og miljøpolitik. Det gælder om at tilgodese de mennesker, som har haft et ekstremt hårdt fysisk arbejdsliv, men det er også vigtigt med en nuancering. For det er også mennesker, der har haft psykisk belastende jobs, som skal tilgodeses. Kigger vi på miljøet, burde det være et krav til alle, at de sorterer deres affald hjemme i privaten. I Vejle Kommune skal man sortere i inddele spande. Hvis det bliver et lovkrav på landsplan, får vi en større miljøgevinst, og vi ville også få vores børn med.

Camilla Andersen, Fredericia, 45 år, socialrådgiver

Det er børnene. Jeg har selv en søn på otte år, og jeg har selv tidligere arbejdet som folkeskolelærer. Der er skåret meget ind til benet. Det er meget fokus på faglighed i undervisningen, men for lidt fokus på sociale kompetencer. Der er brug for flere voksne til at tage vare på de sociale kompetencer. Det er ikke noget, man kan gøre med én lærer til 25 elever.

Carsten Vesterholm, Egeskov, 59 år, montør

Jeg står jo tæt på pensionsalderen, og det er jo vigtigt, at de ikke går hen og skærer mere fra. Det er også vigtigt, at vi behandler de ældre bedre end i dag. Hvor skal de nøjes med et bad om ugen? Jeg kender til nogle, der får hjemmehjælp halvanden time om ugen. Det er jo ingenting. De har knoklet hele deres liv, så de bliver snydt lidt på den måde. Vi betaler så meget i skat, så skal velfærden også være i orden.

Christoffer Riis Jensen, Skærbæk, 41 år, selvstændig

At vi får styr på Skat. Før vi har styr på det, ved vi ikke, hvor mange penge vi har at bruge. Rigsrevisionen har afvist at godkende Skats regnskab vi seneste par år, og det er skræmmende. Vi betaler en masse skat, men vi ved reelt ikke, hvor mange penge, vi har. Organisationen bag Skat skal være bedre.

Emilie Skou Fabricius, Fredericia, 18 år, hhx-studerende

Miljø og flygtninge. Det er vigtigt for fremtiden, at der bliver gjort noget ved den globale opvarmning. Desuden er det vigtigt, at der bliver ændret på nogle af de vilkår, flygtninge i Danmark lever under. De er lige så meget mennesker som os andre.

Frederik Tønning Pedersen, Fredericia, 18 år, smedelærling

Der skal helt klart være bedre vilkår for erhvervsskolerne. Nogle uddannelser kan du kun tage bestemte steder i landet. Mange uddannelser kan du begynde i Fredericia, men så skal du andre steder hen, hvis du læse videre. Det er vigtigt med gode forhold for erhvervsuddannelserne, for ellers står vi lige pludselig uden håndværkere her i landet.

Ib Ibsen, Løgumkloster, 72 år, campingmand ved Trelde Næs

Det vigtigste er det, de er i gang med. At nedlægge regionerne. Jeg var imod, da de nedlagde amterne og oprettede regionerne. Så nu vil jeg gerne have regionerne nedlagt. Det kan lige så godt være kommunerne, der opretter sundhedshuse. Det er blevet meget udbredt, og vores ældre skal ikke køre så langt. Det er vigtigt, at vi inden for en vis radius kan besøge en læge på et sundhedshus.

Jeanette Engelbrecht, Skærbæk, 33 år, pædagog, (med Vega, 4 år)

Det er normeringerne i daginstitutionerne. Vi pædagoger løber stærkt, og der er brug for flere hænder, så vores børn får den omsorg, de har behov for. Efter der var en udsendelse i fjernsynet, blev det tydeligt, hvor hurtigt vi render. Det har betydet, at forældrene også råber lidt højere nu.

Kristoffer Nielsen, Fredericia, 18 år, htx-studerende

Undervisningsministeriet har skåret så meget i budgettet på skolerne, at det kan mærkes. For eksempel med tilskud til materialer. Desuden er flygtninge et vigtigt emne. Og de afviste asylbørn skal have bedre levevilkår, selvom de er afviste.

Lars Frimann, Egeskov, 59 år, taxachauffør

Jeg er stærkt opsat på at komme ud af regionerne. De stod for at sætte flexkørsel i udbud, og det udfordrede hele branchen totalt. De ønskede at styre kørslen på en anden måde, men det blev bestemt ikke bedre. Jeg har altid syntes, regionerne var et unødvendigt mellemled.

Lars Germansen, Herslev, 66 år, servicemedarbejder

Vi skal være længere på arbejdsmarkedet. Jeg synes, man skal arbejde så længe, man kan. Men vi gamle skal have noget for at være der er, for ellers kunne man hurtigt gå på folkepension. Vi kunne godt have en skattefordel ved at blive på arbejdsmarkedet. Man snakker jo så meget om det grå guld. 1. juli er det 50 år siden, jeg kom i lære.

Moza Zidan, Fredericia, 25 år, studerende

Sundhedsvæsenet og integration er vigtige emner. Jeg synes, vi skal gøre noget andet for at få de unge integreret herude i Korskærparken. Hvis der er en ung, der for eksempel er aggressiv, bliver han sendt til pædagog og psykolog i stedet for at finde ud af, hvad han går op i. Man burde bruge flere rollemodeller, der har "gade credit" og måske selv har snust til det kriminelle miljø. Så bliver det mere normalt, at de unge arbejder med systemet i stedet for, at man siger "fuck systemet".

Niels Peter Mortensen, Fredericia, 55 år, ledig

Det vigtigste i mine øjne er børnene fra Sjælsmark. Det er en af de helt store ting. Vi kan ikke tillade os at behandle mennesker på den måde. Mange beslutninger er med i en politisk handel, sådan har det altid været. For eksempel debatten om at flytte Radio24syv væk fra København. Mange jyder lytter til det, men vi er ikke ret gode i Jylland til at starte sådan noget op.

Pernille Kjær Hermansen, Egeskov, 45 år, rengøringsassistent

Det er et svært spørgsmål. Velfærd, synes jeg. Vi skal have det godt og passe på hinanden. Jeg er p.t. sygemeldt og har fået lavet noget på mine hænder. Det går fint, men hvad hvis mine hænder ikke kommer til at virke lige så godt igen. Det er vigtigt, at man ikke pludselig står uden sit sikkerhedsnet.

Pia Jensen, Skærbæk, 55 år, konsulent

De skal kaste flere penge til sygeplejerskerne, hvis det skal være attraktivt. Jeg er selv uddannet sygeplejerske, og jeg taler med mange erfarne sygeplejersker, som søger væk fra vagtbemanding og de stressede job. Derfor er der mange unge sygeplejersker, som skal være opgaven. Lønnen burde ligge højere i forhold til det ansvar, de har.

Pia Møller, Herslev, 65 år, pensionist

Det er både sygehusene og vores natur. Nu må vi se, om vi kan stole på, hvad politikerne siger. Det er tit lidt svært. De lover guld og grønne skove ind imellem. Først siger det ene parti én ting, og så skal vi have et andet parti med. Så er resultatet ikke altid i orden. Jeg er i tvivl om, hvad jeg vil stemme.

Susanne Henningsen, Fredericia, 61 år, vicevært

Jeg har aldrig været så meget i tvivl som til dette valg. Jeg synes, de lover så meget i år. Men de holder ikke ret meget af det. Det, synes jeg, er rigtig irriterende. De snakker højt og helligt om, at børn skal have det bedre, sygehusene skal være bedre, og ældre skal have det bedre. Det har de prøvet før, uden at der sket noget. I stedet bygger de motorveje og broer, men vi har altså rigtig mange ældre og flere børn. Men det virker ikke til at være så vigtigt for dem.

Thomas Pedersen, Herslev, 39 år, speciallærer

Det er uden tvivl pensionsalderen. Jeg tror på, at fællesskabet skal bære velfærden. Samfundet skal hjælpe dem, der har brug for det. Det gør vi ikke ret godt i øjeblikket. Mennesket er ikke skabt til at arbejde, til vi bliver 70 år. At have et godt liv er kun at have et godt arbejdsliv. Det, at man er til, har også en værdi i sig selv. Jeg støtter ikke den regering, vi har i dag.

Tonny Jensen, Herslev, 71 år, deltidsansat chauffør

Det vigtigste er at behandle de ældre bedre. De skærer ned og skærer ned. På plejehjemmene halser de af sted og når for lidt. Hvis du kommer ud på et plejehjem i dag, skal du rundt og lede for at finde folk. Jeg kommer på plejehjem for at hente klinisk affald hver uge i mit arbejde. Man gør også for lidt ud af at sende flygtninge hjem, når de har mulighed for det. På den anden side er det også forkert at sende unge flygtninge hjem, der klarer sig selv og er godt integrerede.

Torben Eriksen, Herslev, 50 år, produktionschef

Det er, hvilke kriterier, der sættes op i forhold til nedslidte. Jeg er bange for, at for mange forventer, de kan gå. Nogle har et reelt behov, men der også nogen, der vil snyde. Jeg tror, at pengene bliver for små. Nogen er fysisk nedslidt, men spørgsmålet er, om nogle ikke også bliver psykisk nedslidte af, at vi skal arbejde 10 år mere. Det bliver frygteligt svært at sortere. Indvandring og hvordan vi begrænser de sociale ydelser er også et emne. Jeg synes ikke, at det er fair, man kan komme til Danmark, arbejde i en ganske kort periode og så være ligestillet med alle andre.

Michael Tøffner, Fredericia, 56 år, lærer

Børn- og ungeområdet er det vigtigste for mig. Jeg er lidt bekymret for, at vi er ved at udvikle et samfund, som ikke er særligt velegnet til børn. Vi skal øge fokus på børns trivsel i stedet for kun at fokusere på de hårde værdier. Vi skal give tid til, at børn får lov til at være børn og have det sjovt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
VB For abonnenter

Minut for minut: Sådan fik VB sendt FC Fredericia ud af oprykningskampen

Annonce