Annonce
Fredericia

Fredericia har fået sit første demensvenlige spisested: - Vi er utrolig stolte

Sevil Özsinlak og Eda Özsinlak fra Den Gyldne Ovn er blevet klogere på, hvordan man ser tegn på demens, og hvordan man bedst muligt tackler forskellige situationer med demente kunder til glæde for både kunde og personale. På Eda Özsinlaks trøje ser man i øvrigt det lilla hjerte, hvor der står "demensven" på. Hos Sevil Özsinlak gemmer den lille pin sig bag diplomet. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind
Den Gyldne Ovn har fået papir på at være demensvenlig café. Udnævnelsen skaber stor glæde hos spisestedet, der har mange ældre kunder.

Fredericia: Et kursus med fjernundervisning på et par timer var alt, der skulle til. Til gengæld håber Sevil Özsinlak, at det kan føre til, at hun og personalet hos Den Gyldne Ovn i Gothersgade fremover kan hjælpe demente, når de besøger caféen.

Det er ikke, fordi man fremover kan forvente at blive spurgt, om man er dement, når man besøger spisestedet.

Det handler derimod om, at de ansatte er blevet mere opmærksomme på tegnene for demens, og hvordan man i så fald tackler situationer med demente og giver dem den rette betjening.

- Det kan være, at nogen ikke kan huske navnene på franskbrødene, mens andre har svært ved at styre temperamentet eller ser ting anderledes, end de er, eksemplificerer Sevil Özsinlak.


Vi er utrolig også stolte over at være demensvenlige, for der skal være plads til alle hos os – såvel børnefamilierne som ældre.

Sevil Özsinlak, Den Gyldne Ovn


Hun er glad for, at Den Gyldne Ovn kan kalde sig demensvenlig café. En titel, der tilmed er diplom på.

- Vi har mange ældre kunder, som kommer her fast, så da jeg fik en mail om kurset, var jeg positiv indstillet, for vi vil gerne støtte op om demente og deres pårørende, siger Sevil Özsinlak.

Annonce

Skaber forståelse

Det var demenskonsulent Søs Lyngfeldt fra Fredericia Kommune, som stod bag undervisningen på kurset, der springer ud fra Alzheimerforeningens projekter.

Hun arbejder med at tilbyde rådgivning og vejledning til demente og pårørende, men også at de i højere grad bliver forstået, når de er i det offentlige rum.

- En af de steder, vi tænkte, at vi kunne sætte ind, er blandt spisestederne, for vi oplever, at mange demente borgere og deres pårørende gerne vil opretholde en så normal hverdag som muligt, forklarer Søs Lyngfeldt.

- Hvis vi klæder spisestederne på til at tage imod demente og pårørende, vil det gøre oplevelsen mere tryg, ligesom det vil skabe en større forståelse for, hvad demens handler om, siger hun.

Demensvenlig virksomhed

Overvejer du, at din virksomhed skal være demensvenlig, kan du kontakte Fredericia Kommunes demensteam på mailadressen: plejendemenskonsulenter@fredericia.dk

Man kan også blive demensvenlig virksomhed gennem Alzheimerforeningens hjemmeside demensven.dk. Af et kort fremgår seks lokale virksomheder i øjeblikket som værende demensvenlige.

Som privatperson kan også man melde dig som demensven gennem demensven.dk.

Planen var oprindeligt, at undervisningen skulle foregå fysisk, men grundet corona er det ændret. Tanken er, at mindst halvdelen af personalet hos et spisested skal have taget kurset, før det kan kalde sig demensvenligt.

- Vi er meget åbne for at spisestederne henvender sig, hvis de ønsker at tage kurset. Vi har også gjort tanker om at føre det ud til butikker, hoteller og kontorer, som er i dialog med folk i det daglige, og der er løbende mulighed for opfølgning, hvis der kommer nye medarbejdere til, siger Søs Lyngfeldt.

Annonce

Plads til alle

Hos Den Gyldne Ovn er man glad for at være det første demensvenlige spisested i kommunen, og kurset har givet stof til eftertanke.

- Efter at have fået undervisning er vi blevet opmærksomme på tidligere episoder, hvor kunden har haft brug for hjælp med betaling. Fremover har vi fået bedre redskaber til at betjene kunden i situationen, siger Sevil Özsinlak.

Diplomet, som er det øjensynlige bevis på, at Den Gyldne Ovn kan kalde sig demensvenlig café, viser Sevil Özsinlak og Den Gyldne Ovns ansatte med stolthed frem. Foto: Gustav Roesbjerg Mygind

Hun viser med stolthed en lille lilla pin med teksten "Demensven", som både hun og søsteren Eda Özsinlak har hængende udenpå tøjet.

- Vi er utrolig også stolte over at være demensvenlige, for der skal være plads til alle hos os – såvel børnefamilierne som ældre, siger hun og pointerer, at hun håber, at også andre af byens butikker og spisesteder vil støtte op om et demensvenligt samfund.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Hvis smittetal går over grænsen: Direktion og to politikere kan beslutte nedlukning

Annonce