Annonce
Fredericia

Fredericia har regionens dårligste ejendomsvenlighed - borgmester trækker på skuldrene over undersøgelse

Når det kommer til ejendomsvenlighed for såvel erhvervsdrivende som private placerer Fredericia sig på en 64. plads blandt landets 98 kommuner. Blandt de 22 kommuner i Region Syddanmark indtager Fredericia dog en bundplacering. Arkivfoto: Mads Dalegaard
En ny undersøgelse sender Fredericia i den nederste halvdel af landets kommuner, når der måles på flere ejendomsvilkår for private og erhvervsdrivende. Borgmester lægger dog ikke meget i resultatet. Vil man have velfærd og investeringer, skal grundlaget være til det, lyder det.
Annonce

Fredericia: Fredericia må se langt efter titlen som den mest ejendomsvenlige kommune. I hvert fald hvis man skal tro en ny undersøgelse, som erhvervsorganisationen EjendomDanmark står bag.

Her har man målt på parametre og rangeret landets 98 kommuner. Samlet set ligger Fredericia placeret på en 64. plads, hvilket er én placering dårligere i forhold til sidste års undersøgelse fra EjendomDanmark.

Det bliver kommunerne målt på

I EjendomDanmarks årlige undersøgelse måles kommunerne på forhold, som de selv har indflydelse på, og som har betydning for ejendommene. Ud over grundskyld tæller dækningsafgift, om kommunens private lejeboliger er reguleret eller ej, sagsbehandling for byggesager, byggesagsgebyrer og antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud).

Det er niende år i træk, EjendomDanmark måler på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner.

På landsplan går det overordnet set bedre på to ud af de seks parametre, som indgår i undersøgelsen set i forhold til sidste år. På den positive side er ejendomsforbrydelser faldet med 8,2 procent, og ligger nu på et historisk lavt niveau. Derudover har en række kommuner sænket dækningsafgiften.

Kommunerne har dog også bevæget sig i en mere negativ retning. Sagsbehandlingstiden på byggesager er steget svagt det sidste år, og timeprisen for sagsbehandlingen af byggesager er i gennemsnit steget med næsten 60 kr. per time. To kommuner har sat grundskylden op, mens resten har holdt den i ro. Der er ikke sket ændringer i antallet af lejeregulerede kommuner.

Placeringen lægger borgmester Jacob Bjerregaard (S) dog ikke meget i.

- Der findes mange undersøgelser, og man kan bruge dem til at kigge på det ud fra netop de kriterier, der måles på, siger han.

- Fjerner vi eksempelvis dækningsafgiften, ville vi ligge bedre i undersøgelsen. Men så fjerner vi også i omegnen af 40 mio. kroner i skatteindtægter, som vi i så fald skulle tages væk fra folkeskolen, ældreområdet eller noget tredje. Og jeg vil langt hellere have den indtægt fra dækningsafgiften, siger Jacob Bjerregaard om den skat, der pålægges offentlige og erhvervsejendomme.

Annonce

Hovedstadsområdet tager bundplaceringer

Generelt for opgørelsen gælder, at kommunerne i Region Sjælland og Hovedstaden ligger i bunden. Blot én jysk kommune - Aarhus - er placeret iblandt opgørelsens 24 nederste kommuner, mens rangeringen i den anden ende er domineret af jyske kommuner. Her har én sjællandsk kommune - Ringsted - fundet vejen til top 10.

Set med de lokale briller er der imidlertid ikke meget at juble over, hvis målsætningen er at ligge i top. Fredericia placerer sig dårligst blandt de 22 kommuner i Region Syddanmark. Blandt kommunerne vest for Storebælt er der fem kommuner, som har en dårligere ejendomsvenlighed end Fredericia.

Disse kommuner ligger i top og bund

Udvalgte rangeringer fra EjendomDanmarks undersøgelse. I parentesen står sidste års placering.

1. Billund (6)

2. Thisted (1)

3. Herning (3)

4. Ringsted (18)

5. Skive (2)

13. Middelfart (37)

58. Vejle (11)

63. Kolding (79)

64. Fredericia (63)

96. Hørsholm (91)

97. Roskilde (77)

98. Halsnæs (74)

Jacob Bjerregaard frygter imidlertid ikke, at en høj dækningsafgift kan få konsekvenser for kommunens evne til at tiltrække virksomheder. Tværtimod.

- Vi opkræver en afgift, som vi til gengæld bruger på at lave nogle lækre omgivelser for virksomhederne. Og det er mit indtryk, at det står langt højere på deres liste, siger han om afgiften, der ligger på 6,7 promille, men som tidligere har ligget to promille højere.


Fjerner vi eksempelvis dækningsafgiften, ville vi ligge bedre i undersøgelsen. Men så fjerner vi også i omegnen af 40 mio. kroner i skatteindtægter, som vi i så fald skulle tages væk fra folkeskolen, ældreområdet eller noget tredje.

Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia Kommune


- Grundet kommunens geografiske placering kan vi tillade os at have afgiften. Det kan man ikke, hvis ikke man har den tiltrækning, så resultatet er ikke noget, der får mig til at ligge søvnløs, siger han.

Han tilføjer samtidig, at han i højere grad skeler til Dansk Industris opgørelser for erhvervsklima, hvor Fredericia er placeret på en 14. plads ud af 93 kommuner.

Annonce

Fokus på byggesager

Et af punkterne i undersøgelsen, hvor Jacob Bjerregaard oplever en stor fremgang, er i forhold til byggesager.

- Det, folk efterspørger, er tempo, smidighed og kvalitet, og det er jeg tilfreds med, for jeg synes, vi har fået en bedre sagsbehandling hen over årene, siger han.

Grundskylden, som er en skat, der - som navnet antyder - betales af grundejere, ligger ifølge borgmesteren i et passende leje. Siden 2007, hvor amterne blev nedlagt, har den kommunale grundskyld ligget på 26 promille.

Hvis man ser et år frem, tror du så, at Fredericia har samme placering i denne undersøgelse, eller har du andre forventninger?

- Jeg tænker, at det her er én blandt mange undersøgelser. Det, der optager mig, er, at vi er en erhvervsvenlig kommune. Og jeg har aldrig mødt en virksomhed, som har forholdt sig til den her undersøgelse, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Kostråd – ikke klimaråd

Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Fredericia For abonnenter

Tanya fjernunderviser og har fem børn hjemme fra skole: - Der er en anden slags nærhed

Annonce