Annonce
Fredericia

Fredericia i top med psykiatriske diagnoser

Andelen af voksne med en psykiatrisk diagnose er høj i Fredericia. Foto: Colourbox

Både på landsplan og i Fredericia er der kommet flere voksne, der har en psykiatrisk diagnose.

Fredericia: 7,1 procent af de voksne borgere i Fredericia Kommune har fået stillet en psykiatrisk diagnose i løbet af de sidste fem år.

På landsplan er Fredericia nummer to, når man kigger på andelen af mænd og kvinder over 18 år, som lider af angst, depression eller en anden psykiatrisk diagnose. Det viser en ny analyse fra Momentum, som er KL's analyseenhed.

Esbjerg har den højeste andel med 7,3 procent, og generelt er andelen vokset med 22 procent på fem år, viser analysen.

Formanden for sundhedsudvalget i Fredericia, Susanne Eilersen (DF), er ikke overrasket over tallene, da Fredericia også i Regionen Syddanmarks undersøgelser har en høj andel af borgere, der bakser med deres psykiske sundhed.

- Vores demografi gør, at vi er lidt udfordrede. Vi har stor fokus på det, siger Susanne Eilersen.

Annonce

Nummmer to med psykiatriske diagnoser

Fredericia er blandt de kommuner, hvor flest voksne borgere har fået en psykiatrisk diagnose i løbet af de seneste fem år, viser tal fra Momentum, som er Kommunernes Landsforenings analyseenhed.

Top 5:

Esbjerg, 7,3 procent

Fredericia, 7,1

Tønder, 6,9

Albertslund, 6,7

Slagelse, 6,6

Naboer:

Middelfart 5,6

Kolding 5,6

Vejle 5,6

Landsgennemsnit: 5

KL har beregnet tallene ud fra data fra Sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Statistik.

Angst og stress er mest udbredt

I alt 242.000 danskere over 18 år har en diagnose i 2018 mod 198.100 i 2013. De mest udbredte diagnoser er angst og belastningsdiagnoser som stress. Derefter følger depression, bipolare lidelser og adfærds- og følelsesmæssige forstyrrelser som for eksempel ADHD.

I Fredericia er andelen også steget fra 2013, hvor seks procent af de voksne havde en psykiatrisk diagnose til de 7,1 procent i 2018. Professor Jakob Kjellberg, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, peger på flere faktorer:

- Noget handler formodentlig om, at der rent faktisk er flere, der har en lidelse, og hvis den udvikling sker samtidig med, at der er ændret nogle strukturer omkring skolen, ydelsesmønstre og krav fra arbejdsmarkedet, så bliver diagnoser noget, der i højere grad efterspørges, siger Jakob Kjellberg til Momentum.

Desuden er der tilført midler i hospitalspsykiatrien, som gør det muligt, at flere udredes og får stillet en diagnose. Det kan ifølge professoren også betyde, at målgruppen udvides.

De skal have den rette hjælp

Viceborgmester Susanne Eilersen fortæller, at byrådets fokus ændrede sig i den seneste byrådsperiode, så der nu satses mere på forebyggende arbejde. Hun nævner blandt andet "Din indgang" i Vendersgade, hvor udsatte borgere kan få hurtig hjælp videre i systemet.

Nyere tiltag er Headspace, hvor unge kan få anonym rådgivning, og Tuba, hvor børn og unge med forældre, der er alkoholikere, kan få hjælp. Desuden nævner Susanne Eilersen et tæt samarbejde mellem den lokale og den regionale psykiatri i Fredericia.

Det er ikke nødvendigvis negativt, at der er kommet flere borgere med psykiatriske diagnoser, påpeger Susanne Eilersen.

- Vi er blevet bedre til at spotte dem, der skal have hjælp, og vi har sat flere positive initiativer i gang, så det kan også være en positiv ting, siger hun og tilføjer:

- Vi prøver at spotte de unge så hurtigt som muligt, så de også med en diagnose kan få et godt liv, hvis bare de får den rette hjælp, siger Susanne Eilersen.

Målet er, at flere i Fredericia føler, de har et godt liv. Det er et af emnerne i Region Syddanmarks sundhedsprofil, som senest blev udgivet i 2018.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Midt i sorgen over Quasim: Stærke ord til unge om at tænke sig om

Læserbrev

Knap var manden kørt væk, før vi skulle opleve Dansk Folkepartis jernkvinde slå plat på det tragiske dødsfald

Læserbrev: Ligesom alle andre i Fredericia læste vi nyheden om det uhyggelige skuddrab i mandags med stor forfærdelse. Det kræver et uhyre afstumpet menneske, for at man kan vælge at dræbe en 24-årig ung mand og efterlade en familie med det største tab, man kan forestille sig. Vores tanker går til den efterladte familie og venner samt til de beboere i Korskærparken, som nu endnu en gang skal forholde sig til uvidenhed og fordomme om deres boligområde. Knap var manden kørt væk, før vi skulle opleve Dansk Folkepartis jernkvinde Susanne Eilersen slå plat på det tragiske dødsfald. Hun havde nemlig hørt, at der havde været spændinger imellem nogle grupperinger, og hun var derfor af den overbevisning, at byrådet var ført bag lyset i de tilbagemeldinger, man har fået, som har talt om en positiv udvikling i boligområdet. Det lyder næsten som om, Susanne Eilersen beskylder politiet for at male et skønmaleri af Korskærparken, og det er hun åbenbart så fortørnet over, at hun har behov for at angribe dem på samme dag, hvor drabet er sket. I udgangspunktet kommer det ikke bag på os, at en person fra DF vil misbruge et tragisk drab for at fremstille sig som "tough on crime". Det har de gjort før. Men vi havde måske en naiv tro på, at Susanne Eilersen ville være sin viceborgmester-titel voksen og sikre politiet arbejdsro og beboerne plads. Hvis hun havde ventet et par timer med at konspirere om "tilstanden" i Korskærparken, ville hun have hørt, at alle respektive organer i Korskærparken lige fra politi, Den boligsociale Helhedsplan, frivillige og den samlende paraplyforening Korskær var voldsomt overraskede over dette. Det er en enorm mangel på respekt for de mennesker, som knokler både arbejdsmæssigt og frivilligt for at gøre området attraktivt, når man med et trylleslag dømmer det ude, fordi man tilfældigvis vælger at stole mere på løse rygter end de instanser, som rent faktisk ved, hvad de taler om, og som har deres daglige gang i Korskærparken. Vi håber, at beboerne kan passe på hinanden og ikke lader sig påvirke af en politiker, som forsøger at score billige points ved at puste til den frygt, som selvfølgelig kommer ovenpå denne triste episode.

Fredericia

Se video: Mindesamvær i Korskærparken for afdød 24-årig

Annonce