Annonce
Fredericia

Fredericia i top med psykiatriske diagnoser

Andelen af voksne med en psykiatrisk diagnose er høj i Fredericia. Foto: Colourbox

Både på landsplan og i Fredericia er der kommet flere voksne, der har en psykiatrisk diagnose.

Fredericia: 7,1 procent af de voksne borgere i Fredericia Kommune har fået stillet en psykiatrisk diagnose i løbet af de sidste fem år.

På landsplan er Fredericia nummer to, når man kigger på andelen af mænd og kvinder over 18 år, som lider af angst, depression eller en anden psykiatrisk diagnose. Det viser en ny analyse fra Momentum, som er KL's analyseenhed.

Esbjerg har den højeste andel med 7,3 procent, og generelt er andelen vokset med 22 procent på fem år, viser analysen.

Formanden for sundhedsudvalget i Fredericia, Susanne Eilersen (DF), er ikke overrasket over tallene, da Fredericia også i Regionen Syddanmarks undersøgelser har en høj andel af borgere, der bakser med deres psykiske sundhed.

- Vores demografi gør, at vi er lidt udfordrede. Vi har stor fokus på det, siger Susanne Eilersen.

Annonce

Nummmer to med psykiatriske diagnoser

Fredericia er blandt de kommuner, hvor flest voksne borgere har fået en psykiatrisk diagnose i løbet af de seneste fem år, viser tal fra Momentum, som er Kommunernes Landsforenings analyseenhed.

Top 5:

Esbjerg, 7,3 procent

Fredericia, 7,1

Tønder, 6,9

Albertslund, 6,7

Slagelse, 6,6

Naboer:

Middelfart 5,6

Kolding 5,6

Vejle 5,6

Landsgennemsnit: 5

KL har beregnet tallene ud fra data fra Sundhedsdatastyrelsen og Danmarks Statistik.

Angst og stress er mest udbredt

I alt 242.000 danskere over 18 år har en diagnose i 2018 mod 198.100 i 2013. De mest udbredte diagnoser er angst og belastningsdiagnoser som stress. Derefter følger depression, bipolare lidelser og adfærds- og følelsesmæssige forstyrrelser som for eksempel ADHD.

I Fredericia er andelen også steget fra 2013, hvor seks procent af de voksne havde en psykiatrisk diagnose til de 7,1 procent i 2018. Professor Jakob Kjellberg, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, peger på flere faktorer:

- Noget handler formodentlig om, at der rent faktisk er flere, der har en lidelse, og hvis den udvikling sker samtidig med, at der er ændret nogle strukturer omkring skolen, ydelsesmønstre og krav fra arbejdsmarkedet, så bliver diagnoser noget, der i højere grad efterspørges, siger Jakob Kjellberg til Momentum.

Desuden er der tilført midler i hospitalspsykiatrien, som gør det muligt, at flere udredes og får stillet en diagnose. Det kan ifølge professoren også betyde, at målgruppen udvides.

De skal have den rette hjælp

Viceborgmester Susanne Eilersen fortæller, at byrådets fokus ændrede sig i den seneste byrådsperiode, så der nu satses mere på forebyggende arbejde. Hun nævner blandt andet "Din indgang" i Vendersgade, hvor udsatte borgere kan få hurtig hjælp videre i systemet.

Nyere tiltag er Headspace, hvor unge kan få anonym rådgivning, og Tuba, hvor børn og unge med forældre, der er alkoholikere, kan få hjælp. Desuden nævner Susanne Eilersen et tæt samarbejde mellem den lokale og den regionale psykiatri i Fredericia.

Det er ikke nødvendigvis negativt, at der er kommet flere borgere med psykiatriske diagnoser, påpeger Susanne Eilersen.

- Vi er blevet bedre til at spotte dem, der skal have hjælp, og vi har sat flere positive initiativer i gang, så det kan også være en positiv ting, siger hun og tilføjer:

- Vi prøver at spotte de unge så hurtigt som muligt, så de også med en diagnose kan få et godt liv, hvis bare de får den rette hjælp, siger Susanne Eilersen.

Målet er, at flere i Fredericia føler, de har et godt liv. Det er et af emnerne i Region Syddanmarks sundhedsprofil, som senest blev udgivet i 2018.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce