Annonce
Fredericia

Fredericia-politikere ærgrer sig over Vejles brand-exit: - Jeg kan være bekymret for, hvor det stiller resten af TrekantBrand

Vejle forlader TrekantBrand, men lokale brandfolk vil fortsat kunne trække på hinandens hjælp ved større hændelser. Som her ved en brand på Vesterballevej i Fredericia i 2019. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Dansk Folkepartis Susanne Eilersen håber, at TrekantBrand kan bevares, selvom den største kommune nu vil forlade samarbejdet. Søren Larsen fra Socialdemokratiet mener, at man først nu var klar til at høste gevinsterne ved samarbejdet.

Fredericia: Efter Vejles farvel til TrekantBrand venter der et stort udredningsarbejde.

Sådan lyder det i en reaktion fra Fredericias 1. viceborgmester Susanne Eilersen.

- Det er jo ærgerligt, at det bryder op, og jeg kan være bekymret for, hvor det stiller resten af TrekantBrand. Jeg håber, at de resterende kommuner vælger at fortsætte, så det hele ikke smuldrer. Jeg er ærgerligt over det, for vi havde kørt det godt i stilling. Jeg tror også, vores brandmænd syntes, det var en god konstellation, at man har noget volumen og kan bakke hinanden op, siger Susanne Eilersen.

Annonce

Boet skal gøres op

Situationen omkring TrekantBrand er et af punkterne på dagsordenen, når Fredericia Byråd onsdag aften mødes til et ekstraordinært onlinemøde.

Vejles exit fra brandsamarbejdet, som blev besluttet tirsdag ved et byrådsmøde, bunder især i økonomi. Nu venter der et større udredningsarbejde, forventer Susanne Eilersen.


Det er trist for trekantsamarbejdet, særligt når det er sådan en snæver beslutning i Vejle.

Søren Larsen (S)


- Boet skal gøres op. Hvad er man kommet ind med, og hvad har man fået af nyt i fællesskabet, så jeg tror, det bliver en stor opgave. Men jeg er sikker på, vi kan løse det, bare de resterende kommuner står sammen og stadig vil et fælles beredskab, for jeg tror, det vil være det bedste for os alle.

Giver det mening at fortsætte, når så stor en kommune går ud?

- Ja, det synes jeg. I Fredericia har vi altid haft et godt beredskab og klaret os godt. Det kan vi selvfølgelig gøre igen. Men der er kommet flere opgaver til, og der er kommet mere trafik. Derfor er der fornuft i, at vi fortsat står sammen. Det er klart, Vejle er en stor kommune. Men man kan stadig samarbejde på tværs af kommunegrænser, siger Susanne Eilersen.

Annonce

Trist og snæver beslutning

Byrådsmedlem Søren Larsen (S) er medlem af beredskabskommissionen for TrekantBrand.

- Det er trist for trekantsamarbejdet, særligt når det er sådan en snæver beslutning i Vejle. Efter vi har kæmpet med det nogle år, har vi fået et fælles fodslag, en fælles risikostyring, et fælles beredsksabsniveau og en fælles tilgang til udstyr og uddannelse, siger Søren Larsen.

Han ærgrer sig over, at TrekantBrand ikke får noget mere tid. Først nu ses det for alvor som en samlet enhed, og først nu begynder man at høste frugterne, mener han.

Annonce

Fordelene kommer nu

Ifølge de vejlensiske TrekantBrand-udbrydere - heriblandt Søren Larsens partifæller i Socialdemokratiet - har samarbejdet om beredskabet været for dyrt for Vejle. De peger på, at de ventede besparelser og stordriftsfordele aldrig kom.

- Det kan jeg sagtens forstå. Nu er jeg først kommet tilbage til byrådsarbejdet, efter TrekantBrand blev stiftet. Men jeg er nervøs for, at man ikke har haft de samme forventninger til, hvilket niveau man skal drive beredskab for, siger Søren Larsen.

- Måske har man i Vejle været vant til at køre på et lavere udstyrsniveau. Det skal jeg ikke kunne sige. Man har været vant til at køre i gamle køretøjer, hvor vi i Fredericia i højere grad har sagt: Når vi sender folk af sted på sådanne opgaver, skal de have noget ordentlig udstyr, som de kan være trygge ved at bruge, siger Søren Larsen, som erkender, at TrekantBrand endnu ikke har høstet "den økonomiske gevinst ved stordriftsfordele."

- Men de skulle jo begynde at komme nu. I Vejle gør de jo slanger rene for hele TrekantBrand, og det har de specialiseret sig i. I Fredericia gør vi branddragter rene for hele TrekantBrand. Og så videre. Vi begynder have de stordriftsfordele, ligesom vi kan se noget på ledelsesniveau. Så det er synd, man ikke giver det en chance.

Så den besparelse, de efterspørger, vil komme med tiden?

- Det skal det gøre, medmindre der kommer noget udefra. De stordriftsfordele, der kommer, er først nu ved at være på plads. Når man slår seks kommunale brandvæsener på plads, kan man ikke bare knipse med fingrene og køre stordrift. Det har også været vigtigt at få brandfolkene med i processen, for de er det vigtigste aktiv, siger Søren Larsen.

Annonce

Borgmester: En helt ny situation

Fredericias borgmester Jacob Bjerregaard (S) er også medlem af beredskabskommissionen.

- Vi har indkaldt til et ekstraordinært byrådsmøde i aften, hvor TrekantBrand er et punkt på dagsordenen. Det er en helt ny situation, vi står i. Det vil jeg tage en drøftelse med byrådet om, og derefter vil jeg gerne kommentere det, siger borgmesteren onsdag formiddag til Fredericia Dagblad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce