Annonce
Fredericia

Fredericia Teater hædret med prestigepriser til både chef og ungt talent

En glad og stolt Søren Møller tog imod buket og Lauritzen-fondens Backstage-pris søndag eftermiddag. Foto: Carsten Lundager

Teaterchef for Fredericia Teater Søren Møller og teatrets anmelderroste talent Diluckshan Jeyratnam modtog søndag fornemme priser fra Lauritzen Fonden. Søren Møller for at have løftet Fredericia Teater og den danske musicalscene op i internationalt format.

Annonce

Selv om Fredericia Teater ikke syner blandt landets største, rager det op, så det er svært at undgå at få øje på det. Det gælder også for juryen, der uddeler Lauritzen-Fondens priser til de ypperste i dansk scene og filmkunst. I år blev to priser adresseret Fredericia Teater. Søren Møller modtog den fornemme backstage-pris på 50.000 kroner for sin indsats for at løfte Fredericia Teater og den danske musicalscene op til internationalt format, mens unge Diluckshan Jeyratnam modtog prisen for årets mandlige talent inden for teater, film og tv.

- Jeg er dybt taknemmelig for det skulderklap. Det er skønt, når der en jury med medlemmer, som jeg har stor respekt for, ud af det blå beslutter, at jeg skal have den pris. Det er ikke en, man kan søge eller indstilles til, så det betyder virkelig noget, siger Søren Møller.

Han drog søndag til København for at modtage prisen på Folketeatrets scene. I begrundelsen for prisen roste priskomiteen Søren Møller for at have gjort Fredericia Teater til et brand, som står for kvalitet.

- Teaterchef Søren Møller har slået sit navn fast. Han producerer kvalitetsforestillinger, folk vil se. Han slår rekorder. Fredericia Teater er med Søren ved roret blevet et brand, som står for kvalitet. Dansk musikteater er nu på toppen og har internationalt format, lyder det i begrundelsen.

Senest har Fredericia Teater sat rekord med 200.000 solgte billetter til "Seebach the Musica"l, og netop nu stormer billetsalget af sted til teatrets fjerde store Disney-musical "Tarzan", der snart får premiere i Fredericia og senere sættes op i Aarhus og København.

Pris med prestige

Lauritzen-priserne blev uddelt på Folketeatret i København søndag eftermiddag.Fonden uddeler årligt priser til nogle af Danmarks største og dygtigste aktører inden for scenekunst, film og tv-dramatik.

Der blev uddelt priser for i alt 770.000 kroner.

Lauritzen-prisen 2018 på to gange 250.000 kroner gik til Inge Sofie Skovbo og Mads Mikkelsen.

Lauritzen Fondens Visionspris på 100.000 kr. gik til Dramafronten.

Lauritzen Fondens- & Ungepris på 50.000 kr. gik til Det Lille Teater.

Lauritzen Fondens Backstage-pris på 50.000 kr. gik til Søren Møller.

Lauritzen Fondens Wauw-pris på 30.000 kr. gik til Claes Bang.

Lauritzen Fondens Believe in You-pris på 2 gange 20.000 kr. gik til Asta Kamma August og Diluckshan Jeyaratnam.

Prismodtagerne udvælges af en priskomité bestående af Lauritzen Fondens formand, Jens Ditlev Lauritzen, sceneinstruktør Geir Sveaass, CEO i Apple Tree Productions Piv Bernth, film- og tv-kritiker på Politiken Kim Skotte, journalist og forfatter Me Lund, rektor på Den Danske Filmskole Vinca Wiedemann, repræsentant for Lauritzenslægten Jan Lauritzen, teateranmelder på Aarhus Stiftstidende Kirsten Dahl og teaterchef på Folketeatret Kasper Wilton.

Som tak for prisen gav Diluckshan Jeyratnam et nummer på scenen i Folketeatret. Foto: Carsten Lundager
Annonce

Inspiration på sure dage

Det er en anerkendelse af Søren Møller personligt, som han glæder sig over og lader sig inspirere af.

- Selv om det på de sociale medier kan se ud, som om alt bare er godt og fantastisk, er det hårdt arbejde, som også byder på dage, hvor det kan være surt. Så er det rart at have sådan en anerkendelse stående på hylden til inspiration for at fortsætte, siger Søren Møller.

Backstage-prisen på 50.000 kroner gives til en person, der har bidraget ekstraordinært på en produktion, hvad end det er som dramatiker, manuskriptforfatter, tekniker, fotograf, scenograf eller lignende.

Og Søren Møller trives backstage, hvor hans rolle ikke mindst er i før-produktions-fasen, når produktioner skal besluttes og lægges an, og i den endelige slutfase, hvor alle elementer skal smelte sammen.

- Jeg er med til at sætte de kunstneriske rammer for produktionen, og så er jeg for alvor med, når vi skal have skabt det endelige resultat, siger Søren Møller.

Derfor har han kunnet forlade den aktuelle "Tarzan"-produktion midt i prøverne for i et par dage for at tage til New York via London til vigtige møder.

- Det lyder måske eksotisk, men det er altså tre døgn, hvor man er næsten mere i luften end på jorden, men selvfølgelig føler jeg mig da meget privilegeret, siger Søren Møller.

Søren Møller og Diluckshan Jeyratnam i selskab med de øvrige prismodtagere Claues Bang, Mads Mikkelsen, Inge Sofie Skovbo, Asta Kamma August og repræsentanter for Det lille Teater og Dramafronten. Foto: Carsten Lundager
Annonce

Fra prins til gorilla

Og midt i glæden over sin egen pris glæder han sig nærmest lige så meget over, at et talent fra Det Danske Musicalakademi i Fredericia har fået årets talentpris.

- Det er fuldt fortjent, og jeg er selvfølgelig også stolt over, at vi har fået øje på et talent, som gør det så godt, siger Søren Møller.

Diluckshan Jeyratnam får prisen for sin præstation som Moses i Fredericia Teater og Univeral/Dreamworks co-produktion af verdenspremieren på "Prince of Egypt" tidligere på året. Anmelderne var enige om, at det unge talent har internationalt format.

- Diluckshan er allerede en, vi taler om i branchen. De succesforestillinger, han er med i på Fredericia Teater, det indtryk, han gør, det rene, ærlige og ukrukkede udtryk, han har som skuespiller, den tilstedeværelse, han fylder scenen med - og ikke mindst - den stemme, han har fået i gave, skal nok alt sammen gøre, at vi alle om lidt siger navnet Diluckshan Jeyaratnam uden at blinke, lyder det i juryens begrundelse.

- Jeg er så taknemmelig, det er virkelig en stor ære at modtage prisen for "Prinsen af Egypten", siger Diluckshan Jeyratnam, som har travlt med at forberede sig til en helt ny rolle som Tarzans gorillakammerat Terk.

Det er lykkedes Søren Møller af løfte det 60 år gamle egnsteater Fredericia Teater og hele den danske musicalscene op på et internationalt niveau indenfor få år. Og han er lykkedes med at sætte rekord på rekord i antallet af publikummer, som vil ind at opleve, hvad Fredericia Teater præsterer. Begge dele var med til at udløse årets backstage-pris fra Lauritzen Fonden. Arkivfoto: Mette Mørk
Netop uddannet fra musicalakademiet i Fredericia fik Diluckshan Jeyaratnam rollen som Moses i verdenspremieren på musicaludvalget af Dream Works tegnefilm The Prince of Egypt. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Søren Møller er et varmt navn på den internationale musicalscene og han har tæt kontakt til de store navne i branchens store navne, som her under arbejdet med musicaludgaven af Dreamworks tegnefilm The Prince of Egypt i Mountain View, Californien. Fra venstre instruktør Scott Schwartz, Diluckshan Jeyaratnam, Søren Møller, Philip LaZebnik og Stephen Schwartz. Arkivfoto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce