Annonce
Fredericia

Fredericia Teater skal stadig sætte Fredericia på danmarkskortet - Folketinget skal spille med

Fredericia Teater gik konkurs i marts, og det har kastet en skygge over Fredericias ambitioner om at være musical- og kulturby. Byrådet er enige om, at teatret skal genrejses. Foto: Peter Friis Autzen
I marts gik Fredericia Teater konkurs. Siden er mange ideer kommet til, og de bliver præsenteret for byrådet hen over efteråret. I budgetforliget slår partierne fast, at de er indstillet på at genrejse teatret, men Folketinget og private investerorer skal spille med.
Annonce

Fredericia: Fredericia Teater har gennem en lang årrække været et fyrtårn inden for dansk teater og scenekunst, og det skal det blive ved med, er partierne bag budgetforliget enige om.

- Vi har haft en indgående diskussion om teatrets fremtid, og vi er enige om, at vi vil genrejse teatret. Vi er allerede gået i dialog med Kulturministeriet og Folketinget om at fastholde det tilskud, vi allerede er blevet tildelt via finansloven, fremførte borgmester Jacob Bjerregaard (S) ved præsentationen af budgettet fredag eftermiddag.

Forligspartierne har således besluttet sig for at bibeholde det kommunale tilskud på 11 mio. kr. årligt under forudsætning af, at det på finansloven afsatte beløb på 8,5 mio. kr. til Fredericia Musicalteater genaktiveres fra 2021.

- Vi kommer til at handle hurtigt, så vi kan få sikret den statslige støtte. Vi planlægger en fælles tur til Christiansborg, hvor vi vil fremlægge vores ønske om at fastholde det statslige tilskud, som vi i DF fik lagt ind i finansloven, siger Susanne Eilersen.

Hun mener som de øvrige partiformænd, at det er afgørende, at partierne har besluttet at fastholde tilskuddet på 11 mio. kroner.

- Det er et vigtigt signal at sende både til Folketinget og til potentielle private investorer, siger hun.

Peder Tind (V) og Karsten Byrgesen (Nye Borgerlige) er sammen med borgmester Jacob Bjerregaard enige.

- Hvis vi fjerner de 11 mio. kroner på budgettet, så har jeg svært ved at se, at de ville komme tilbage, siger Peder Tind.


Vi har haft en indgående diskussion om teatrets fremtid, og vi er enige om, at vi vil genrejse teatret.

Borgmester Jacob Bjerregaard (S)


Enhedslistens Cecilie Roed Schultz har også bakket op om, at teatret bliver retableret, og det nye teater skal forankres i byen på en måde, så både skoler og Den Kreative Skole bliver indtænkt. Alle borgere skal føle, at det er deres teater, og det kan også blive et vigtigt parameter i bosætningsstrategien.

- Blandt andet ved at Kirstinebjergskolen får en særlig musical-linje, og teatret bliver forpligtet til at indgå i samarbejde med Den Kreative Skole, siger hun.

Teatret gik konkurs i marts i år, og tiden efter er ifølge budgetteksten blevet brugt til at sikre det samlede inventar på teateret, til renovering af bygningsmassen og til at få sikret de mange rekvisitter og effekter, der tilhører huset. Siden har der været kørt en proces, hvor mange har budt ind med bidrag og input til fremtidens teater.

De mange ideer bliver præsenteret for byrådet i efteråret 2020. Den opbakning kommer også til at indgå i præsentationen overfor partierne i Folketinget.

Annonce

Bæredygtigt teater

Af forligsteksten fremgår, at partierne er enige om, at der i et kommende Fredericia Teater skal tilstræbes samme høje kunstneriske niveau som tidligere såvel gældende de mindre og eksperimenterende produktioner og i en form, så store produktioner af meget høj kvalitet sikres.

Teatret skal have en bæredygtig økonomi, og det er af afgørende betydning for forligspartierne, at opsætningerne i fremtidens Fredericia Teater spiller i den nuværende teaterbygning i Fredericia.

Det er også afgørende for partierne, at der indhentes privat risikovillig kapital for at kunne finansiere kommende store forestillinger. De økonomiske forudsætninger for en fremtidig teaterdrift skal være bæredygtige og robuste.

Forligspartierne nedsætter en styregruppe, der skal drive processen. Styregruppen har mulighed for at fremrykke en mindre andel af tilskuddet for 2021 til 2020 for at kunne påbegynde arbejdet.

Annonce

Samarbejde med akademiet

Forligspartierne anerkender, at en fremtidig sikring af Musicalakademiet i Fredericia Kommune hænger uløseligt sammen med et stærkt Fredericia Teater. Der lægges derfor op til en fornyet samarbejdsaftale med Musicalakademiet, hvor der fremadrettet kan samarbejdes om endnu flere områder som eksempelvis værksteder og kostumelager.

- Musicalakademiet og teatret hænger sammen. Det understreger også vigtigheden af, at vi får genrejst teatret. Ellers kunne jeg være meget nervøs for, at andre byer står på spring for at snuppe uddannelsen, siger Susanne Eilersen.

Forligspartierne er enige om, at der afsættes 1.8 mio. kroner til istandsættelse af loftet i teaterbygningen og til etablering af nyt låsesystem i huset. Forbedringerne gennemføres i 2020.

Der afsættes to mio. kr. på Bülows Kaserne til at få istandsat og klargjort lokaler samt til sikring af kostumer og værksteder fra det tidligere Fredericia Teater.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112 For abonnenter

55-årig skal flere år i fængsel: Politiet fandt haglgeværer, rifler og masser af ammunition på adresse i Fredericia

Debat

Køb fransk!

Fredericia

Fynsk teater lægger billet ind på Fredericia Teaters million-tilskud fra staten: - Vi skal rykke hurtigt nu

Annonce