Annonce
Fredericia

Fredericias klogeste 6. klasse er fundet - og der var ingen ko på isen

Fredericia klogeste klasse var repræsenteret ved holdet her. De kaldte sig The Smarties og repræsenterede 6.A fra Kirstinebjergskolen afdeling Indre Ringvej. Foto: Peter Friis Autzen

Lokalfinalen i "Danmarks klogeste klasse" løb af stablen på Tøjhuset onsdag formiddag.

Fredericia: Afslut talemåden "Der er ingen ko på ...".

Onsdag formiddag dystede 6.-klasses-elever fra alle Fredericias folkeskoledistrikter om at blive Fredericia klogeste klasse.

Den lokale dyst i Tøjhuset var første runde i landskonkurrencen "Danmarks klogeste klasse". Deltagerne blev mødt af spørgsmål i en række kategorier. Hver klasse havde udpeget et ekspertpanel, der skulle svare på klassens vegne, mens resten var med som moralsk støtte og klappere.

Der blev koncentreret og diskuteret, hver gang holdene havde 20 sekunder til at svare på tre spørgsmål om alt fra youtubere til solsystemet.

- Øhh so, lød det tøvende talemåde-svar fra Team OSTD, som ikke fik point for dét.

Det fik de til gengæld for så mange andre svar. Så: Ingen ko på isen.

Annonce
Viden er en publikumssport. Der var både flag, bannere og bølge i Tøjhuset. Foto: Peter Friis Autzen

Hemmelige spørgsmål

Hvad er et gyldent håndtryk?

Konkurrencen er udviklet under navnet Smart Parat Svar og tog sit udspring i Gentofte, men er i dag et samarbejde mellem landets biblioteker, Slots- og Kulturstyrelsen samt TV2 regionerne.

Spørgsmål og svar er formuleret, tjekket, dobbelttjekket og tripletjekket af et bibliotekar-panel. Og de lokale quizmastere får først spørgsmålene udleveret en uges tid inden quizzen. På den måde reduceres risikoen for lækage og videndoping.

- Øh, et gyldent håndtryk er, hvis man møder en, man rigtig godt kan lide, og så giver et håndtryk, lød det tøvende svar til den afvisende dommer.

Dagens vindere gik hjem med kage og en kvalifikation til regionsfinalen til januar. Taberne måtte gå tomhændet hjem. Uden et gyldent håndtryk.

Et korrekt svar udløser jubel. Foto: Peter Friis Autzen

Klog eller intelligent

Hvilken planet kredser månen Phobos om?

Mens andre hold dystede, holdt Team Birgits Børn fra Kirstinebjergskolen Afdeling Høgevej pause. Dels deres eksperthold og dels supporterne.

Mohammed, Victor, Simon og Anton var med som supportere, og de betragtede sig selv som noget nær det klogeste supporterhold overhovedet. Som det fremgår af videoen på netavisen.

- Vi er virkelig kloge. Og spændte, lød det fra holdet, der skelnede mellem at være klog at være intelligent: At være klog er at vide meget. At være intelligent er at kunne bruge det til noget.

Mens drengene snakker med avisen, kredser deres klassekammerater nysgerrigt omkring - som Phobos kredser om Mars.

Supportere fra 6.b. på Kirstinebjergskolen Afdeling Høgevej. Holdet kaldte sig Team Birgits børn, og supporterne her - som også kan opleves i videoen på netavisen - er (fra venstre): Mohammed, Victor, Simon og Anton. Foto: Peter Friis Autzen
Team Birgits Børn diskuterer sine tre spørgsmål i første finalerunde, mens The Smarties stille følger med i baggrunden. Foto: Peter Friis Autzen

De lokale vindere er:

Hvad hed Kim Larsens sidste lp sammen med orkestret Bellami - som udkom i 1992?

Det er ikke til at svare, hvis man ikke lige ved det. Sådan var det med mange spørgsmål i dagens lokaldyst.

De, der kunne svare på mest, blev kåret som vindere. Det var The Smarties fra 6.a. på Kirstinebjergskolen afdeling Indre Ringvej.

Nu kan de smovse i dagens kage og derefter træne i paratviden, indtil de 9. januar skal mødes med lokalmestre fra en række andre byer i regionen. Det sker på Vejle Bibliotek.

Og her til sidst - en tilståelse fra redaktionen: Spørgsmålet om Kim Larsens plade var ikke en del af konkurrencen i dag. Men titlen passede så fint til temaet. Vi lader spørgsmålet stå.

Der blev lyttet grundigt, når de tre spørgsmål blev stillet. Foto: Peter Friis Autzen
Team OSTD var med i finalen. Foto: Peter Friis Autzen
Team Birgits Børn var med i finalen. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Ungt plejefirma afviser dumping: - Vi lægger en pris, så vi kan drive en virksomhed

112

Så du noget?: Vidner til indbrud søges

Læserbrev

Vi mennesker er slet ikke ufejlbarlige - og E-coli kommer fra byspildevand

Læserbrev: Hver gang emnet er vandmiljø, kigger man på de marker, der skråner ned mod bæltet/fjorden og siger "uha", for de marker får mindst én gang om året gødning, der passer til de afgrøder, samfundet høster for at overleve. Kigger man så ved siden af markerne bare ved Lillebælt, ligger der noget, der svarer til en grisestald med 50.000 grise, Fredericia. Hvor mange toiletskyl om dagen? Der er rensningsanlæg, ja, og det synes utopisk at overdimensionere dem så meget, at de kan omsætte 100 pct. Hvor mange procents omsætning er acceptabelt ved daglig drift, ved spidsbelastninger? Der er ingenting, der "bare" forsvinder, og renset kloakvand er ikke kemisk rent vand! Man kan dyrke bakterier og ændre kemiske forbindelser, men intet forsvinder - alt er et eller andet sted i kredsløbet. Det her gælder ikke kun vores nærområde, det er fælles endestation. Nogle steder separerer man kloak og regnvand, en god idé, men sjovt nok er man begyndt at bruge forskellig farve rør til de to ting, og rørfarven i sig selv hindrer ikke fejlkobling eller retter op på gamle fejl. Vi mennesker er slet ikke ufejlbarlige - og E-coli kommer fra byspildevand. Hvor tager man prøver af vandet - ude i det fri vand, ud for rensningsanlægget, i åen eller i drænrørene på marken?? Ud over at tænke sig bare lidt om kan man også kigge med, når der dumpes slam i Lillebælt ud for Trelde Næs. Den "fint" farvede og lange hale fra dumpningen viser, at slammet ikke bare graver sig selv ned i bunden - det er sikkert også bare landbrugets skyld, eller...

112

Dramatisk påkørsel ender med udvisningsdom: 29-årig med afghanske rødder anker

Fredericia For abonnenter

Hjemmepleje i udbud: Derfor har kommunen valgt nyt selskab

Annonce