Annonce
forside

Fredericias læger går til kamp mod morfin-problem

- Jeg kunne godt ønske mig, at den generelle holdning til morfin ændredes. For eksempel vil ingen patienter have metadon på recept, fordi metadon forbindes med misbrug og narkomani. Hvis morfin havde et tilsvarende dårligt "image", ville der måske blive udskrevet mindre, siger Kerstin Henriksen, der er formand for bylægerne i Fredericia. Foto: Peter Friis Autzen

De praktiserende læger i Fredericia vil forsøge at dæmme op for Fredericias illegale marked for morfin-præparater. Men det er svært.

Fredericia: Lægerne i Fredericia vil forsøge at dæmme yderligere op for, at morfin-præparater fra deres recepter ender på det lokale narkomarked.

Som beskrevet i ElboBladet i sidste uge har Fredericias narkomarked i årevis bugnet af morfin - blandt andet lægeordinerede morfin-præparater.

Kilder med kendskab til miljøet oplyser, at nogle patienter løber om hjørner med deres læge for at få udskrevet ekstra meget morfin. Og så ender midlerne på narkomarkedet.

De praktiserende læger er opmærksomme på problemet. Men de har svært ved at forhindre misbrug af udskrevet morfin.

- Vi mener jo ikke, at vi udskriver morfin til folk, der ikke selv har brug for det. Men vi ved godt, at der er et problem i Fredericia, siger bylægernes lokale formand, Kerstin Henriksen, til ElboBladet.

Bylægerne vil fremover sætte fokus på morfin-problemet. Blandt andet vil lægerne mødes og i samlet flok få undervisning i at håndtere problemet. Det sker til november.

Måske skal vi læger starte med at sammenligne, hvor meget morfin vi hver især udskriver.

Kerstin Henriksen, læge-lokalformand
Der er mange lovlige morfin-præparater, som kan misbruges. Foto: Peter Friis Autzen

Hvor kommer stofferne fra?

Bylægerne har aftalt at sætte fokus på området. Men de har ikke endnu aftalt, hvordan de vil gøre det, fortæller Kerstin Henriksen.

- Måske vi skal starte med at sammenligne, hvor meget de enkelte læger udskriver? Bare for at se, om det er markante forskelle. Måske kan det gøre os klogere på det her, siger hun.

Hun understreger, at læger er nødt til at have tillid til patienterne, når de klager over smerter.

- Hvis en patient siger, at han har smerter, skal vi tro på det. Hvis mødet mellem læge og patient tager afsæt i mistro, har vi ikke et tillidsforhold - og så går det hele i udu, siger Kerstin Henriksen.

Det sker en sjælden gang, at en læge er helt sikker på, at patienten malker ham eller hende for morfin. De sager er ret enkle at håndtere, fordi lægen så kan smække medicinskabet i.

- Det er langt sværere, når vi enten ikke har mistanke eller bare har en løs fornemmelse af, at noget måske er galt, siger Kerstin Henriksen.

- I de tilfælde er man nødt til at tage en ubehagelig snak med patienten. Det er der ingen vej udenom, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Transportminister svarer igen: Hvorfor sænker du ikke sigtekornet, Troels Lund Poulsen?

Læserbrev: Troels Lund Poulsen (V) påstår her i avisen, at jeg løber fra et løfte om at ville udbygge E45 (læserbrevet "Tillykke. Nu skylder de røde en ny motorvej" 13. september, red.). Inden han skyder os for mange såkaldte "løftebrud" i skoene, vil jeg ganske stilfærdigt oplyse, hvad vi rent faktisk lovede før valget. For som vi sagde, så ønsker vi - i modsætning til hvad den tidligere regering leverede - at indgå en bred infrastrukturaftale til gavn for hele Danmark, som kan holde uanset, om regeringsmagten skulle skifte. Jeg synes derfor, at Troels Lund Poulsen skal sænke sigtekornet og lytte til opfordringen fra dele af erhvervslivet, som gør opmærksom på, at investeringer i infrastruktur er for vigtige til at være en årlig tilbagevendende politisk kampplads. Jeg kan naturligvis ikke svare på, hvorfor den tidligere regering valgte at indgå en så smal infrastrukturaftale kort før lukketid inden folketingsvalget. Men jeg kan konstatere, at hvis det havde været magtpåliggende for den tidligere regering, at dens investeringsplan skulle overleve efter et valg, så havde de nok brugt energien bedre på at sikre et bredt flertal. Og her - få måneder efter valget - så har Venstre allerede selv har trukket stikket på den tidligere regerings investeringsplan ved at melde ud, at partiet ikke længere vil prioritere Ring 5-motorvejen. Situationen er altså den, at der ikke længere er flertal for planen. Og det er den risiko, man løber, når man indgår smalle politiske aftaler. Det er også derfor, jeg ønsker at indgå en så bred infrastrukturaftale som muligt, hvilket også var formålet med vores eget trafikudspil fra før valget. Og i den forbindelse vil det være naturligt, at vi også drøfter trængselsudfordringerne på E45. Jeg ser meget frem til de kommende forhandlinger om en ny infrastrukturaftale og glæder mig over den konstruktive tilgang, som jeg har bemærket fra Venstres transportordfører, der på et samråd har udtalt: "Nu er valget overstået, og nu skal vi så se, om vi kan finde hinanden i en bred aftale, og det er vi da opsat på fra Venstres side." Det, synes jeg, er meget positivt. Og det synes jeg, at Troels Lund Poulsen bør lytte til. For vores fælles infrastruktur bør ikke være en politisk kampplads. Det er erhvervslivet, pendlerne og alle andre trafikanter, der hver dag sidder fast i trafikken, altså for vigtige til.

Annonce