Annonce
Sydjylland

Fremtidens havn opfindes i Esbjerg

Større vindmøller og større krav til logistik er nogle af de udfordringer, som danske havne står overfor. Foto: Jonas Fotografi
Større vindmøller og større krav til logistik er nogle af de udfordringer, som danske havne står overfor. Løsningerne skal findes i en ny partnerkreds, der skal udvikle fremtidens havnerum sammen.
Annonce

ESBJERG: Der er stærke danske ambitioner om at blive ved med at være en førende nation på havvind – både som aftagere af den grønne strøm og som producenter og leverandører af den.

For at understøtte begge ambitioner skal de danske havne fastholde og udbygge deres positioner og kompetencer indenfor for eksempel udskibning af vindmøllekomponenter, logistik og som servicehavne. Det er afsættet for det innovative samarbejde, en stribe af havvind-industriens største aktører har engageret sig i med udviklingsprojektet ’Strategisk Innovation i Havnerummet’, som faciliteres af Energy Innovation Cluster og Syddansk Universitet.

Her samarbejder lokale, nationale og globale spillere indenfor havvind – fra park-ejere og producenter til service- og logistikvirksomheder – om at skitsere og blive klogere på fremtidens innovative havnerum. Målet er at sikre, at havnen er klar til de behov, fremtiden bringer.

- Vi er en af Europas førende havne for havvind, og det vil vi gerne blive ved med at være, siger Dennis Jul Pedersen, direktør i Esbjerg Havn.

Han ser projektet ”Strategisk Innovation af Havnerummet” som ’utroligt værdifuldt’:

- Projektet samler hovedaktørerne på Esbjerg Havn om innovation, udvikling og effektivisering. Det er utrolig værdifuldt for os som udbyder af infrastruktur, at vi får input fra de folk, som arbejder med det i hverdagen. Det er i det samarbejde, innovationen sker. Vi opfinder havnens fremtid sammen, siger Dennis Jul Pedersen.

Om projektet

Videnbroprojektet samler Syddansk Universitet, Blue Water Shipping, Esbjerg Havn, Jutlandia, Hytor, Niels Winther Maritime, Siemens Gamesa, MHI Vestas, Vattenfall og Ørsted og faciliteres af Energy Innovation Cluster.
Annonce

Kollaborativ innovation

Tove Brink, lektor ved SDU i Esbjerg, er med til at facilitere de workshops, der danner rammen om samarbejdet mellem de havnerelaterede virksomheder.

- Verden er kompleks, og der er behov for både en dyb og en bred viden for at udvikle ny innovation. Vi har en partnerkreds, som tilsammen har den dybe viden og brede indsigt, projektet har brug for. Vi bruger vores viden om kollaborativ innovation til at få den viden og indsigt bragt i spil, siger hun.

Den fælles viden er der brug for. Dagens havn er nemlig ikke nødvendigvis morgendagens havn. De stadig større havvindmøller udfordrer logistikken på land, og det kan man mærke:

- I de første år med offshore vind kunne vi klare os med små gaffeltrucks og lidt innovativ tilpasning. Det slår ikke til længere, siger Per Jensen, Director, Port Service Division i Blue Water Shipping, som håndterer en stor del af havmøllerne:

- Kravene stiger hele tiden. Vi skal vide, hvad der forventes af os; hvilke kompetencer, der skal til, og hvad vi kan forvente af andre. Derfor giver det god mening, at vi engagerer os i at præge udviklingen af havnene, så de matcher de behov, vi ser i vores fremtidige forretningsudvikling, siger Per Jensen og understreger:

- Åbenhed i samarbejdet gør os alle stærkere.

Annonce

20 års erfaring

I det konkrete udviklingsprojekt er Esbjerg Havn case, og havnens udgangspunktet er repræsentativt for mange af de danske havnes omstilling fra én industri til en ny.

- Udfordringen er til at få øje på, understreger Niels Langerhuus, direktør i Hytor:

- Vi har en stærk havn med stor aktivitet – det er der naturligvis andre, der meget gerne vil have del i. Det er nok ikke realistisk, at al verdens fremtidige havvind skal udskibes af Esbjerg, men vi har et forspring, som vi skal udnytte. Der er 20 års erfaring med offshore vind opbygget på Esbjerg Havn, og vi skal som lokale virksomheder samarbejde om at udnytte og fremtidssikre – både lokalt, hvor vi skal skabe verdens bedste havn, og ude i verden, hvor vi har et potentiale i at eksportere den stærke supply chain langt uden for Esbjerg, siger Niels Langerhuus.

Samarbejdet mellem de forskellige aktører faciliteres i den danske klyngeorganisation for energiproduktion, Energy Innovation Cluster. Her har man nøje udvalgt en partnerkreds, der kan samle alle relevante kompetencer.

- Partnerkredsen skal sikre, at vi får det nødvendige, tillidsfulde samarbejde om den strategiske optimering af havnerummet, som skal til, og så vi får udviklet de innovative løsninger, der er behov for og efterspørgsel på – og som kan virke som inspiration for andre danske havne i fremtiden, siger Glenda Napier, direktør i Energy Innovation Cluster.

Havmølleparkejere, producenter, logistikpartnere er sammen i et projekt, der skal skabe innovativ havnelogistik til fremtiden. Foto: Jonas Fotografi
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart

Tanja blev meldt til politiet for at holde sin salon åben: - Det er aldrig sjovt at blive beskyldt for noget, man ikke har gjort

Fredericia For abonnenter

Tanya fjernunderviser og har fem børn hjemme fra skole: - Der er en anden slags nærhed

Annonce