Annonce
Fredericia

Frihedspris uddelt for andet år - talentfuld skribent løb med 1. pladsen

Nikolaj Stentoft vandt Arlette Andersens frihedspris med sit essay, der bærer titlen "Dit navn". Foto: Emma Fish

46 unge mellem 14 og 21 år havde indsendt deres bidrag til Arlette Andersens frihedspris - fredag aften blev 1., 2. og 3. pladsen kåret.

Fredericia: "Jeg kan ikke huske hvordan vi mødtes. Du var der ligesom bare. Som en brise kom du ind i mit liv. Ubemærket men kraftfuldt. Du holdt mig i hånden, mens vi gik ture i skoven. Du så mig bade for første gang. Min krop, der krympede sig i kuldestød. Vi rendte gennem kornmarker, talte stjerner, prikkede til kryb med underlige navne."

Sådan lyder begyndelsen på den tekst, som Nikolaj Stentoft havde indsendt som sit bidrag til årets konkurrence om Arlette Andersens frihedspris - et essay, som han fredag aften på Fredericia Rådhus vandt førstepladsen for under overværelse af blandt andet Arlette Andersen.

- Du udviser en poetisk åre. Det er smukt skrevet og repræsenterer alt fra vildfarelse til lykkefølelse, sagde borgmester Jacob Bjerregaard (S), der overrakte førstepladsen og prisen på 10.000 kroner til Nikolaj Stentoft.

I alt var der blevet indsendt 46 bidrag til projektet, herunder to kunstværker, to sange, seks videoer og en række essays, digte og monologer.

Jacob Bjerregaard overrakte desuden en buket blomster til Arlette Andersen selv og takkede hende for at være til stede og for at være en så stor inspirationskilde.

De tre prisvindere og de tre prisuddelere ses her sammen på scenen på Fredericia Rådhus. Fra højre ses: Mette Høyer, Marianne Husted, Nikolaj Stentoft, Janna Marie Birr-Pedersen, Fie Riis Strini og Jacob Bjerregaard. Foto: Emma Fish

Dommerkomiteen, der bestod af provst Børge Munk Povlsen, rektor Poul Erik Madsen, formand for borger- og demokratiudvalget Christian Jørgensen (V), formand for kulturudvalget Lars Ejby (S), bankdirektør Mette Høyer, souschef på Fredericia Dagblad Marianne Husted og formand for 4. maj komiteen, Ole Steen Hansen, havde i forvejen udvalgt top tre, som bestod af Janna Marie Birr-Pedersen, Fie Riis Strini og altså Nikolaj Stentoft.

Tredjepladsen gik til Janna Marie Birr-Pedersen, som havde indsendt et kunstværk.

- Du har indsendt et kunstværk, som både er flot, intelligent og tankevækkende, lød det fra bankdirektør for Danske Bank, Mette Høyer, som overrakte tredjepladsen og prisen på i alt 3000 kroner til Janne Marie Birr-Pedersen.

Andenpladsen gik til Fie Riis Strini, der havde indsendt et essay.

- Du har skrevet et pragtfuldt essay om, hvor overvældende og angstprovokerende frihed kan være. Om, hvor man finder friheden, og om hvordan man skal værne om den og elske den, sagde Marianne Husted, som overrakte prisen på 5000 kroner til Fie Riis Strini.

Det er anden gang, at friheden hyldes i Fredericia med den særlige Arlette Andersens frihedspris, som Danske Bank, Fredericia Kommune, Fredericia Gymnasium og Fredericia Dagblad står bag.

Overrækkelsen af frihedsprisen var en del af det traditionsrige 4. maj-arrangement, som bliver afholdt hvert år i Fredericia, hvor fredericianerne hylder friheden og mindes ofrene for 2. verdenskrig.

Jacob Bjerregaard overrakte en buket blomster og en tak til Arlette Andersen. Foto: Emma Fish
Arlette Andersen, der er en af de ganske få nulevende KZ-fanger, havde sagt ja til endnu en gang at deltage i overrækkelsen af prisen, som foregik i rådhusets forhal. Foto: Emma Fish
Der var fuldt hus på rådhuset, hvor Arlette Andersens frihedspris blev uddelt for andet år i træk. Foto: Emma Fish
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hvis det er naturen, man kerer sig om, hvordan kan man så lade en tom pengekasse have ansvaret for naturen?

Læserbrev: Ingen har sagt, at skovejerne i Trelde Skov ikke har passet på deres skov og natur; skoven er endda blevet kanoniseret. Ved en fredning påhviler det Fredericia Kommune at være plejemyndighed og tilsynsførende. Det er muligt, at skovejerne efter en fredning efter det forslag, der er sendt til Fredningsnævnet, stadig har lov at færdes med en sav i dele af skoven, men dér skal de største træer være urørte, have lov at brede sig, skygge, være urørte efter fald, og på sigt vil det dominere skoven. Med det for skovbrug værste scenarie vil det tage incitamentet for at drive skoven med 100 pct. indleven og interesse. Der er ingen til at betale for den tid, man bruger på at pleje en uproduktiv skov. Danmarks Naturfredningsforening stiller heller ikke med frivillige til at passe alt det, de så gerne vil passe på. Hvis det er naturen, man kerer sig om, hvordan kan man så lade en tom pengekasse have ansvaret for naturen? Når Fredericia Kommune ikke har råd til at skifte rørene i et springvand, var det så ikke bedre at lade skoven blive passet som hidtil. Det, kan man være lidt mere sikker på, virker. Der er andre end Danmarks Naturfredningsforening, der kan passe på natur!

112 For abonnenter

Lå på sofaen da det bankede hårdt på døren: Beboer advarede Anne om brand i nabolejlighed

Erhverv

Virksomheder og studerende mødte Google i Fredericia: Danske Medier er kritiske over for Googles bustur

Annonce