Annonce
Fredericia

Jan måtte droppe gymnastikken som udøver: Nu bruger han 20 timer om ugen om frivillig

Springinstruktør Jan Nielsen lægger mange frivillige timer i gymnastikforeningen G94, hvor han er springinstruktør og næstformand. Han begyndte selv som gymnast som ganske lille - ansporet af sin mor. Foto: Peter Leth-Larsen
Jan Nielsen vurderer selv, han bruger mellem 20 og 25 timer ugentlig på det frivillige arbejde. Han er instruktør og næstformand i G94.

Fredericia: Som 12-årig måtte han opgive gymnastikken som aktiv udøver.

For ikke at slippe den sport, som i mange år havde givet stor glæde, blev Jan Nielsen hjælpeinstruktør. Det har siden ført til, at han i dag bruger en stor del af sin fritid som frivillig i gymnastikforeningen G94.

Jan Nielsen er i dag 27 år og er næstformand i G94, instruktør og samtidig tovholder på en række arrangementer. Han vurderer selv, at han bruger 20-25 timer om ugen som frivillig.

- Jeg er ikke så god til at holde ferie. Jeg har et behov for at komme ud. Gymnastiksæsonen varer normalt fra september til marts/april, og så er der en lang pause. Jeg er ikke god til den korte sæson. Så jeg fortsætter hen over ferien, fortæller han.

G94 har forlænget sæsonen og står bag en række arrangementer i sommermånederne. Blandt andet stiller de frivillige hvert år op og laver sommerferiesjov for børn i skolernes ferie.

Annonce

Så jeg måtte stoppe med gymnastikken. Det var ikke fordi jeg havde et synderlig talent, men det handler gymnastik heller ikke kun om. Så sæsonen efter begyndte jeg som hjælpetræner, fortæller han.

Jan Nielsen

Mor sendte ham til gymnastik

At det lige blev gymnastikken, Jan Nielsen, kastede en stor del af sin tid efter, skyldes i første omgang hans mor. Hun sendte ham til forældre-barn gymnastik som ganske lille.

- Hun valgte det helt bevidst, fordi hun selv kæmpede med motoriske udfordringer, så jeg kom til at gå til gymnastik. Jeg gik til springgymnastik som 12-årig, da jeg fik problemer med mine fødder. Mine hæle blev ømme. Hvis jeg havde været til gymnastik en time, kunne jeg ikke gå fra Skjoldborgvej til banegården, fordi jeg havde ondt.

- Så jeg måtte stoppe med gymnastikken. Det var ikke, fordi jeg havde et synderlig talent, men det handler gymnastik heller ikke kun om. Så sæsonen efter begyndte jeg som hjælpetræner, fortæller han.

Det gjorde han sammen med Helle Madsen, som også har lagt mange frivillige timer i foreningen i mange år og været en samlende figur i foreningen, hvor hun også kom til at betyde meget for Jan Nielsen. Ofte kørte hun ham til hjemmet i Brejning efter træning, og undervejs fik de mange gode snakke om livet i almindelighed.

- Det er hendes gode hjerte. Vi har aldrig haft bil i min familie, så det har altid været offentlig transport. Så har vi bare siddet og snakket sammen - også om de trælse ting. Det har været rart. Hende skylder jeg meget, fortæller Jan Nielsen.

I dag tager han kun enkelte spring og holder sig ellers til trænergerningen.

- Jeg har ikke gået til spring, siden jeg var 12 år, og nu er det for sent. Jeg tager det ene spring om ugen, hvis det skal vises i undervisningen, og ellers har jeg gode hjælpetrænere, som gerne viser, hvordan det skal gøres, fortæller han.

Fællesskab og hygge

Foruden at være træner for adskillige hold er Jan Nielsen også næstformand i foreningen, og det er blandt andet hans opgave at lægge det puslespil, der skal få holdplanen for vintersæsonen til at gå op. Han er glad for at være en del af fællesskabet og de mange venner, det frivillige arbejde giver ham.

Han kan dog godt mærke, at den seneste sæson har været travl - nok også for travl i forhold til skole og job. Jan Nielsen er netop blevet HF-student fra Fredericia Gymnasium og har ved siden af arbejdet som tjener i sommercaféen i Høll. Nu er planen, han vil søge ind på læreruddannelsen via traineeordningen i Fredericia Kommune.

- Det sidste års tid har trukket tænder ud med gymnastik, skole og arbejde, fortæller han.

Men der ingen planer om at skrue ned for gymnastikken og fællesskabet, og der har heller aldrig været andre sportsgrene inde i billedet for Jan Nielsen.

- Jeg tror, det er fællesskabet og hyggen. Det har været gymnastik fra start. Det føles 100 procent naturligt for mig at gå ind i en gymnastiksal og være der, siger han.

Mange gymnastikforeninger lukker ned om sommeren, men ikke G94 som både laver gymnastik for egne medlemmer og deltager i sommerferiesjov i regi af Fredericia Kommune. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce