Annonce
Kultur

Fuglsang og Valgren kommer: Give og Vejle får cykel-DM

Den danske cykelelite med Jakob Fuglsang i spidsen kan ofte opleves i Vejle, når Kongeetapen af PostNord Rundt afvikles hvert år. I juni 2020 stiller den danske elite blandt mænd og kvinder til start i Give, som forventer at få værtskabet af næste års DM, som skal køres på en rute rundt i Vejle Kommune. Arkivfoto
Give Cykelklub skal arrangere DM i enkeltstart og linjeløb, når landets cykelelite blandt U19-ryttere, kvinder og mænd indtager storkommunens kuperede veje til juni næste år.

Vejle/Give: Give Cykelklub er så småt begyndt at dække bordet til en fire dage lang cykelfest, der afvikles fra 18. til 21. juni næste år.

Sammen med Vejle Kommune har den lokale cykelklub lagt billet ind på næste års danmarksmesterskab i landevejscykling, som i år afvikles i Esbjerg Kommune, og spørger man viceborgmester og kulturudvalgsformand Dan Arnløv Jørgensen (K) er værtskabet tæt på at være i hus.

- Vi tror på, at vi får DM, hvis vi vil have det, men vi er nødt til at handle hurtigt. Give Cykelklub har sendt en ansøgning, som vi endnu ikke har behandlet politisk. Men borgmesteren og jeg har i vinter holdt flere møder med cykelklubben, og vi har forelagt et foreløbigt projektoplæg for økonomiudvalget. Her syntes flertallet, at det var en god idé, siger Dan Arnløv Jørgensen.

Annonce
Med et DM får vi ikke kun markedsført den vestlige del af kommunen, men hele Vejle Kommune, selvom vi lægger op til, at Give skal være start- og målby, så vi kan få skabt en byfest.

Kurt Gjødsbøl, formand Give Cykelklub

Vi har en aftale med DCU

I Give Cykelklub glæder formand Kurt Gjødsbøl sig over de positive politiske signaler, og han bekræfter, at Give får værtskabet, hvis Vejle Kommune bakker projektet op rent økonomisk.

- Fra dag ét har vi haft en god og konstruktiv dialog med Vejle Kommune og Danmarks Cykle Union (DCU), og hvis økonomien er på plads, har vi en aftale med DCU, bekræfter formanden.

De samlede udgifter til afvikling af DM i landevejscykling er budgetteret til 1.432.500, og tirsdag skal politikerne i kommunens økonomiudvalg tage stilling til en bevilling på maksimalt 1,25 millioner kommunale kroner. Det endelige beløb afhænger af størrelsen på sponsorater til de fire dages cykelfest.

God test før Tour-start

Dan Arnløv mener, at arrangementet ligger optimalt, et år før Vejle bliver startby i Tour de France.

- Det setup, vi skal lave til tour'en, kan vi få testet ved DM og få god erfaring et år før tour-starten. Vi får testet organisationen, rutefolkene, de frivillige og markedsføringen, og bygger op til touren ved at skabe hype om cykling, som der er rigtig meget turisme omkring. Det gør vi også med mountainbikeløb, Post Nord's kongeetape og Grejsdalsløbet, ligesom vi har flere løb i pipelinen op til touren, siger Dan Arnløv.

Borgmester Jens Ejner Christensen (V) deler den positive indstilling til et DM i 2020.

- Jeg bakker forslaget op, for et DM passer fint med den strategi, vi har lagt for cykling i Vejle Kommune, siger borgmesteren.

Venter 25.000 tilskuere

DM i landevejscykling er en årligt tilbagevendende begivenhed i dansk cykelsport, hvor værtsskabet går på skift mellem byer.

DM indeholder U19-løb og seniorløb for både damer og herrer, og i alt skal der afvikles otte løb inden for enkeltstart og linjeløb over fire dage.

Det forventes, at DM i landevejscykling har deltagelse af minimum 450 ryttere.

Erfaringer fra DM i andre byer viser, ifølge Vejle Kommune, at der generelt er stor opbakning fra borgere og lokalsamfund, og at der på de to store løbsdage har været et publikumstal på tæt ved 25.000 på begge dage.

Give Cykelklub er den formelle arrangør af DM i landevejscykling og har det sportslige ansvar i samarbejde med DCU. Vejle Kommunes primære roller er, udover at have det økonomiske ansvar, at stå for skilteplan og tilladelser samt kommunikation til borgerne.

Startede med TV2

Kurt Gjødsbøl satser på, at Give bliver start- og målby, men at DM-ruten for Jakob Fuglsang, Michael Valgren og de øvrige danske profiler kommer til at sprede sig rundt i det meste af kommunen, så alle får mulighed for at se feltet.

- Det startede oprindeligt med, at Give kom med i TV2 på Tour i 2016, hvor hele byen bakkede op, og vi fik skabt en byfest. Det satser vi på, at vi kan gentage ved DM. Siden har vi afviklet tre licensløb, og derfor har vi nu lagt billet ind på DM. Det er en vildt spændende opgave, som vi er ydmyg overfor, fordi vi også ved, at det er en stor opgave. Men det giver os mulighed for at skabe opmærksomhed omkring cyklingen, og det er foreningens vigtigste formål, siger Kurt Gjødsbøl.

Han håber og satser på, at Gives handelsliv, foreninger og erhvervsliv igen bakker op om det arrangement, som cykelklubben ikke selv har økonomi til at bære. Derfor er DM afhængig af hjælp fra både kommune og lokalområdet.

- Hvis kommunen bakker op om det, håber jeg, at DCU vil annoncere, at vi får DM til næste år, når DM i Esbjerg afvikles i slutningen af juni, siger cykelformanden.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce