Annonce
Fredericia

Fuldt belagt foredrag om livet som pårørende til misbrugere: - Problemerne kan ikke trylles væk

Carl Christian Randows foredrag på Tøjhuset var udsolgt og varede cirka tre timer. Foto: Peter Friis Autzen
Tøjhuset var stuvende fuldt, da Carl Christian Randow talte om at klare skærene sammen med en misbruger.

Fredericia: Arrangørerne bag Værestedet Solstrålen var helt overvældet over interessen, da de onsdag aften slog dørene op til foredrag på Tøjhuset i Fredericia.

På forhånd var alle billetter solgt, og omkring 160 mennesker tog plads i salen for at høre Carl Christian Randows foredrag om livet som pårørende til en misbruger. Takket være hjælp fra sponsorer kunne hele entré-indtægten på godt 20.000 kroner sendes videre til foreningen og dens arbejde.

Spørgelysten var stor, og emnet gjorde, at nogle spørgsmål var meget personlige. Især fyldte spørgsmål fra mødre, der var kede af deres unge sønners misbrug af ikke mindst morfin.

Annonce
Pårørende er i panik og vil redde deres søn eller datter. Men de er nødt til også at redde dem selv.

Carl Christian Randow

Red dig selv

Carl Christian Randow indledte foredraget med at slå fast, at publikum ikke skulle forvente at få at vide, hvordan de redder deres søn eller datter ud af et misbrug.

- Det her handler om, hvordan du redder dig selv. Det er der mange, der slet ikke har nået at tænke over. De er i panik og er så ekstremt presset, at de slet ikke har haft overskud til at tænke på dem selv. Det kan jeg godt forstå, så derfor indleder jeg med at slå dét fast. Og alligevel spurgte folk i slutningen efter råd til, hvordan de redder deres søn eller datter. Det er liv og død, og problemerne kan ikke trylles væk. Men de pårørende er nødt til også at passe på sig selv, siger Carl Christian Randow.

Foredraget sluttede efter tre timer ved 22-tiden.

- Vi kunne have fortsat med spørgsmål og snak til den lyse morgen. Jeg kender godt til situationen i Fredericia. Fredericia har en hård kerne af hårdt misbrug. Men også gode hjælpemuligheder til misbrugere. Desværre ikke så god hjælp til pårørende - men det er heller ikke så almindeligt, og man kan også diskutere om dét er en offentlig opgave. Jeg håber, at folk fik noget brugbart med hjem, siger han.

Blandt de cirka 160 fremmødte var mange forældre, der bad om råd til at redde deres søn eller datter ud af et misbrug. Foto: Peter Friis Autzen
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Højskoleforstander om FGU: Ny uddannelse er i udu - de unge svigtes

Læserbrev: Formand for FGU (den forberedende grunduddannelse) Hanne Pontoppidan beskriver i FGU Nyt fra august i år, hvordan rammerne for at kunne levere en god undervisning for de nye FGU-elever overhovedet ikke er i orden. FGU er den nye forberedende grunduddannelse for unge, der ikke kan komme ind på en ungdomsuddannelse. Hanne Pontoppidan beskriver, hvordan alle de nye FGU-institutioner lider under alvorlige it-problemer, som bevirker, at man ikke kan registrere eleverne eller få adgang til relevante undervisningsmaterialer. Hun beskriver, hvordan der på flere af de nye FGU-institutioner er kommet flere elever end forventet, og flere end der er plads til. Og hun gør ærligt opmærksom på, hvordan mange af de nye FGU-lærere endnu ikke aner, hvad de skal undervise i. FGU er en splinterny uddannelse fra august i år, og begyndervanskeligheder må selvfølgelig forventes. Men den aktuelle situation går ud over de unge, der i forvejen er ramt. De unge søger netop uddannelsen, fordi de har haft de svære liv og er påvirkede af uheldige oplevelser i folkeskolen. De brug for ro og ordnede forhold, så de kan vinde læringslysten tilbage. I stedet får de nu fuldstændig kaotiske forhold, ja, nogle elever bliver simpelthen sendt hjem, fordi der ikke er plads eller undervisning til dem, andre får undervisning af lærere, der er usikre på, hvad de skal. Jeg gør opmærksom på, at højskolerne, og jeg skriver fra Brande Højskole, har årelang erfaring på det her felt. Vi har faste og trygge rammer, der matcher de unge med de svære liv, og vi kan give dem den undervisning, de behøver. Vi kan sammen med FGU løfte de unge ind på en ungdomsuddannelse. Kære FGU, brug os, mens I får styr på det derhjemme. Vi er indskrevet i FGU-loven som et tilbud, lovgiverne har ønsket at FGU benytter sig af. Send de unge, der er hårdest ramt, til os, og giv dem den ro, de fortjener, mens tingene falder på plads på hjemmefronten, og kursen sættes for et nyt FGU. Højskolerne hjælper gerne til - både nu og i det videre arbejde med at gøre FGU'en til det gode alternativ, de unge fortjener.

Sydjylland For abonnenter

26,5 milliarder fordelt til sundhed, forurening og trafik: Sådan påvirker regionens budget dig

Annonce