Annonce
Danmark

Funding: Hønges forklaring halter

Thomas Funding Foto: Michael Nørgaard
Karsten Hønge vil ikke i Europa-Parlamentet. Men hans forklaring halter. Det og meget mere forklarer avisen Danmarks politiske redaktør, Thomas Funding, i denne trepunktsanalyse.
Annonce

1 Forklaringen halter

Det står efterhånden klart: Karsten Hønge har aldrig været interesseret i at blive valgt til Europa-Parlamentet. Han har været fyld på SF’s liste. Partiet var inden valget nervøst for, om det kunne holde fast i sit enlige mandat, fordi Enhedslisten for første gang havde besluttet sig for også at stille op til valget. Men SF genvandt ikke bare det ene - det blev til to.

Hønge siger selv, at han ikke har været tydelig nok om dette over for vælgerne. Men det lyder som spin-snak. Karsten Hønge har nemlig sagt det diametralt modsatte. Flere gange. Spoler vi tiden et lille år tilbage, sagde han dengang til både Politiken og TV2/Fyn, at han ville tage til Bruxelles, hvis han blev valgt til Europa-Parlamentet.

Det kunne han dengang sige uden bekymring, fordi han ikke regnede med, at det ville blive relevant. Hønge må have troet, at det var en gratis omgang, da ingen i SF regnede med, at SF ville få to mandater.

Men det fik partiet, og det blev Karsten Hønges tæppefald. Det viser, at han ad flere omgang bevidst har givet vælgerne et indtryk af, at han var reel kandidat, hvilket vi nu må konstatere, at det var han så ikke.

Annonce

2 Dommen falder om en uge

Det er ikke første gang i danmarkshistorien, at en politiker løber af posten, umiddelbart efter valget. Men det er muligvis første gang, at en politiker gør det en uge før, at han skal møde vælgerne igen.

Man må antage, at ganske mange fynboer har stemt på Karsten Hønge til EU-valget og havde intentioner om at gøre det samme til folketingsvalget. Det bliver umådelig interessant at se, om de stadig gør det efter denne omgang. At dømme efter diverse kommentarspor på sociale medier, er det noget, der får folk op i det røde felt. Og det rammer nok også Karsten Hønge ekstra hårdt, da hans varemære alle dage har været at sige tingene, som de er.

Det bliver selvfølgelig meget svært at sige noget stik- og nagelfast om, hvorvidt hans valg på onsdag er blevet påvirket af sagen, al den stund at vi aldrig vil kunne vide, hvor mange stemmer Karsten Hønge kunne have fået, hvis han ikke havde været opstillet til EU-valget. Men forventningen inden alt dette palaver var, at Hønge stod til et rigtig godt valg. Han har kørt en god kampagne, og har været godt profileret de seneste fire år.

Hønges redning kan blive, at der denne gang ikke er den samme konkurrence på SF’s opstillingsliste. Sidste gang kæmpede han mod Annette Vilhelmsen om SF’s eneste fynske mandat. Det skal altså gå meget galt, før han ikke bliver valgt til Folketinget.

Annonce

3 Pia Olsen Dyhr er medansvarlig

Det er ikke kun Karsten Hønge, der står tilbage med en forpjusket troværdighed. SF som helhed har også et forklaringsproblem.

Det er stærkt tvivlsomt, at det er Karsten Hønge, der selv har besluttet sig for, at han ville agere fyld på partiets EU-liste. Det er højst sandsynligt udtænkt et andet sted, og det er svært at se, at partiets ledelse ikke skulle have været vidende om, at han ikke reelt ønskede at blive valgt.

Måske er det derfor, at partiledelsen har været ude og bakke op om Hønges beslutning om ikke at tage til Bruxelles. Under alle omstændigheder gør det SF's ledelse medansvarlig, og det kan ikke undgås, at det derfor også vil give Pia Olsen Dyhr ridser i lakken.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce