Annonce
Fredericia

Fynsk teater lægger billet ind på Fredericia Teaters million-tilskud fra staten: - Vi skal rykke hurtigt nu

Fredericia Teater havde netop fået et forøget statstilskud inden konkursen i marts. Nu kæmper byrådet for at bevare statstilskuddet i et genrejst teater. Billedet er fra opsætningen af Tarzan. Foto: Peter Leth-Larsen
Baggårdsteatret i Svendborg har søgt om at få det statstilskud, som Fredericia Teater fik før konkursen. Samtidig kæmper Fredericia-politikerne for at bevare million-tilskuddet i et genrejst teater.
Annonce

Fredericia: Et sydfynsk teater har set sig lun på den statsstøtte, som Fredericia Teater modtog før konkursen i foråret.

Baggårdsteatret i Svendborg har søgt Kulturministeriet om at få det paragraf 5-tilskud, som Fredericia Teater blev tildelt pr. 1. januar 2020.

I Fredericia er det vigtigt med en hurtig reaktion fra politikerne, mener viceborgmester Susanne Eilersen (DF), som er med i den politiske styregruppe for genrejsningen af Fredericia Teater. Her spiller statstilskuddet på 8,6 millioner kroner årligt en vigtig rolle.

- Ved økonomiudvalgsmødet i mandags opfordrede jeg til, at vi så hurtigt som muligt skal have en skitse klar til det nye teater, og vi skal bede om foretræde hos kulturudvalget på Christiansborg. Det skal ske så hurtigt som muligt, for der er er finanslovsforhandlinger på vej, og vi skal frem i bussen, siger Susanne Eilersen.

Hun har tæt dialog med DF's kulturordfører Morten Messerschmidt, som bakker op ønsket om det fredericianske foretræde.

Annonce

Fynske borgmestre bakker op

Baggårdsteatrets ønske er på dagsordenen til onsdagens møde i kulturudvalget, og i et brev har ni fynske borgmestre bakket op om ønsket.


Det skal ske så hurtigt som muligt, for der er er finanslovsforhandlinger på vej, og vi skal frem i bussen

Susanne Eilersen


Susanne Eilersen er ikke bekendt med, at andre end Baggårdsteatret har lagt billet ind på den pengepose, som sidste år gik til Fredericia. Men hun er ikke overrasket over ønsket.

- Jeg var godt klar over, at andre ville søge om pengene. Det er naturligt for andre teatre at gøre. Det var også derfor, vi i DF kæmpede for at fastholde det kommunale tilskud på 11 millioner kroner til teatret i forbindelse med budgettet. For hvis vi mener det alvorligt, skal vi fastholde det kommunale tilskud, siger Susanne Eilersen.

Sådan fik Fredericia Teater tilskud

Byrådet kæmper for at bevare det årlige statstilskud på 8,6 millioner kroner årligt til Fredericia Teater.

I foråret 2019 blev der under den borgerlige regering indgået en aftale på scenekunstområdet. Der var støtte til aftalen fra S, DF, Radikale og SF.

Med et samlet tilskud på 10,5 millioner kroner om året til tre regionale kraftcentre - teatrene i Randers, Vendsyssel og Fredericia - var formålet at give flere danskere mulighed for et teateroplevelse, oplyste Kulturministeriet.

Fredericia Teater ændrede status til paragraf 5-teater og fik 4,4 millioner kroner ekstra. Den nye pulje kom oveni den støtte, som teatret i forvejen fik som egnsteater.

Fredericia Teater nåede kun at få udbetalt støtten for første kvartal i 2020, inden teatret gik konkurs.

Annonce

Skal blive på musicalområdet

I en artikel i Fyns Amts Avis slår Baggårdsteatrets direktør Jakob Engmann blandt andet på, at pengene bør blive i Region Syddanmark.

- Det kan jeg kun være enig med ham i, siger Susanne Eilersen og tilføjer:

- Men vi mener selvfølgelig, at pengene skal blive i Fredericia. Vi er førende på musicalområdet, og vi har også musicalakademiet. Hvis vi ikke får Fredericia Teater op igen, kan jeg godt være bekymret for, at andre byer vil forsøge at trække musicalakademiet væk fra Fredericia. Tidligere var Odense interesseret i at få det, og vi kæmpede hårdt for at holde fast i det, siger Susanne Eilersen.

Annonce

Støtte gik til Jylland

Et bredt politisk forlig førte i 2019 til den øgede statsstøtte på scenekunstområdet. Tre teatre i Fredericia, Randers og Vendsyssel blev tilgodeset. Fredericia Teater som "hele Danmarks musicalteater", og Randers fik særligt ansvar for at producere "professionel scenekunst for børn og voksne", mens Vendsyssel skulle fokusere på "at udvikle og styrke ny dansk dramatik".

Dengang var Baggårdsteatrets direktør utilfreds med, at støtten gik udenom Fyn og i stedet til tre jyske teatre. Og nu skal kronerne altså rulle mod Fyn, lyder argumentet.

Men Fredericias viceborgmester Susanne Eilersen slår på, at der fortsat skal satses på musicals i fæstningsbyen.

- Jeg har en formodning om, at pengene pt. stadig vil være øremærket til musicals. Men vi skal ud af starthullerne, siger Susanne Eilersen og tilføjer:

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for, at vi fastholder tilskuddet.

Næste skridt er at få udarbejdet en skitse med det genrejste teaters indhold, og derefter kan teatrets politiske styregruppe søge foretræde på Christiansborg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Nils Skeby er en modig mand

Fredericia For abonnenter

Sportsmarkedsføring kommer på dagsordenen i december - DF ønsker orientering og borgmester er klar

Annonce