Annonce
Fredericia

Fyringer og ledige stillinger, der ikke genbesættes: Millionunderskud på Fredericia Teater

Anders Østergaard er bestyrelsesformand for Frederica Teater, som kæmper med at få vendt et underskud på fire millioner kroner efter første halvår af 2018. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Det varme forårs- og sommervejr samt ekstra personaleomkostninger har givet Fredericia Teater et halvårsregnskab med røde tal. Bestyrelsesformand tror dog, at "Tarzan" kan være med til at redde året hjem.

Fredericia: Få dage før premieren på den nyeste satsning "Tarzan" kan Fredericia Teater præsentere regnskabet for det første halve år af 2018, og det er ikke rar læsning.

Teatret havde budgetteret med et underskud på godt en halv million kroner for årets første seks måneder, men regnskabet viser et minus 4,2 millioner kroner.

- Første halvår har ikke været tilfredsstillende, siger teatrets bestyrelsesformand Anders Østergaard, administrerende direktør for Monjasa.

Ifølge ham skyldes underskuddet primært to årsager - stigende personaleomkostninger og svigtende billetsalg til "Prince of Egypt".

- Vi har haft nogle forlængede spilleperioder, og når vi har det, forlænger vi også kontrakterne med medarbejdere både på og omkring scenen. Derudover har vi været ramt af sygdom og barsel, forklarer Anders Østergaard om personaleudgifterne, der er 2,5 millioner kroner større end budgetteret.

Selvom spilleperioden på "Prince of Egypt" blev forlænget til maj og noget af juni, fulgte indtjeningen ikke med.

- I Fredericia Teater holder vi ikke af varmt sommervejr. I maj og primo juni havde vi en periode med varmt vejr, og så går folk desværre ikke i teatret. Det mærkede vi i kassen, og det prøvede vi også, da vi for år tilbage spillede "Den Lille Havfrue" i Operaen, siger Anders Østergaard.

Annonce

Nøgletal fra halvårsregnskabet

Tallene for de første seks måneder af 2018 - i parentes er budgettet.Omsætning: 41.605.704 kr. (40.861.000 kr.)

Driftsresultat: -9.285.975 kr. (-5.699.000 kr.)

Resultat før tilskud og særlige poster: -11.434.153 (-7.427.000 kr.)

Tilskud: 7.363.957 kr. (7.194.000 kr.)

Nyt Fredericia Teater: -168.000 kr. (-252.000 kr.)

Resultat: -4.238.196 kr. (-485.000 kr.)

Stillinger bliver ikke genbesat

Budgetoverskridelserne har allerede haft konsekvenser på Fredericia Teater.

- Vi har haft nogle naturlige opsigelser og enkelte afskedigelser, og så har der været stillinger, vi ikke har valgt at genbesætte. Det er primært i den faste stab på teatret som på værkstedet og i administrationen. Det betyder ikke noget for daglige drift. De folk, der er på Fredericia Teater, som er en stor organisation, stimler sammen og sørger for at tage de opgaver, der kommer ud af det, siger Anders Østergaard.

Ville I have foretaget disse justeringer, hvis tallene ikke viste dette underskud?

- Vi navigerer altid efter, hvad tallene viser, og lige nu må vi sætte tæring efter næring, og det gør vi ved, at der er en håndfuld stillinger, som vi vælger ikke at genbesætte, svarer bestyrelsesformanden.

Han sætter også sin lid til billetsalget til "Tarzan", som mandag for en uge siden havde solgt 45.000 billetter i forsalg, hvilket er rekord.

- "Tarzan" slår alle rekorder på forsalg, og det er blandt andet også det, der får os til at sige, at vi fortsat tror på noget, der minder om breakeven (et regnskab i balance, red.) for året, forklarer Anders Østergaard, som håber på et godt julesalg.

Tidligere var målsætningen et plus på lidt over én million kroner for 2018.

Er et årsregnskab, der går i nul, tilfredsstillende for Fredericia Teater?

- Vi ser selvfølgelig gerne et overskud for Fredericia Teater. Vi vil gerne bygge en egenkapital, og så har vi nogle gældsposter, som vi overholder, uanset om vi lander på plus eller ej. Men er vi som en virksomhed sat i verden for at lave et overskud? Nej, vi er sat i verden for at lave kultur, og det, synes jeg, vi slipper godt af sted med, siger Anders Østergaard.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Hjemmepleje. Vi ser til med større og større undren

Læserbrev: Det er med større og større undren, vi i SF dag for dag kan følge håndteringen af økonomien på velfærdsområderne i Fredericia Kommune. På det seneste har man i dagspressen kunne læse om den seneste udbudsrunde på privat hjemmepleje, hvor det fremgår, at de nuværende udbydere er blevet underbudt af en ny udbyder, der har budt hele 10 pct. under de øvrige tilbudsgivere. Den nye udbyder opererer alene i Haderslev Kommune. Vi bliver af kommunaldirektøren forsikret om, at alt er gået efter bogen, og at Fredericia Kommune har pligt til at tage mod det billigste tilbud. Det er ikke ikke helt rigtigt, man må gerne med inddrage kvaliteten i vurderingen. Det kunne være rart om de politisk ansvarlige som f.eks. borgmesteren vil svare på følgende spørgsmål: 1) Er kvaliteten af opgaverne beskrevet i udbuddet af hjemmepleje sænket i forhold til den nuværende standard? 2) Har Fredericia Kommune forholdt sig til om tilbudsgiverne har ordnede løn og arbejdesforhold? 3) Er man i Fredericia Kommune igang med at sænke kvalitetsstandarden på hjemmepleje, således Fredericia Kommunes egen hjemmepleje sænkes tilsvarende niveau? Det er soleklart, at enten skal den ældre borger have mindre og ringere hjemmepleje, eller så skal spsu-medarbejderne løbe stærkere, med mindre der tale dumpingpriser fra en ny aktør, som ønsker at komme ind på markedet.

Fredericia

Private plejere og borgere mødte op til demonstration: Krævede svar på mange spørgsmål

Annonce