Den nordjyske hovedstad, Aalborg, har i mange år været kendt for at være en betonby. Men det seneste årti har landets fjerdestørste by fundet farveladen frem. Eller rettere graffitidåserne, som bliver lagt i hænderne på alverdens internationalt anerkendte streetart-kunstnere, der bor og arbejder nogle uger på et maleri eller en "mural", som det hedder på engelsk, i sommerperioden.
Hvert år kommer der en halv snes nye værker til, og arbejdet kan følges på tætteste hold af forbipasserende.
Bagefter kan værkerne nydes ganske gratis, hvis man ellers kan finde dem, for nogle af dem gemmer sig godt.
65 værker er der officielt i Aalborgs samling af streetart. Der er dog mange flere. Men der er en liste med en beskrivelse af de officielle og kunstneren og også et kort. Og så er det bare om at komme i gang med skattejagten.
Hvert år afslører initiativtageren, det lokale Kirk Gallery, hvilke kunstnere der kommer i løbet af året for at udsmykke endnu flere gavle, viadukter, broer og sågar en silo på den nu nedlagte Eternit-fabrik. Det værk er lavet af den australske kunstner Guido van Helten, hvis portrætter af arbejdere er til minde om det industrielle Aalborg.
På Nørresundbys havnefront ses landets største vægmaleri, der dækker hele siden af Hedegaard-siloen ud mod Limfjorden. Vægmaleriet er udført af kunstneren Søren Hedegaard.
Streetart i Aalborg
Du kan finde info om hvert værk og placering på:
Lange bukser
Kirk Gallery har været i gang i over fem år med projekt streetart. Og det griber om sig.
Hvert værk er et nyt projekt, hvor ejeren af bygningen først og fremmest skal give tilladelse til at lade en kunstner få frie hænder. Nogle betaler vedkommende en erkendtlighed, mens udgifter til maling og lift findes gennem sponsorater. Kirk Gallery tager sig af kunstneren og måtte i sommer ud at købe lange bukser til den franske kunstner Seth, som var overrasket over, hvor kold den danske sommer var. Og det var ellers den uge, hvor det var varmest.
Forbipasserende på Østerbro kunne følge Seth aka Julien Mallard frembringe en lille dreng på den kæmpestore flade. Et motiv, han er verdenskendt for og begyndte på i 1990'erne. Det blev også til et ekstra kunstværk, da kunstneren i sommer passerede en gammel hjørneejendom tæt på den gavl, han skulle til at udsmykke. Seth insisterende på også at udsmykke otte vinduer på første- og andensalen af ejendommen, som ville spille godt sammen med værket længere oppe ad Østerbro.
Og det fik han lov til af den forbløffede ejer.
Skattejagt
Det er dog langtfra alle 65 værker, som ligger ved hovedfærdselsårerne i midtbyen. Men så er det sjovere endelig at finde dem, når de gemmer sig. Det betyder, at børn sagtens kan komme med på skattejagten rundt i midtbyen. Især hvis der er et pit-stop med kage for eksempel hos caféen Penny Lane, som har byens største udvalg af kager. Og tingeltangel.
Godt gemt i baggården mellem Nytorv og parken ved det hvide Aalborg Slot er værket "Exhausting Machine No. 2" af den schweiziske duo Nevercrew. Et værk, hvor man skal kigge godt efter for at opdage den store hval, der er fanget i en gigantisk blågrøn plasticflaske.
I det hele taget begynder man efter nogle få værker at bemærke nye og overraskende detaljer ved hvert værk, fordi kunstneren jo skaber det efter forholdene. I Phlegms værk i Klokkestøbergadens Vandgyde inddrages en kedelig lampe, mens en højorange krabbe er undsluppet Ligens undervandsværk og er på vej rundt om hjørnet. En tak for mad fra kunstneren til forretningen Brdr. Sørensen Møbler, fordi forretningen i Danmarksgade sørgede for det helt store fiske- og skaldyrsbord til kunstneren.