Annonce
Erhverv

Gæve smede med 13 timers arbejdsdage stiftede for 125 år siden en fagforening - mandag fejres jubilæet

Formand for Metal Lillebælt Martin Sørensen kan på mandag fejre 125 års jubilæum med sine medlemmer. Arkivfoto: Michael Svenningsen
I dag har fagforeningen fokus på at lokke flere unge til at tage en erhvervsuddannelse, nedslidning og videreuddannelse.
Annonce

Fredericia: Arbejdsmiljø var ikke noget man talte om, da en flok smede for 125 år siden stiftede den fagforening i Fredericia, som siden er blevet til Metal Lillebælt. I stedet arbejdede smedene fra kl. 6 til 19 og havde oftest en arbejdsuge på 80 timer.

Alligevel fik de tid til at organisere sig. I dag kan formand for Metal Lillebælt Martin Sørensen se tilbage på arbejdsvilkårene dengang og glæde sig over, at mange ting er ganske anderledes i dag for hans knap 1900 medlemmer.

- Det var heller ikke usædvanligt, man arbejdede om søndagen også, fortæller Martin Sørensen.

På daværende tidspunkt var Fredericia en stor industriby med mange store metalarbejdspladser med stolte håndværkertraditioner.

Hver gang, der går fire metalmedlemmer på pension, kommer der kun en ind.

Formand Martin Sørensen

Annonce

Færre medlemmer

I nutiden har medlemstallet dog været faldende i mange år - omend det har stabiliseret sig det sidste halve år, oplyser Martin Sørensen.

- Hver gang, der går fire metalmedlemmer på pension, kommer der kun en ind, fortæller han.

Derfor er Metal Lillebælt ofte på besøg på virksomhederne for at fortælle om sig selv.

- Derudover giver vi en god medlemsservice, og det rygtes, siger Martin Sørensen om årsagen til, at medlemsskaren har stabiliseret sig.

Metal Lillebælt er opstået ved en fusion af flere metal-afdelinger. I 2006 fusionerede Metal Vestfyn og Metal Fredericia. Bag Metal Vestfyn gemmer sig afdelingerne Nørre Aaby og Middelfart.

Annonce

Formand: Eftertragtede medlemmer

I fremtiden håber Martin Sørensen, at flere unge vil vælge en erhvervsuddannelse, så antallet af medlemmer ikke falder yderligere.

- Vi har over 50 forskellige uddannelser blandt vores medlemmer som eksempelvis mekaniker og industriteknikere. Der bliver mere og mere robotteknologi inden for vores fag. Eksempelvis sidder maskinarbejderne i dag og programmerer, fortæller han.

Der har i en årrække været lav arbejdsløshed blandt Metals medlemmer, og det gælder også for lokalafdelingens medlemmer, hvor der pt. er 22 ledige.

- Vi får dagligt henvendelser fra arbejdsgivere, som spørger efter, om vi kan skaffe dem folk med specifikke kompetencer. Vi prøver at hjælpe, men ledigheden er lav. De ledige er kun lige inde og vende. De navne, der står her nu, er nogle andre i næste uge. De er meget eftertragtede, forklarer Martin Sørensen.

Annonce

Jubilæum fejres med reception

Udover at kæmpe for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse, bruger Metal Lillebælt en del krudt på at få sine medlemmer til at videreuddanne sig.

- Man skal hele tiden holde gryden i kog. Den teknologiske udvikling gør, man hele tiden skal gøre sig attraktiv, så det taler vi meget om hos os, siger Martin Sørensen.

Et andet vigtigt emne for fagforeningen i dag er nedslidning og tidlig pensionsalder. Ifølge formanden er det også et af de emner, som optager hans medlemmer.

- Vi har enkelte unge medlemmer på 25-28 år, som har problemer med bevægeapparatet som skuldre og nakke, og så har vi mange medlemmer, som får problemer ved 50 års-alderen.

125 års-jubilæet bliver fejret med en reception i Fagforeningshuset, Vesterballevej 3a kl. 12-15.30. Her kommer forbundsformand Claus Jensen forbi og holder tale.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Politisk flertal vil forhindre betaling for vælgererklæringer

FC Fredericia For abonnenter

Eftertanker om FC: De næste to uger definerer sæsonen

Fredericia

Mundbind eller visirer rykker ind på kommunale institutioner - værnemidler er klar

Annonce