Annonce
Erhverv

15 år gammel plan føres nu ud i livet: Gratis tilbud om lynhurtigt fibernet skal få alle med

Fibernettet og lynhurtigt internet skal ind til samtlige husstande i Trekantområdet. Tilbuddet er gratis, og det tror administrerende direktør Lars Bonderup Bjørn vil gøre det så attraktivt, at alle husstande vil sige ja til, når kabeltromlen ruller forbi. Arkivfoto
For godt 15 år siden besluttede det daværende repræsentantskab for Trefor, at alle husstande skulle have lynhurtigt internet. Projektet har været tungt at løfte og kostet milliarder. Nu skydes yderligere en milliard i at fuldføre visionen.
Annonce

Trekantområdet: Det er gratis, og du får næsten ikke lov til at sige nej, når Ewii A/S i de kommende måneder og år ruller lynhurtigt fibernet ud til alle husstande i Trekantområdet. Ewii skyder en milliard kroner i at fuldføre visionen om, at alle husstande i Trekantområdet har adgang til lynhurtigt internet.

- Vores ambition er, at vi vil have alle med. Vi gør det gratis og håber, at det kan sikre, at alle husstande siger ja til at få fibrene ind i deres hjem, siger direktør for Ewii A/S Lars Bonderup Bjørn.

- Kan man sige nej tak?

- Det kan man selvfølgelig, men når vi lægger fiberkablerne i jorden uden for folks matrikel, så har vi kontaktet folk og spurgt. om de vil have forbindelsen helt ind i huset. Det vil jeg tro, at de fleste vil sige ja til. Alternativt er, at vi skal komme efterfølgende, hvis man gerne vil på, og så skal man selv betale tilslutningen, siger Lars Bonderup Bjørn.

Fra Fiber to the Home til infrastruktur

I 2004 besluttede det daværende repræsentantskab for Trefor A/S at sige ja til satsning på projektet Fiber to the Home (FTTH) inspireret af et fiberprojekt på Island.

Anlægsbudgettet lød på 1,25 milliarder kroner.

Kunderne skulle betale anlægsudgiften, for indtægter og udgifter skulle hvilke i sig selv.

Vurderingen var, at man med lyslederkabler vil være fremtidssikret i 30 år.

Investeringen fik ikke fuld tilslutning i det daværende repræsentantskab, og siden har fibernettet udløst blodrøde regnskabstal.

Fibernettet har været til debat gentagne gange på repræsentantskabsmøder, og senest i foråret hvor det blev slået fast, at det ikke står til salg, men er en del af selskabets infrastrukturopgave på linje med el, vand og varme.

Den bogførte værdi af fibernettet er i dag 1,3 mia., og der er investeret to milliarder kroner til dato.

I efteråret 2018 blev der sat ekstra turbo på at få bredt fibre ur til alle i Trekantområdet, og tilbuddet fik en flyvende fra start, da Ewii tilbød gratis tilslutning og frit brug i et halvt år.

Det tilbud er nu udvidet og står ved magt frem til udgangen af 2019.

Annonce

Fiber til hjemmet

Da det daværende repræsentantskab i Trefor i 2004 valgte, at lynhurtigt fibernet skulle være en kommerciel del af selskabets forretningsmodel, så hed visionen: "Fiber to the Home" efter islandsk model.

- Kan man sige, at det er den vision, I nu fuldfører?

- Ja, helt præcist, og vi har i mellemtiden også besluttet, at hurtigt internet skal være et forsyningsområde på linje med el, vand og varme. Altså at det handler om at vi tager ansvar for den del af vores infrastruktur i Trekantområdet, siger Lars Bonderup Bjørn.

Den beslutning har repræsentantskabet sagt ja til, og det betyder blandt andet, at beslutningen om at skyde en milliard kroner eller halvdelen af det, der allerede er investeret i fibernet, efter gravearbejde, fiberkabler og popstationer, er truffet af bestyrelsen.

- Det handler om infrastruktur, og de beslutninger har bestyrelsen kompetence til at træffe - ikke repræsentantskabet, understreger Lars Bonderup Bjørn.

Annonce

Enig bestyrelse

Der står en helt enig 17 mand stor bestyrelse bag beslutningen, og det glæder den administrerende direktør.

- Det har været en virkelig god proces, hvor der er blevet stillet mange relevante spørgsmål til forretningsmodellen. Vi har fremlagt en model, hvor vi forventer, at investeringen er betalt hjem i 2038, siger Lars Bonderup Bjørn.

- Men det er gratis at blive koblet på, hvor ligger fortjenesten?

- Vi lægger en meget kraftig forbindelse på 100-100 Mb ind til folk. Det er gratis det første halve år, hvis man melder sig til inden udgangen af 2019. Derefter skal man betale, men vi forventer vi, at de fleste vil vælge at beholde den, siger Lars Bonderup Bjørn.

- Da Trefor i sin tid besluttede at lægge fibernet, så forlød det også, at der var balance i forretningen indenfor 10-15 år. Sådan gik det ikke. Kan man tro på det nu?

- Vi har lagt et budget, som vi tror kan holde. Der kobler flere tjenester på nettet, og behovet for lynhurtige og kraftige forbindelser er og bliver kun større. Desuden kan vi hele tiden vurdere på, hvordan tilbuddet bliver modtaget. Hvis folk ikke springer på, så kan vi stoppe udrulningen, siger Lars Bonderup Bjørn.

Annonce

Ingen klatgravning

Forventningen er imidlertid den modsatte, at husstandende vil sige ja tak, når der kommer et tilbud ind ad døren fra Ewii.

- Det tror og håber vi på, for når vi har besluttet en så stor investering over lang tid, så vil vi kunne gå ud med store udbudopgaver, som alt andet lige gør, at vi kan få det billigere end når der skal klatgraves, siger Lars Bonderup Bjørn.

Om kort tid melder Ewii en udrulningsplan ud for fibernettet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce