Annonce
Fredericia

Genbrugsbutik åbner på banegården - gymnasieelever samler tøj og står i butik

Sarah Hassing Fra KFUMs Sociale Arbejde fortæller, at genbrugsbutikken er den første i en kæde af butikker på banegårde i Danmark. Hun kan endnu ikke løfte sløret for de andre, men fortæller, at der er endnu en på vej i den sydlige del af Danmark i løbet af foråret. Foto: Dorte Brandsen

KFUMs Sociale Arbejde åbner en ny kæde af genbrugsbutikker på banegårde i Danmark. Den første åbner snart i Fredericia.

Fredericia: Tidligere har lokalet været fyldt med over 3000 lyserøde balloner i form af installationskunst, men snart bliver det ledige rum på Fredericia Banegård fyldt med genbrugsartikler.

I øjeblikket går frivillige fra KFUMs Sociale Arbejde og sorterer og sætter hylder op. Så småt begynder legetøj, tasker, nips og bøger også at finde ind på hylderne. Planen er, at organisationen åbner en genbrugsbutik fredag den 25. januar - om alt går planmæssigt.

Butikken er den første i en kæde af butikker på banegårde rundt omkring i landet, hvorfra pengene skal gå til frie midler i KFUMS Sociale Arbejde, hvor der pt. er 117 projekter, som kan søge om at få del i pengene. Frivillige skal passe genbrugsbutikken på banegården, og organisationen håber at få donationer til butikken i form af tøj, bøger og meget andet fra fredericianere og forbipasserende kunder.

- Vi sætter en tøjcontainer udenfor banegården og en i Midtpunktet ved Fakta, fortæller Sarah Hassing fra KFUMs Sociale Arbejde.

Annonce

Vi sætter en tøjcontainer udenfor banegården og en i Midtpunktet ved Fakta.

Sarah Hassing
Elever på Fredericia Produktionsskole har lavet en stor reol med hylder i forskellig højde til den nye genbrugsbutik, som åbner på Fredericia Banegård. Foto: Dorte Brandsen

Gymnasieelever hjælper

Allerede nu er hjælpen strømmet ind. Elever på Fredericia Produktionsskole har lavet et stort hyldestativ til at udstille varerne på, og den lokale iværksættervirksomhed Ziito har solgt genbrugsbutikken tøjstativer til billige penge.

- Vi har også frivillige til at passe butikken, når den åbner, men vi vil gerne have flere. Vi forventer at holde åbent kl. 12 til 17 eller 18 på hverdage, og vi vil også gerne holde åben lørdag formiddag, fortæller Sarah Hassing.

Desuden har en flok elever fra Fredericia Gymnasium meldt sig som frivillige - både til at hjælpe med at samle tøj ind, men også til at tage vagter i butikken.

- Det har været vigtigt for os at lave et samspil med lokale aktører, siger Sarah Hassing.

Hans Jørn Matthiesen er en af de frivillige, som giver en hånd med at få hylder, reoler og disk gjort klar til åbningen. Foto: Dorte Brandsen

Køb tøj til en udsat

Et af de nye tiltag i genbrugsbutikken bliver en såkaldt "gemmer". Det er en kupon, som kunder kan købe for 50 kroner. Kuponen bliver så opbevaret i butikken, indtil en person med små midler kommer forbi og har brug for en flyverdragt til sit barn, en ny varm trøje eller andet og indløser kuponen med et køb i butikken.

- Vi synes selv, det er en genial måde for vores kunder at kunne give noget videre til andre på en-til-en basis, forklarer Sarah Hassing.

Brugte bøger og blade

Da lokalerne på banegården kun består af 170 kvadratmeter - hvoraf en del af arealet er lager - bliver det ikke en stor butik med mange varer. Derfor har KFUMs Sociale Arbejde ikke mulighed for at tage imod møbler i særlig stor udstrækning.

Forretningen vil derfor koncentrere sig om særligt tøj, nips og legetøj, og så forventer Sarah Hassing, at brugte bøger og blade helt naturligt også vil have interesse hos togpassagererne på banegården.

KFUM's Sociale Arbejde har til formål at tilbyde hjælp, støtte og omsorg til mennesker i udsatte livssituationer. Det sker eksempelvis via projektet "Ballast", som hjælper unge fra familier med alkoholproblemer. Et andet eksempel er "Mægling i børnehøjde", som gratis tilbyder mægling ved konflikter i familien.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Må vi bede om et 'velfærdsløft' til by og vold

Læserbrev: Det er dejligt, at der alligevel bliver penge til at prioritere børn og ældre. Vores borgmester taler ligefrem om et "velfærdsløft". Der blev ellers truttet kraftigt i dommedagsbasunerne, og mange fik sig nogle søvnløse nætter over forslag til drabelige besparelser på de kommunale budgetter. Men der er trods alt temmelig mange fredericianere, der hverken er børn eller servicekrævende ældre. Vi vil gerne se, at tidligere byråds investeringer i en smukkere by ikke fortsat bliver misligholdt. Sådan tror jeg, at mange føler, men jeg kan jo ikke vide det! Der skal vand i vandrenden og vand i springvandene, og udgåede træer i byens gader skal erstattes. Nørreport skal have en overhaling, og der er andre ting i byen at tage fat på. Fredericia Vold - vores eneste internationale attraktion - skal kunne opleves som en fæstning, et historisk monument fra en kritisk tid i vores historie. Det virker forkert, at man fra Hugo Mathiessens Vej og til Nørreport ikke kan se voldgraven - man kunne lige så godt gå i en plantage i Midtjylland. Og at man et sted kan sidde på en bænk og glo ind i nogle træer, hvor der engang var udsigt over Lillebælt, latterliggør nærmest kommunens indsats for at pleje volden. Og så er der det gamle vandværk på volden nær Lillebælt. Byrådet burde gøre en dumhed god igen og tilbagekøbe bygningen og jævne den med jorden - den ligger på gud ved hvilket år som en skændsel. Prøv lige at kigge på de budgetter endnu engang - det er trods alt småpenge i det kommunale budget, der er tale om.

Annonce