Annonce
Trekantområdet

Genforeningsfest flyttes fra foråret: Forsøger at udskyde til 2021

Folkefesten i Jelling byder på mange oplevelser, heriblandt en syngene Sigurd Barrett. Men som det ser ud nu, skal han muligvis vente med genforeningskoncerten helt frem til 2021, idet folkefesten flyttes. PR-foto
Folkefesten i Jelling bliver nu revet ud af foråret 2020, som ellers er en tid, der forbindes med Sønderjyllands genforening med Danmark. Initiativtager Kirsten Rykind-Eriksen håber på, at begivenheden kan flyttes et helt år ud i fremtiden.

Jelling: 24. og 25. april 2020 var efter planen det tidspunkt, at den store folkefest i Jelling kunne begynde og være med til at markere 100-årsdagen for Genforeningen.

Et omfattende program blev brygget sammen med blandt andet debatter, korsange, dialog- og kulturmøder, genforeningskoncert plus andet underholdning, men nu har coronatruslen fået initiativtageren til at skubbe den planlagte folkefest til en uvis fremtid.

- Det er næsten ikke til at bære, at folkefesten udskydes, hvis man tænker det arbejde gennem to et halvt år, vi som arrangører har lagt i den. Men rent moralsk er det ikke i orden at begynde at reklamere for en begivenhed i april og invitere besøgende til folkefest, uanset om landet måske genåbner efter mandag 13. april, siger Kirsten Rykind-Eriksen, der initiativtager til jubilæumsmarkeringen i Jelling og formand for Grænseforeningen kreds 20, der er en sammenslutning af fem lokalforeninger i Horsens, Fredericia, Kolding, Vejle og Vejle Vesteregn.

Vi afventer grønt lys for, at folkefesten i stedet kan blive afholdt i slutningen af april 2021. Det håber og satser vi meget på, da vi simpelthen ikke kan nå at lave nye aftaler med gæsterne og arrangere folkefest til eksempelvis efteråret i år.

Kirsten Rykind-Eriksen.

Et år frem

Folkefesten i Jelling har overskriften ”Grænser og national identitet før, nu og i fremtiden”. Beslutningen om at udsætte festen blev truffet søndag 29. marts, da Kirsten Rykind-Eriksen til sidst kunne se, at begivenheden begyndte at smuldre mellem fingrene på hende.

- Det var bestemt ikke sjovt at gå rundt i en uvished om genåbningen af Danmark, mens aflysninger meldte sig fra nogle af vores 150 gæster, og spørgsmål om en eventuel aflysning af folkefesten fløj vores vej. Jeg opdagede, at flere arrangementer på senere tidspunkter end vores egen enten begyndte at blive udskudt eller aflyst. Derfor blev beslutningen truffet, siger Kirsten Rykind-Eriksen.

I øjeblikket arbejder Sekretariatet for Genforeningen 2020 og Kulturministeriet på at finde en ny dato for folkefesten i Jelling, og der kæmpes for, at den rykkes frem til april 2021, fortæller initiativtageren.

- Vi afventer grønt lys for, at folkefesten i stedet kan holdes i slutningen af april 2021. Det håber og satser vi meget på, da vi simpelthen ikke kan nå at lave nye aftaler med gæsterne og arrangere folkefest til eksempelvis efteråret i år, fortæller Kirsten Rykind-Eriksen.

Annonce

4000 programmer

Kirsten Rykind-Eriksen fortæller, at hun havde håbet på, at 2000-3000 mennesker ville besøge folkefesten i Jelling 24. og 25. april, men det antal satte risikoen for coronasmitte en stopper for.

Faktisk har 4000 programmer om folkefesten været gennem trykken og ligger klar til brug.

- Vi fik lavet 800 foldere i efteråret, som blev brugt. Meningen var så, at en fjerdedel af de 4000 programmer, vi har nu, skulle uddeles, hvoraf resten skulle bruges under selve folkefesten. Men dem må vi holde på indtil videre, siger hun.

Alle folkefestens aktører er orienteret om flytningen, mens fondene må vente, eftersom det endnu ikke vides, om Kulturministeriet vil nikke ja til en flytning af folkefesten et helt år ud i fremtiden.

Folkefestens budget har tidligere været meldt ud til at være på 1,2 millioner kroner, som er hentet via fonde og offentlige midler fra blandt andre Region Syddanmark, Vejle Kommune og Slots- og Kulturstyrelsen.

- Vi ser frem til at afholde en tryg folkefest rig på oplevelser, når der igen er mulighed for, at folk kan samles, siger Kirsten Rykind-Eriksen.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Kommunen har penge i kassen men må ikke bruge dem: Udvalg har udskudt besparelser til august

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Veninder har gode idéer til bymidten: Lad os få flere træer og mere vand

Alarm 112 For abonnenter

Mor på 85 sad også fast i elevator: Datter hamrede hul i glas for at få frisk luft ind til hende

Alarm 112

Indbrud i flere kælderrum: Politiet har endnu ikke fået alle anmeldelser

FC Fredericia

FC Fredericia-træner: Spillerne fortjener så meget kredit

FC Fredericia For abonnenter

Analyse: FC Fredericia begyndte godt - og måske bliver det bedre

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Finalesejr gav iværksætter et vigtigt skulderklap: Det forpligter, når man siger tingene højt

Fredericia

Så enkelt kan det gøres: Klodset løsning kan hjælpe handicappede på café

Danmark

Lørdagsbilister kan forvente trafikklumper og kødannelse

Fredericia

Ny borgerliste på plads: Ekskluderet konservativt trekløver går til valg på egen liste

Fredericia For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Fredericia

FC Fredericia

FC Fredericias målhelt: Jeg vil gerne til en større klub

Annonce