Annonce
Fredericia

Gert er gårdnisse og alt-mulig-frivillig på Kringsminde

Gert Dahl Jensen lader sit skæg stå, så han passer perfekt ind i rollen som gårdnisse. Foto: Peter Leth-Larsen
Gert Dahl Larsen er barnefødt i Fredericia, men bor i dag på Fyn. Han tager flere gange om ugen bilen over Lillebælt til Egeskov, hvor han er én af en stabil flok af frivillige, som hygger sig med at sikre museumsgårdens drift. Han gør det ikke mindst for sin egen skyld og fællesskabets skyld.

Egeskov: Det skulle egentlig bare have været en enkel optræden som gårdnisse, da en god ven i 2018 tog Gert Dahl Jensen med til museumsgården Kringsminde i 2018. Men Gert Dahl Jensen er fortsat gårdnisse og har ingen planer om at stoppe.

- Nej, jeg er stadig gårdnisse, griner han gråskægget hen over kaffebordet, som i stadsstuen samler den frivillige flok på Kringsminde hver dag kl. 10.

Der er frisklavet rygeost, nyslynget honning og hjemmelavet syltetøj på bordet, hvor snakken går. Fredericia Dagblad lagde vejen forbi kaffebordet dagen før årets store høstarrangement, som bliver båret af det store arbejde fra den frivillige flok.

Snakken falder på sæsonens jordbærfest i juni, hvor styrtregn var ved at drukne frivillige og gæster.

Høstfesten kommer måske også til at blive plaget af byger, truer DMI, men så er programmet til gengæld udvidet med mange andre aktiviteter end høst, som gæsterne kan deltage i.

Vi kommer med helt forskellige forudsætninger og baggrunde, og det gør det sjovt.

Gert Dahl Jensen - gårdnisse og frivillig

Bagermesterens søn

Gert Jensen er fast mand til indendørs sysler. Han gør klar til at invitere små og store til at prøve at snitte. Han elsker selv at arbejde i træ, selv om han erkender, at hans snitteegenskaber ikke når op på samme niveau, som en af de andre frivillige.

Faktisk burde Gert da også stå i køkkenet ved den store bageovn. Han er barnefødt i Fredericia, hvor hans far drev bageri i Oldenborggade. Faderen mente, at sønnen også skulle være bager.

- Det blev jeg også, men jeg har ikke arbejdet med det. Jeg har været almen lærer på AMU-uddannelsen i over 30 år, og så lagde jeg lige et psykologistudium oven i, for jeg opdagede, at mange af de ledige, som kom til os, havde det svært. De var ganske enkelt bange, og det måtte jeg finde en løsning til at håndtere, siger Gert Jensen.

Nu har han selv forladt arbejdsmarkedet og kan presse endnu mere tid ind til Kringsminde, den lokale husflidsforening og flere andre foreninger, som han har valgt at engagere sig i. Kringsminde er det nyeste selskab, og det nyder han i den grad og bruger tid på.

- Lidt for meget, hvis du spørger min familie, griner Gert Jensen, som altid har haft svært ved at sige nej, hvis han kunne se, at der var et fælleskab, som kunne have behov for en hånd.

Høj stjerne

Gert Jensen har altid arbejdet med mennesker, og derfor nyder han også at være gårdnisse på Kringsminde.

- Vi kommer med helt forskellige forudsætninger og baggrunde, og det gør det sjovt, mener Gert Jensen, som får en masse med hjem på det menneskelige plan.

- Så jeg kan slet ikke undvære det her, siger han.

Gert "gårdnisse" har som de andre frivillige en høj stjerne hos museumsgårdens leder Karin Rahbek.

- Gert kan alt, eller også finder han ud af det, smiler Karin Rahbek.

Gert Jensen er oprindelig uddannet bager for hans far var bagermester i Oldenborggade. Han lagde mel og bageplader til side for at blive almen lærer på AMU-uddannelserne, hvor det var andre håndværk, der var i fokus. Han står for snitteværkstedet på Kringsminde og lægger sine egne hjemmegjorte knive til, når børn skal prøve kræfter med at snitte bondegårdsdyr eller andet. Foto: Peter Leth-Larsen

Bondehosers gåde

I øjeblikket er Gert og hans frivillige kollega "madam Svendsen" i gang med at finde en løsning på, hvordan man syr landmandsbukser som i gamle dage. Det har givet nogle grå hår at finde ud af, hvordan hulen lommer, klapper og knapper har skullet sys sammen på den rette måde.

- Men selvfølgelig kan det løses. Vi har været på Kolding Hus for at se deres syværksted, og vi har været i Den gamle By i Aarhus, hvor vi også har fået lov at kigge ind på systuen. De har været meget behjælpelige, og nu tror vi, at vi har fundet den rette model, som også er til at finde ud af at få på, griner Gert Jensen, som i samme ombæring har gravet sig dybere ned i historien omkring Kringsminde.

- Det var jo oprindelig en forsyningsgård til Kolding Hus, fortæller han.

Der skal ind imellem et plaster til, når Gert Jensen går i gang med snitteriet. Foto: Peter Leth-Larsen

Dykkerdragter til hele landet

Den slags opgaver tænder Gert Jensens stædighed, og det er ikke første gang i sin tid som frivillig, at han har måttet tænke kreativt.

- Jeg er opvokset i Fredericia og var med til at starte dykkerklubben Blop. Vi havde mange unge medlemmer, men det var ikke til at få dykkerdragter i de størrelser. Så måtte vi jo lave dem selv, tænkte jeg. Så vi bestilte neopren i England og tegnede et mønster. Vi fik fat i noget lim til at samle delene med, og så rimpede vi dragterne sammen efterfølgende. Og de holdt. Nogle af dem endnu, smiler Gert Jensen.

Rygtet om dykkerdragter til unge bredte sig i dykkerkredse, og inden længe var Gert igang med at klippe dykkerdragter til hele landet.

- Det endte med, at jeg klippede delene ud, og så fik de unge selv lov til at klistre dem sammen, og det kunne de selvfølgelig også, siger Gert Jensen, som også har en kort karriere som faldskærmspringer på sit cv.

- Men det endte med, at jeg brækkede begge arme og halebenet, fordi jeg fik bremset for sent.

Men hverken arme eller hænder fejler noget i dag, om det er i køkken, i systuen på loftet eller i træværkstedet i laden.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce