Annonce
Fredericia

Ghettolisten er udskudt: Udvalgsformand tror på, Korskærparken ryger af listen i år

Korskærparken har været på og af ghettolisten de seneste år. Nu håber blandt andre udvalgsformand Turan Savas (S), at boligområdet ryger af listen for evigt. Han må dog vente en uges tid mere med at få spændingen udløst i år, da listen er forsinket. Arkivfoto: Morten Pape
Flere i beskæftigelse og fleksibel udlejning er nogle af årsagerne til, at der er håb om, at Korskærparken ryger af ghettolisten, som bliver offentliggjort i december.
Annonce

Fredericia: Hvert år offentliggør Trafik- og Boligministeriet ghettolisten 1. december. Men ikke i år. Listen er udskudt omkring en uge. Den præcise dato kendes endnu ikke.

Det oplyser Transport- og Boligministeriet på sin hjemmeside.

I Fredericia ventes ghettolisten altid med spænding, da Korskærparken de seneste år både er røget af og på listen igen. Efter en årrække at have været på listen røg boligområdet i 2018 af listen, men overraskende måtte beboerne igen se deres hjem opført på ghettolisten sidste år.

Formand for helhedsplanudvalget Turan Savas (S) tror dog på, at Korskærparken denne gang ryger af listen.

- Med alle de tiltag der er gjort, forventer vi at ryge af ghettolisten, men fortsat at være på udsatte boligområder-listen. Måske ryger vi også af den liste, men det bliver i så fald snævert, vurderer han og uddyber:

- Det var to borgere, der afgjorde det, da vi kom på listen igen. Siden er der indført fleksibel udlejning. Det har betydet, at man har kontrolleret, så det er dem i beskæftigelse eller under uddannelse, som er kommet først i køen til en bolig. Vi skal ikke bestemme, hvor folk skal bo, men vi vil også gerne have, at det ikke får yderligere konsekvenser for de folk, der allerede bor der, siger han.

Tallene, som ghettolisten bygger på, er tal fra året før. Altså er den kommende liste i december baseret på tal fra 2019.

Annonce

Tre lister

Fleksibel boligudlejning betyder, at visse boligsøgende kan få fortrinsret til en almen familiebolig, hvis de har fast, varigt arbejde, er under uddannelse eller i lære eller er fyldt 64 år. I Fredericia gælder den fleksible udlejning til en række afdelinger i Korskærparken og afdeling 11 i Stendalparken. Aftalen er indgået mellem Fredericia Kommune, Boligkontoret Fredericia og Boli.nu.


Det var to borgere, der afgjorde det, da vi kom på listen igen. Siden er der indført fleksibel udlejning. Det har betydet, at man har kontrolleret, så det er dem i beskæftigelse eller under uddannelse, som er kommet først i køen til en bolig. Vi skal ikke bestemme, hvor folk skal bo, men vi vil også gerne have, at det ikke får yderligere konsekvenser for de folk, der allerede bor der.

Turan Savas (S), udvalgsformand


Det er den politiske aftale Parallelsamfundspakken fra 2018, som betyder, at fleksibel udlejning bliver obligatorisk i udsatte boligområder. Hvis Korskærparken ryger helt ud af den udsatte boligliste, bortfalder den obligatoriske fleksible boligudlejning også. I stedet kan boligforeningerne og kommunen indgå en frivillig aftale om fleksibel boligudlejning.

HJælpepakker udskyder ghettoliste

Det står i lovgivningen om almene boliger, at boligministeren hvert år skal offentliggøre listerne over udsatte boligområder 1. december.

I år er det dog forsinket - inddirekte på grund af corona-situationen. I foråret blev der lanceret en række hjælpepakker til at afbøde de økonomiske konsekvenser for erhvervslivet.

Et af tiltagene gik på en udsættelse af fristerne for indberetninger til Skattestyrelsen for personligt ejede virksomheder. Fristerne blev skudt fra 1. juni til 1. september, hvilket har forsinket de indkomstdata, som Danmarks Statistik trækker på vegne af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, som udarbejder ghettolisterne.

Der er pt. ikke sat en dato for, hvornår udgivelsen sker.

Når man taler om ghettolisten er den faktisk inddelt i tre grupper. På listen over "hårde ghettoområder" findes de boligområder, som har levet op til kriterierne mindst fire år i træk. Dem var der i 2019 15 af i Danmark.

Listen over "ghettoområder", hvor Korskærparken pt. befinder sig, består af 28 boligområder. Et ghettoområde er et boligområde med mindst 1000 beboere, hvor andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er højere end 50 procent, og hvor mindst to af følgende fire kriterier er opfyldt: At mere end 40 procent af beboerne i alderen 18-64 år ikke er i job eller under uddannelse, mindst tre gange så mange dømte kriminelle som landsgennemsnittet, at andelen af  beboere med alene en grunduddannelse overstiger 60 procent, at gennemsnitsindkomsten er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige indkomst i regionen.

Korskærparken er på ghettolisten på grund af lavere uddannelse og højere arbejdsløshed - ikke højere kriminalitet.

Listen over "udsatte boligområder" talte  sidste år 40 boligområder. Det er på denne liste, Turan Savas forventer, Korskærparken lander, når årets ghettoliste offentliggøres engang i december.

Annonce

Flere i job

Foruden de åbenlyse fordele ved at ryge af listerne, kan der også være en ulempe. Der følger nemlig pengebeløb med til en helhedsorienteret boligsocial indsats til boligområderne.

For at opnå økonomisk støtte fra Landsbyggefonden skal kommune og boligorganisationer indgå et strategisk samarbejde. Det har Fredericia Kommune, Boligkontoret Fredericia og Bolig.nu indgået fra 1. januar 2019 til 31. december 2022. Både Korskærparken og Sønderparken er en del af den fireårige boligsociale indsats. Her bor i alt knap 3200 personer. Sønderparken har tidligere været på listen over udsatte boligområder, men er det ikke længere.

- Hvis vi ikke er på listerne, er tilgangen til midlerne begrænset. Men jeg tror godt, vi kan leve uden, for vi har et ansvarligt byråd og ansvarlige boligselskaber, mener Turan Savas.

Økonomisk støtte fra Landsbyggefonden er betinget af lokal medfinansiering, som ikke behøver at være penge, men også kan være ressourcer i form af at stille lokaler og medarbejdere til rådighed.

Det sker eksempelvis i Korskærparken, hvor jobcentret har en medarbejder ude i boligområdet. Det har ifølge en analyse lavet af Danmarks Almene Boligforeninger betydet, at fastboende beboere i årene 2015-2018 havde en fem til otte procentpoints højere beskæftigelsesfrekvens end i 2012. Samtidig er erhvervsindkomsten 10.000-20.000 kroner højere, ligesom perioden på overførselsindkomst er fire til fem uger kortere.

Annonce

Beskæftigelsesindsats gør en forskel

Projektchef i Den Boligsociale Helhedsplan Kasper Søstrøm oplever også, at indsatserne gennem en årrække nu begynder at give pote.

- Beskæftigelsesfrekvensen er gået i den rigtige retning i mange år, og nu har man taget endnu et værktøj i brug - fleksibel boligudlejning, og det har helt klart en effekt. Men at man har jobcentret og projektmedarbejdere med tæller mindst lige så meget. Renoveringen betyder også noget. Det blev et mere attraktivt boligområde at flytte til, forklarer han.

Han håber også, Korskærparken ryger af ghettolisten.

- Korskærparken har ligget på kanten af listen og vippet. Men tidligere lå den langt inde på listen. Sønderparken lå også langt inde på udsattelisten, men ligger langt væk fra listen nu. Det, tror jeg, også bliver gældende for Korskærparken om nogle år, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Tyve på spil i Dronningensgade

Danmark

Lyt til Politik med Funding og Løvkvist: Støjberg skal vælge mellem den blå og den sorte tale på søndag

Erhverv For abonnenter

Kommende hotelejer: - I ti år vidste jeg ikke, hvor dejlig Fredericia er - men det gør jeg nu

Annonce