Annonce
Læserbrev

Godt nyt for psykiatrien - vi er i den grad på rette vej

Overordnet set skal planen give bedre behandling, flere sengepladser og en tilgang, der giver patienterne med psykisk sygdom bedre mulighed for at tage del i deres behandling.

Læserbrev: Som medlem af psykiatri- og socialudvalget i Region Syddanmark glæder det mig meget, at der i budget 2020 er sat ekstra 24 mio. kr. af til det psykiatriske område, der bl.a. skal bruges til at implementere den nye psykiatriplan, der bliver besluttet senere på året.

Psykiatriplanen er blevet til i en proces, hvor patienter, pårørende, personale, regionspolitikere og andre fagfolk er kommet med deres input og anbefalinger af planen.

Overordnet set skal planen give bedre behandling, flere sengepladser og en tilgang, der giver patienterne med psykisk sygdom bedre mulighed for at tage del i deres behandling.

Samtidig skal planen have mere fokus på tidlig opsporing af psykisk sårbare børn og unge. Vi skal blive bedre til at opspore psykisk sygdom meget tidligere, end vi gør i dag.

Der er ingen tvivl om, at vi i de kommende år skal prioritere finansieringen af den nye psykiatriplan højt. Det er jeg heller ikke i tvivl om, at politikerne i Region Syddanmark vil gøre.

Vi er i den grad på rette vej.

Annonce
Ulrik Sand Larsen. Arkivfoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia For abonnenter

Projektfolk fra Aarhus vil omdanne Skovhavegrunden til 141 boliger: Her er deres planer

Læserbrev

Humanister her og der - nuvel, men alt for mange

Læserbrev: I dette debatindlæg vil jeg ikke påstå, at vi kan undvære alle humanister. Men der findes mildest talt alt for mange nichestudier, der ikke er brug for. Lidt polemisk kan jeg nævne, at hvis nogle sidder og studerer myrernes seksualliv på Himalayabjergenes syd-skråning, bør vi som samfund spørge, om det er noget, vi har brug for. Mit forsigtige svar er, at det har vi ikke. For samtidig står vi og mangler talenter inden for de mere tekniske fag. Det har vi for øvrigt gjort, siden socialdemokraten Anker Jørgensen pegede på problemet: Vi mangler teknikere. Alt for mange humanister går i dag ledige. Nogle har læst oltidsfransk, andre læren om Knud Lavards indflydelse på menneskets fysiske og intellektuelle natur. Alt sammen interessant for intellektuelle nørder. Men hvem vil købe denne viden? Mit svar er: ingen. Derfor hober humanisterne sig op i arbejdsløshedskøen. Og det betyder, at alt for megen ligegyldig viden står i kø, uden efterspørgsel. Nu har vi så her i Danmark et kæmpe luksusproblem. Vi kan overleve, uden det koster. Vi kan være kritiske og stille krav, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og ud ad en ligegyldig tangent, uden det koster. Og vi kan studere i årevis og stifte familie og få det betalt i studieperioden, uden det koster. Og så kan vi tillade os at demonstrere i bedste Finn Ejner Madsen-stil, da han indtog talerstolen på Københavns Universitet, uden det koster. Og dog... Det koster manglende respekt hos os. Dvs. det øvrige samfund, for når I vil demonstrere for noget så ligegyldigt som det, I demonstrerer for: Det betimelige i at få forskellige eksotiske studier betalt af det øvrige samfund i årevis. Men fortsæt endelig jeres demonstration. For i mellemtiden anspores vi fornuftige danskere til at stille endnu større krav til jeres studieforløb - også selv om det er noget så ligegyldigt som religionsfilosofi. Mit bedste råd til "opstandelsen" på humaniora er: Tag et job i Coop. Så gør du/I en smule nytte her i samfundet - uden at leve på nas og af café-penge. Humanist-studenterne/-demonstranterne skal da også have ros. For demonstrationstimingen er helt perfekt nu, hvor vi har fået en "gammelkommunist"-domineret regering. Vi danskere er sgu ikke for kloge, men måske vi ved mere om øglernes skæbne i Canadas badlands end om, hvad der sker i arbejdsløshedskøen blandt studerende på humaniora. "Vi er venner af det skønne, uden i udfoldelsen at overskride mådeholdet" (Perikles, græsk filosof f.v.t.)

Annonce