Annonce
Fredericia

Godt rustet: Fredericias borgere kan se frem til højere velfærd næste år

Der er rum i økonomien til at give Fredericia-borgerne mere service i 2021. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Økonomien er ”den bedste i min tid som borgmester”, siger Jacob Bjerregaard før årets budgetforhandlinger. Her er lagt op til en øget service i 2021.
Annonce

Fredericia: Borgerne i Fredericia kan se frem til højere velfærd i 2021.

I et basisbudget, som politikerne i økonomiudvalget behandlede mandag, lægges der op til at øge servicen. Forvaltningen har lagt budgettet, som nu er sendt i høring. Forude venter forhandlinger med partiernes ønsker.

- Jeg forventer, at vi forhandler os frem til en øget service med et pænt beløb. Det har vi pengene til, siger borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Annonce

Millioner i udligning

Basisbudgettet viser serviceudgifter for 2,4 milliarder og et overskud på 39,4 millioner kroner for 2021. Samtidig ligger kassebeholdningen på 373 millioner kroner i forvaltningens udspil.

Flere elementer spiller positivt ind på Fredericia Kommunes økonomi. Via forårets udligningsreform får Fredericia 32 millioner kroner ekstra i indtægter, og dertil kommer et finansieringstilskud på 28 millioner, der er gjort permanent.


Vi har øget vores investeringer i velfærden betragteligt de senere år, og alligevel har vi en robust og solid økonomi

Jacob Bjerregaard


Dermed tager politikerne ekstra millioner med ind til forhandlingsbordet om budgettet for 2021.

- Vi har ikke haft en bedre økonomi i den tid, hvor jeg har været borgmester. Vi har øget vores investeringer i velfærden betragteligt de senere år, og alligevel har vi en robust og solid økonomi. Sidste år øgede vi velfærden med 40 millioner, og det var varige investeringer, siger Jacob Bjerregaard.

Selvom der er luft til at investere, vil Fredericia Kommune dog stadig være begrænset af serviceloftet for kommunerne samlet set. Det kan begrænse, hvor meget Fredericia Kommune får lov til at bruge.

Annonce

Pres på udgifter

Basisbudgettet illustrerer også, at nogle områder i den kommunale økonomi presses af stigende udgifter. Det gælder voksen- og handicapområdet, og det gælder på ældreområdet. Sidste år blev ældreområdet tilgodeset, og nu skal politikerne forhandle, om der skal mere til.

- Jeg forventer, at vi kommer til at investere i ældre, handicappede, udsatte og vores børn, siger borgmesteren.

På anlægsområdet er der lagt op til investeringer for 184,5 millioner kroner, men her har partierne også mulighed for at byde ind med idéer.

Annonce

Hilser forslag velkommen

I tidligere år er budgetprocessen indledt med borgmesterens forslag til budgettet. Men i år tog Jacob Bjerregaard imod et forslag om at lade forvaltningen komme med det første bud.

- Jeg lytter meget til, hvad mine kolleger i byrådet siger. På denne måde bliver vi fælles om at definere rammen for budgettet, og det hilser jeg velkommen. Tidligere har jeg koordineret mit budgetforslag med den socialdemokratiske gruppe. Denne gang vil Socialdemokratiet så spille ind med forslag ud fra basisbudgettet, siger Jacob Bjerregaard.

Annonce

Tog fælles ansvar sidste år

Det er Venstre, som over for Jacob Bjerregaard gjorde klart, at partiet ønskede, at årets budgetforhandlinger tager udgangspunkt i Fredericia Kommunens faktiske økonomiske situation. Tidligere har budgetforhandlinger været baseret på kommunens aktuelle økonomiske situation samt et budgetudkast skruet sammen af borgmesteren.

- Det princip forlod vi sidste år, da vi stod med en stor udfordring om tilpasning af økonomien. Vi skulle spare et stort millionbeløb, og vi valgte at tage fælles ansvar for det ved at gå ind til budgetforhandlingerne ud fra det underskud, vi kunne se ind i, siger Pernelle Jensen (V).

Byrådet skulle lave en genopretning af økonomien og skulle finde omkring 95 mio. kroner ud fra basisbudgettet.

- Vi arbejdede ud fra de tal, vi kendte, og alle kan sikkert huske, at vi fik et mulighedskatalog, som vi kunne tage udgangspunkt i. Vi stod sammen om at finde den nødvendige besparelse, hvilket lykkedes. Nu mener vi, at det er rimeligt, at vi gentager processen, når situationen ser bedre ud, siger Pernelle Jensen.

Ved at tage udgangspunkt i basisbudgettet er der ikke foretaget politiske prioriteringer, påpeger både hun og Venstres gruppeformand Peder Tind.

- Det betyder, at vi går ind til forhandlingerne på lige fod. Når borgmesteren tidligere har sammenskrevet et forslag til 1. budgetforslag, så har han allerede haft sat et fingeraftryk, som vi har skullet stemme ja til. Det har altid stået for mig, som en underlig proces, siger Peder Tind.

Det er kutyme, at et enigt byråd vedtager 1. budgetforslag, som derefter overgår til 2. behandling. Dermed har partierne i realiteten sagt ja til forslag, som de har været direkte imod, men alligevel har sendt videre fordi budgetprocessen krævede det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia HK For abonnenter

FHK-formand: Jeg kan ikke genkende billedet af, at vi skulle være imod samarbejde

Annonce