Annonce
Fredericia

Google støtter digitale projekter: Landsoldaten bliver bragt til live på din mobil

Landsoldaten får en hovedrolle i det ene de to projekter, som Google med Arni Jonsson (t.h.) i spidsen har valgt at støtte Museerne i Fredericia med. Det sætter museumsleder Karsten Merrald Sørensen stor pris på. Foto: Ludvig Dittmann
Google giver 600.000 kroner til Museerne i Fredericia, som skal udvikle to digitale projekter om Fredericias historie. Det ene får Landsoldaten som hovedperson.

Fredericia: Hvis alt går efter planen, vil du til sommer kunne blive guidet af Landsoldaten på en digital vandretur rundt på volden og blive klogere på, hvad der skete 6. juli 1849 eller tage på besøg på bymuseet for at se animerede videoer om fæstningbyens historie.

Det bliver muligt, fordi Google, som snart åbner sit nye datacenter i Taulov, har valgt at støtte to digitale projekter, som Museerne i Fredericia står bag.

Google bidrager samlet med lidt over 600.000 kroner, og det vækker naturligvis glæde hos museumsleder Karsten Merrald Sørensen.

- Det er nogle projekter, som vi har arbejdet på i et stykke tid. Google kunne se det spændende og det fede i det, og jeg glæder mig helt vildt, for det er to projekter, som begge kommer til at højne vores formidlingsniveau rigtig meget, siger han.

Annonce

Træder ind i historien

Det ene projekt kommer til at høre hjem i bymuseets gamle udstillinger.

- Det betyder, at vi gør dem (udstillingerne, red.) mere levende og interagerende, så det bliver et øjeblikkeligt formidlingsløft, forklarer Karsten Merrald Sørensen, som kalder det andet projekt på volden for state of the art (banebrydende, red.) i forhold til moderne digital formidling på stedet.

Uden pengene fra Google ville det være svært at realisere planerne, som har været undervejs i et stykke tid, fortæller Karsten Merrald Sørensen. Foto: Ludvig Dittmann

- Man skal nemlig være på stedet, samtidig man bruger de digitale virkemidler, og det er en utrolig fed og virkningsfuld måde at få historien fortalt på. Tanken er, at man skal scanne Landsoldaten, som springer ud på telefonen. Han er animeret og tager dig med op på volden, hvor vi møder fem danske generaler, som alle fortæller om deres del af slaget. Man kommer også til at se slaget visualiseret, og det er dét, der bliver fede i det. På en eller anden måde træder du ind historien, mens du er der, siger den begejstrede museumsleder.

Annonce

Googles støtte hjælper til

Han ser muligheder for at få fat i en ny målgruppe, som har mobiltelefonen ved hånden, og der bliver også lavet en engelsk version, så turisterne kan få samme oplevelse som de lokale og danske turister.

- Kunne dette her lade sig gøre uden pengene fra Google?

- Hvis ikke vi havde Google med, så skulle vi have pengene et andet sted fra. Vi kunne det ikke selv, for det er så stor en ekstrabevilling, at det skal vi have ekstern støtte til, siger Karsten Merrald Sørensen.

De to projekter

 1. Digital fortælling på åstedet
  Et af de vigtigste øjeblikke i Fredericias historie er slaget 6. juli 1849, og statuen af Den tapre landsoldat blev rejst til minde for landsoldaterne et lille årti senere.
  Projektet handler om at udvikle en digital vandretur, hvor Landsoldaten bliver levende på gæsternes smartphones eller tablets og tager dem med på en tur til voldene. Her møder gæsterne fem danske generaler fra slaget og fortæller deres historie, mens slaget vises på skærmen.
  Dette projekt er i begyndelsen af udvikling sammen med VisitLillebælt og InnoPixel.
  Kommunalt tilskud: 200.000 kr. Google-tilskud: 450.000 kroner.
 2. Den levende udstilling
  Formålet med dette projekt er at fortælle historien om Fredericia til familier med børn i alderen 6-12 år.
  Det vil være om grundlæggelsen af Fredericia som en fæstning med religionsfrihed, asyl for kriminelle - og skattefritagelse for alle.
  I den eksisterende udstilling er det planen at oprette 10 22 tommer touchscreens med korte animerede videoer af en historisk skikkelse fra Fredericia.På hver skærm vil der være fem-seks spørgsmål, som gæsterne kan stille den historiske person og derefter se svarene i de animerede videoer.
  Personerne er præsten Jules Rieu, Prins Frederik (senere Frederik. d. 7.), “den jødiske handelsmand”, Martine Christoffersen, Hans de Hoffmann, Frederik d. 3. og Ernst von Voss.
  Google-tilskud: 157.000 kroner.

Torsdag havde han det første møde med udviklerne.

- Jeg regner med, det tager et halvt års tid, så jeg håber, vi er klar til 6. juli. Jeg kan ikke love det, men jeg håber det, siger Karsten Merrald Sørensen.

Annonce

Støtter lokalsamfundet

Pengene til museet er ikke Googles første bidrag til lokalsamfundet. Tidligere har tech-giganten støttet et solcelleanlæg og etableringen af et minidatacenter på Fredericia Maskinmesterskole.

Ifølge Arni Jonsson, der er leder af Googles lokale datacenter, ser Google det som sin opgave at bidrage til området, hvor de slår sig ned.

- Vi tror på, at vi er nødt til at støtte det lokalsamfund, vi er en del af, og det her er en god mulighed for os at vise, at det gør vi faktisk. Vi går også meget op i historien, og Fredericias historie er interessant, så det var oplagt, siger islandske Arni Jonsson, som tidligere har stået for etableringen af et datacenter i en finsk by.

Arni Jonsson er leder af Googles datacenter i Taulov, som snart går fra konstruktion til drift. Googles politik er, at de bidrager til samfundet i de områder, hvor de bygger datacentre. Foto: Ludvig Dittmann

Han forklarer, at Google donerer penge til interessante projekter, men han afviser, at støtten indebærer, at Google bestemmer, hvordan produktet bliver udviklet og fremstillet.

- Det handler ikke om os, og vi blander os ikke i, hvordan eksperterne arbejder. Vi vil bare gerne medvirke til, at der sker noget, siger Arni Jonsson.

Annonce

Støtteprogram åbner næste år

De økonomiske bidrag til maskinmesterskolen og museerne er langtfra de sidste, fortæller islændingen. Tværtimod går støtten til lokalsamfundet for alvor i gang næste år, når datacentret er i drift.

- Alle de steder, hvor vi bygger et datacenter, går vi ind og hjælper, hvor vi kan. Vi støtter ting, der relaterer til teknologi, er en del af lokalsamfundet, og som er en nonprofit-organisation. Det kan være noget så simpelt som en skole, der sætter wifi op, giver Arni Jonsson som eksempel.

Til næste år kommer der en hjemmeside, hvor man kan læse mere om Googles støtteprogram, og hvor man også kan søge om økonomisk bidrag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Danmark

Få overblikket over de nye rejseregler her: Hvornår må vi grænsehandle og rejse på ferie?

Annonce