Fredericia: Gamle gulvplanker og andet kasseret hårdt træ bliver til nye møbler på Nørrebrogade 135.
Her producerer iværksættervirksomheden Ziito ApS interiør og inventar til modemesser, tøjbutikker og til private.
Ziito, der blev stiftet af de tre lokale brødre Simon, Jonas og Daniel Oxholm i 2014, producerer blandt andet tøjstativer, borde, bænke, reoler og spejle og andet af træ, vandrør og andet metal til kunder i Danmark, Sverige, Tyskland, Holland og England. Målet er at få så bæredygtig en produktion som muligt og for eksempel genbruge træ i stedet for afbrænding eller undgå, det omdannes til træplademateriale.
Det hårde træ henter Ziito jævnligt på kommunale genbrugspladser i Fredericia og Vejle, fortæller Jonas Oxholm:
- Faktisk ville det koste kommunerne penge at komme af med træet, hvis ikke vi aftog det gratis. Vi står dog for alle omkostninger ved at få træet ind på vores værksted.
- Vi bruger to tons træ om måneden. Træ, vi køber. Men målet er, at vi relativt hurtigt skal omstille til genbrugstræ fra genbrugspladser, forklarer Jonas Oxholm og fortsætter:
- Vi ser en stor fordel ved at skalere projektet op, så vi kan komme op på en volumen, hvor det virkelig kan rykke noget på C02-regnskabet med genbrugstræ.
2020 et udfordret år
Ziitos drøm med projektet er desuden at sikre en lokal forankring, siger Jonas Oxholm:
- Vi vil gerne kunne tilbyde vores kunder møbler, som består af træ fra deres lokale genbrugsstation.
- På den måde kan vi både holde forbruget af nyt materiale nede og holde udledningen ved transport i bund, peger Jonas Oxholm desuden på.
Og selvfølgelig tjene penge.
Ziito er ikke ren filantropi, som vi også tidligere har skrevet i Fredericia Dagblad i omtaler af den unge søskende-start up-virksomhed.
Jonas Oxholm, ZiitoFaktisk ville det koste kommunerne penge at komme af med træet, hvis ikke vi aftog det gratis. Vi står dog for alle omkostninger ved at få træet ind på vores værksted.
Hvordan med 2020 og corona?
- Det er klart, at vores marked for inventar til modemesser faldt sammen, og det gik heller ikke så godt med tøjbutikker - men dog bedre nu, lyder meldingen fra Ziitos direktør:
- Omvendt er salget til private eksploderet.
EU støtter med 112.000 kr.
Det nye (pilot)projekt med genbrugstræ fra kommunale affaldscontainere i Fredericia og Vejle til møbelproduktion støttes.
Ziito i Fredericia lagde sidste efterår billet ind hos EU Horizon 2020 Funding, der hjælper åkaldt cirkulær økonomi - altså bæredygtighed og grøn omstilling. I dette tilfælde koblingen mellem private og kommunale producenter hhv. leverandører.
- Vi var spændte, for 120 ansøgninger blev kogt ned til 40 og siden 10 - og vi var altså en af virksomhederne, der kom med, fortæller møbelfabrikkens direktør, Jonas Oxholm:
- Vi modtog 15.000 euro til konsulentydelser (cirka 112.000 kr.).