Annonce
Fredericia

Grønt lys til budgettet: Fredericia ligger et rigtigt godt sted

Aktivitetsmedarbejdernes stillinger på plejecentrene blev reddet. Og ældreområdet får et stort løft i budgettet for 2020, som blev vedtaget ved byrådets andenbehandling onsdag aften. Foto: Peter Leth-Larsen
Onsdag sagde byrådet ja til et budget, der samlet øger servicen med 80 millioner næste år. Efter en svær proces endte de politiske partier med at takke hinanden for resultatet.
Annonce

For halvanden uge siden blev de enige, og onsdag aften sagde byrådspolitikerne endnu engang ja. Budgettet for 2020 er på plads, og det blev godkendt ved andenbehandlingen onsdagens ekstraordinære byrådsmøde.

Samlet løftes servicen med 80 millioner kroner i 2020.

- Vi har fået et retvisende budget, som løfter servicen, og det ser noget pænere ud, det vi troede i august, sagde borgmester Jacob Bjerregaard (S).

Han henviste til, at Fredericia Kommune fik lov til at øge servicerammen, da andre kommuner i 2020 ikke bruger alle de penge, de har lov til på velfærd.

- Det kom bag på mig, og jeg kan ikke helt forklare hvorfor. Der plejer at være en kamp mellem kommunerne om at få lov til at udnytte midlerne, sagde borgmesteren og fastslog, at Fredericia i 2020 er en af de kommuner, der løfter servicen mest.

Inden forliget var der optakt til uenighed, da et mulighedskatalog udpegede sparemuligheder for knap 53 millioner kroner i 2020 og 95 millioner kroner året efter. Men politikerne endte med at sige god for spareforslag for 38 millioner kroner i 2020. Pengene er flyttet over til andre velfærdsområder. Især senior- og handicapområdet, hvor der tilføres 23 millioner kroner og et tilsvarende beløb til indfrielse af gæld. Men også børn og unge, handicappede og misbrugsbehandling og forebyggelse får flere kommunale kroner.

Alle partier roste borgmester Jacob Bjerregaard for at lande endnu et bredt forlig.

- Vi stod til at mangle 55 millioner kroner, hvis vi skulle have en økonomi i balance. Vi ønsker ikke at stå i den situation igen næste år, og derfor var det vigtigt at få et retvisende budget, sagde Venstres Peder Tind blandt andet.

Annonce

Turbulens undervejs

Dansk Folkepartis Susanne Eilersen sagde et par ord om Fredericia Kommunes medarbejdere. Nogle er endt med at miste jobbet, da deres stillinger blev nedlagt, og andre har mærket usikkerhed.

- Jeg vil takke de 4500 mennesker, som hver dag går på arbejde og gør det godt for Fredericia Kommune. Vi står i dag med et godt budget, men det har også været med turbulens undervejs for vores medarbejdere. De skal vide, at vi tager ansvar for, at de igen skal føle sig trygge og have et godt arbejdsmiljø, sagde Susanne Eilersen, som ellers glædede sig over flere DF-kernepunkter i budgettet. Både på ældreområdet og med redningen af det beskyttede værksted Proaktiv.

Annonce

Reaktioner gjorde en forskel

Der var generelt venlig stemning blandt politikerne. Efter byrådsmødets indledende sang "Nu falmer skoven trindt om land", bad borgmester Jacob Bjerregaard (S) om sangønsker til byrådsmødet 2. december.

Og senere bredte smilene sig på tværs af partierne ved en fortalelse fra Enhedslistens Cecilie Roed Schultz.

- Jeg kunne ikke have ønsket mig mere, sagde hun om budgettet.

Men trak hurtigt kommentaren tilbage, for hun ville naturligvis gerne havde haft flere røde mærkesager med. Men budgettet var ifølge Enhedslisten "en klar forbedring" i forhold til det første budgetudkast, som kom fra forvaltningen. Cecilie Roed Schultz roste de mange reaktioner undervejs. Demonstrationen for at bevare borgervejlederen. De unges fortællinger om Ungdommens Hus, der i sidste ende gik fri af besparelser. Og de mange høringssvar.

- Alle var med til at gøre en forskel. Det nyttede noget, og man blev hørt, sagde hun.

Borgmester Jacob Bjerregaard ridsede til sidst situationen op, som han ser den.

- Kigger man rundt på andre kommuner, er de rigtigt mange steder i gang med sparerunder for pædagoger, sosuer og lærere. Der ligger Fredericia et rigtigt godt sted, sagde borgmesteren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

En vision for åbenhed

Annonce