Annonce
Erhverv

Grundfos-arving efter rekordresultat: Vi mangler også arbejdskraft

Grundfos er kommet stærkt ud af coronakrisen. Billedet viser anden og tredje generation i Grundfos-familien, Niels og Poul Due Jensen, ved åbningen af et nyt museum i anledning af virksomhedens 75 års jubilæum, som også fejres med en fest for over 5.000 mennesker på fredag. Arkivfoto: Morten Pedersen
Grundfos-koncernen var hårdt presset af coronalukninger sidste år, men nu står pumpeproducenten pludselig stærkere end nogensinde. Samtidig stiger problemet med at ansætte folk på de danske fabrikker.

Halvårsregnskab: Skyerne var mørke over Bjerringbro, da Grundfos sidste år måtte melde om et akut fald i omsætningen, fordi verden lukkede ned under coronakrisen.

Nu, et år senere, er alting vendt rundt. Første halvdel af 2021 blev den stærkeste periode for Grundfos nogensinde. Salget voksede med 18 procent til 14 milliarder kroner, og dermed oversteg omsætningen også det seneste rekordår i 2019 - dengang vi ikke kendte til corona.

- Da vi startede dette her halvår var der ikke ret mange, der var opmærksomme på, hvor hurtigt det ville gå med den globale vækst. Vi har været dygtige til at gribe de muligheder, der er opstået, og samtidig har vi håndteret covid-situationen rigtigt i mange af vores selskaber og ude hos kunderne, siger Poul Due Jensen, koncernchef i Grundfos, til Avisen Danmark.

Annonce

Han er tredje generation i Grundfos-familien og har stået i spidsen for Bjerringbro-virksomheden siden oktober sidste år, da forgængeren, Mads Nipper, havde afleveret sin opsigelse for at blive topchef i Ørsted-koncernen.

Mangler hænder

Grundfos har 19.000 ansatte på verdensplan, heraf 4.200 i Danmark, og herhjemme mærker Poul Due Jensen nu også problemer med at rekruttere arbejdskraft.

- Der er slet ingen tvivl om, at det er en stigende udfordring i Danmark. Vi hører om det hver eneste dag, og vi står også selv med problemet. For os og den industri, vi befinder os i, er der et stort behov for god og veluddannet arbejdskraft. Vi gør, hvad vi kan, for at bidrage med lærepladser og praktikpladser, og vi skal gøre det interessant og udfordrende at arbejde for os. Men der skal være nogle flere unge mennesker, der går denne her vej, siger Poul Due Jensen.

Grundfos har lige nu 39 ledige stillinger på Jobindex samt et antal elev- og lærepladser.

- Vi mangler folk, og vi har en del åbne stillinger både i Bjerringbro og på tværs af verden. Det bliver sværere og sværere, og der går længere og længere tid fra, at man laver stillingsopslag, til at man har ansøgere og kan træffe det rigtige valg. Hele værdikæden på ansættelser er blevet endnu længere og endnu sværere, siger Poul Due Jensen.

Vi gør, hvad vi kan, for at bidrage med lærepladser og praktikpladser, og vi skal gøre det interessant og udfordrende at arbejde for os. Men der skal være nogle flere unge mennesker, der går denne her vej.

Poul Due Jensen, koncernchef, Grundfos
Annonce

Klima giver opmærksomhed

Grundfos er kendt for sine højteknologiske pumper, som pludselig har fået ekstra opmærksomhed med det store fokus på klima og FN’s verdensmål. Gammeldags pumper bruger masser af strøm, og de moderne udgaver kan derfor give store energibesparelser. Samtidig er pumper med til at løse vandproblemer over hele verden, uanset om det handler om oversvømmelser eller tørkeproblemer.

Derfor er der en stor underliggende efterspørgsel efter Grundfos’ produkter, og det er med til at forklare, at virksomheden så hurtigt er kommet ud af coronakrisen.

- Der er ingen tvivl om, at energieffektive vandløsninger er højt på manges agenda, og der kan vi gøre en forskel i markedet. Samtidig har vi haft travlt på boligsiden med nybyg og renoveringer, hvor der er en stor investeringslyst. Det har været med til at drive vores forretning frem, siger Poul Due Jensen.

Annonce

Dyre materialer

Udover manglen på arbejdskraft er virksomheden også ramt af store prisstigninger på materialer samt ekstremt dyre fragtrater for at transportere containere rundt i verden.

Da Grundfos er markedsledende på flere markeder er det lykkes at sende regningen videre til kunderne, og det er med til at forklare den store vækst i omsætningen. Samtidig er Grundfos særdeles profitabel med en overskudsgrad (ebit-margin) på 14 procent i årets første halvår. Grundfos’ eget mål er at ligge på ca. 10 procent. Målt i kroner har Grundfos tjent 1,5 milliarder kroner i årets første halvår.

Nogle omkostninger må virksomheden dog selv sluge, forklarer finansdirektør Mikael Geday.

- Vi har nogle gange valgt at bruge luftfragt, selvom det er dyrere. Men det har været et valg fra vores side, at vi har holdt fast i at betjene vores kunder bedst muligt, fordi det betaler sig på den lange bane, siger han.

Ifølge Kitty Herholdt, fællestillidsrepræsentant på Grundfos, har mangel på materialer trukket store veksler på de ansatte i produktionen.

- Der har været uger, hvor man ikke kunne få noget færdigt, fordi der mangler materialer som eksempelvis stål og elektronikkomponenter, og når det så kom, har de ansatte måttet arbejde en del over, siger Kitty Herholdt til Viborg Stifts Folkeblad.

Annonce

Stor fest i Bjerringbro

Fredag har Grundfos inviteret 5300 mennesker til fest i Bjerringbro for - med halvandet års forsinkelse - at fejre virksomhedens 75 års jubilæum.

Der er indsat 50 busser for at hente gæster fra hele landet, og foruden en tale ved Poul Due Jensen skal de underholdes af kunstnere som Peter A.G., Thomas Helmig og The Minds of 99.

4 hurtige om Grundfos

  1. Grundfos er verdens største producent af pumper. Omsætningen endte i 2020 på 26,3 milliarder kroner, hvilket er 1,2 milliarder kroner mindre end i 2019, hvor salget var rekordhøjt.
  2. I første halvår af 2021 omsatte Grundfos for 14,1 milliarder kroner, hvilket er 18 procent mere end i den samme periode året før. 
  3. Pumper fra Grundfos bliver brugt over alt i industrien og erhvervs- og boligejendomme, for eksempel til varme og aircondition, vandforsyning og rensning af spildevand. Virksomhedens grundlægger, Poul Due Jensen, udviklede den første pumpe i kælderen under hjemmet i Bjerringbro i 1944. 
  4. I dag er hans barnebarn, der også hedder Poul Due Jensen, topchef i selskabet. Koncernen kontrolleres af Poul Due Jensens Fond (88 procent), mens stifterens familie og en gruppe ansatte ejer resten.
Annonce
Fredericia For abonnenter

Det bliver der råd til: Hyggelige plejehjem, cykelstier og ny børnehave

Danmark

Mandagens coronatal: 333 nye smittetilfælde - flere indlagte på sygehusene

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia HK

Frygteligt angrebsspil kostede: FHK halsede efter hele kampen og tabte til Ribe-Esbjerg

Alarm 112 For abonnenter

Jens Peter så cykelkammerater styrte i asfalten efter voldsomt uheld: - De troede, at de skulle dø

Navne

Leg i klasseværelset på maskinmesterskole bærer frugt: Hæder og en halv million kroner til lokal underviser

Fredericia

Borgmesterens svendestykke - Derfor er partierne glade for budgetaftalen

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Fredericia For abonnenter

Ejer får grønt lys: Kystnær ejendom i Snoghøj kan blive til fire

Danmark

Mormor advarer om trend på TikTok: Barnebarn svært forbrændt af stikflamme fra brandfarlig leg med spraydåse

Fredericia For abonnenter

Den værste cykelsti trænger til ansigtsløft: Snart hopper håndtasken i cykelkurven ingen vegne

Fredericia For abonnenter

Livet hang i en tynd tråd som spæd - i dag stråler Regitze af livsmod

Livsstil

Kom til Fredericia for knap et år siden: Nu åbner Jan og Lars ny butik i et andet univers

Annonce