Annonce
Danmark

Grundvand før mundvand

Annonce

For et par uger siden faldt jeg over en gammel ide til en virksomhed. Jeg udviklede ideen for 12 år siden, men den blev aldrig realiseret, og det var nok godt det samme. Men døm selv.

Produktet skulle hedde ”Kommunevand” og ideen var at komme almindelig vandhanevand på flaske og sælge det som en hyldest til den gode grundvandskvalitet. Salgsargumentet var beskrevet på flaske og lød omtrent sådan her:

” Denne flaske vand er tappet på et tilfældigt vandværk i Danmark. Vandet har en kvalitet, der matcher eller overgår det gletsjervand eller kildevand, man sædvanligvis finder i flasker som disse.

Mikael Bjerre

Det er ganske unikt, at et lands almindelige drikkevand kan have så høj en kvalitet, og det er værd at fejre. Kommunevand er derfor en hyldest til at vi i fællesskab har sikret rent drikkevand. Ikke på et udvalgt bjerg i Frankrig men (næsten) over det ganske danske land. Værsgo og skyl.”

Firmaideen var helt oplagt polemisk også for 12 år siden. Jeg har selvfølgelig vidst, at vores grundvand var under pres, men jeg har jo også troet på at kampen kunne vindes – at rent grundvand og drikkevand faktisk var en værdi samfundet ville og kunne stå fast på.

I dag virker min firmaidé forældet. Det er ikke længere salgbart at komme tilfældig vandværksvand på flaske. ”Brandet” ”Vandværksvand” er ikke længere stærkt nok til, at det giver mening.


I dag virker min firmaidé forældet. Det er ikke længere salgbart at komme tilfældig vandværksvand på flaske. ”Brandet” ”Vandværksvand” er ikke længere stærkt nok til, at det giver mening.


I stedet resignerer vi. Er det ikke i Kerteminde, hvor de lukker alle de lokale boringer og samler vandforsyningen i én stor drikkevandsboringen under en gammel mose, hvor hverken socialdemokrater eller venstrefolk har kunnet få industrisamfundets plov i jorden? Eller er det i din kommune?

Og problemet handler desværre ikke kun om drikkevand. Det er, som om vi som samfund (måske endda som art) har meget svært ved at forsvare store naturlige goder som ren himmel, hav, jord, regn. Ansvaret flyttes hele tiden fra det fælles til det private. Er der problemer med ozonlaget – så tager vi solcreme på. Er der for mange hormonforstyrrende stoffer – så må den enkelte benytte fertilitetsklinikker. Osv., osv.

Jeg tror rigtig, mange danskere er oprigtigt fortørnede over, hvad der i disse år sker med deres drikkevand. Måske kan denne indignation bruges når vi i fremtiden skal træffe det svære valg mellem mundvand og grundvand. Vi har, som de vækstjunkier vi er, mundvandet løbende som savl ud af mundvigene.

Det er uværdigt og det det er på tide at få sunket spyttet og huske det gode gamle ordsprog: grundvand før mundvand.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Danmark

Lyt med: For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Annonce