Annonce
Rejser

Guide: En tur til Thy smager af saltvand og røget fisk

Surfere på vandet ved Klitmøller. Foto: Privat
Er vind og vejr ikke optimalt til at tage på vandet ved Cold Hawaii, byder området omkring Klitmøller på gåture i klitlandskab, røget fisk og heavy metal-nostalgi. Her er seks højdepunkter fra en weekendtur i Thy.

1. Klitmøller

I Klitmøller, som også bliver kaldt Cold Hawaii, finder man en blanding af surfstemning og fisker-atmosfære. Byen ligger i Nationalpark Thy, der i 2008 kunne kalde sig Danmarks første nationalpark, og som er formet af sandflugt gennem århundreder.

Landskabet er karakteriseret af kyst, klitheder, søer og klitplantager, som der er rig mulighed for at gå på opdagelse i. Men man kan også sagtens få mange timer til at gå i selve Klitmøller. Langs med gaden Ørhagevej finder man de to surfskoler og -butikker Cold Hawaii Surfcamp og Westwind Surfshop. Med udgangspunkt i vandsportsaktiviteter som blandt andet bølgesurf, windsurf og stand up-paddling genererer stederne en masse liv, som man kan deltage i. Er man ikke den store vandhund, er det bestemt heller ikke kedeligt at sætte sig på en af caféerne, en røgerirestaurant eller bare en bænk ved de hvide fiskerhuse. Her har man udsigt til fiskerne, der trækker deres både op på stranden efter dagens fangst, surfere på bølgerne eller skatere, der cruiser på deres skateboards. Går man til venstre mod syd langs med stranden og rundt om pynten, vidner gamle betonbunkere om en anden og mindre munter tid. I dag er de dekoreret af graffiti og perfekte udsigtsplatforme til solnedgang.

Annonce

2. Lodbjerg Fyr

Lodbjerg Fyr. Foto: Privat

Lodbjerg Fyr er et 35 meter højt fyrtårn af granitsten fra 1883. I midten af maj, da vi besøger attraktionen, var fyret under restaurering. Vi gik en tur rundt i den bakkede klithede. Vind i håret, stilhed og udsigt til Vesterhavets blå horisontlinje er også køreturen værd. Udsigten fra fyret skulle efter sigende være flot. En automatisk døråbner sørger for, at fyret har åbent klokken 7-21 alle dage. Lodbjerg Fyr ligger i Vestervig, cirka 34 kilometers kørsel fra Klitmøller.

3. Bulbjerg Fuglefjeld

Bulbjerg Fuglefjeld. Foto: Privat

Kører man helt op til p-pladsen, der ligger over Bulbjerg Fuglefjeld, leder udsigten ud over Vesterhavet tankerne hen på lande med natur, der er kendetegnet ved større armbevægelser som for eksempel Norge eller New Zealand. Det er måske en voldsom sammenligning, men ikke desto mindre er Bulbjerg Fuglefjeld Jyllands eneste klippe og Danmarks eneste fuglefjeld. Den 47 meter høje kalkstensknude bliver også kald Jyllands Skulder. Bølgerne æder sig ind i klippen, der er hjemsted for fuglearter - blandt andet rider, der er en mågeart, suler og lunder. Fuglene flyver i rutefart fra klippeafsats til Vesterhav. Havde vi haft mere tid, var vi kørt forbi det genåbnede Svinkløv Badehotel. Bulbjerg Fuglefjeld ligger i Frøstrup, cirka 48 kilometer fra Klitmøller.

4. Agger

Agger. Foto: Privat

Karakteristiske sorte huse og sommerhusstemning er det første, der rammer én, når man triller ind i den gamle fiskerby Agger. Vi tager en kop kaff’ og småkager med til udsigtsplateauet ved en lang sandstrand, der virkelig indbyder til en dukkert. I stedet nyder vi synet af turister, der sætter drager op, og skulpturen af fiskerkonen Mary, der spejder ud over Vesterhavet. Byen er også kendt fra dokumentarfilmene ”Heavy Agger” og "Heavy Agger - 14 år senere", der handler om byens lille heavy metal-miljø. Hvert år afholdes en lille festival af samme navn med hård rock på plakaten. På hovedgaden har en merchandise-butik åbent, og den lokale grill, Vesterhavshytten, har flere retter på menuen, der begynder med ”heavy”. Agger ligger i nordenden af Agger Tange, cirka 38 kilometer fra Klitmøller.

5. Hanstholm Havn

Hanstholm Havn. Foto: Henning Bagger / Scanpix Ritzau

Man er ikke i tvivl om, at man er i Danmarks største fiskerihavn (målt på værdien af landede fisk), når man besøger Hanstholm Havn. Ud over traditionelle fiskerkuttere er stedet gearet til at lande store mængder af fisk - med al den industristemning og aktivitet, der følger med. Et simpelt skilt med ordene "stjerneskud" gav en idé til at dreje bilen ned ad Kuttergade og parkere ved Hanstholm Røgeri. Lige så simpelt som skiltet reklamerede for røgeriets signaturret, lige så storslået så retten ud. Vi købte dog et par stykker røget laks med hjem. Hvis man er lige så morgenfrisk som fiskerne, er der alle hverdage fiskeauktion klokken 6.45 på Auktionsgade 11. Derudover ligger der flere spisesteder på havnen. Hanstholm Havn ligger omkring 13 kilometers kørsel fra Klitmøller.

6. Vandet Sø

Vandet Sø. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix Ritzau

Under 10 kilometer fra Klitmøller ligger Vandet Sø, hvor surfing og sejlads uden motor er tilladt, hvor der er lovlig adgang. En fredningssag kan ændre på situationen, men hvis man, som vi, kører ad hovedvejen og drejer ned til p-pladsen for at indtage frokost, er det ikke noget, man skal bekymre sig om. Omgivet af søens grønne flora er der en skøn udsigt over den 480 hektar store sø og mulighed for at holde picnic. En trappe leder ned til en lille badeplads. Fra Nystrupvej (mellem Klitmøller og Vang) drejes mod øst ad Søvej eller Egevej. Ved søen er der også mulighed for fiskeri, mountainbike, vandring og overnatning.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Havneplan til 160 millioner kroner: Det skal der ske i 2020

Fredericia

Opsang til regeringen: Det haster med at afværge trængsel på Lillebælt

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];