Annonce
Vejle

Guldfund ved gangsti: Uhrhøjskatten vokser stadig

Den ene side af de to guldmønter, der blev fundet på Uhrhøj torsdag middag. Møntene er 24 millimeter i diameter. Motiverne på for- og bagside ligner hinanden, men er dog ikke helt ens. Foto: VejleMuseerne
Kort før middag torsdag dukkede to guldmønter frem i slugten ved Jellingvej. VejleMuseerne beder nu offentligheden være med til at beskytte området.
Annonce

Vejle: Uhrhøjskatten fortsætter med at overraske. Torsdag kort før middag fandt man med metaldetektor to næsten ens guldmønter, der lå sammen. De er fra samme tid som resten af den efterhånden 2000 sølvmønter store skat, der de sidste to uger er gravet frem på Uhrhøj.

- Det er gylden fra Lübeck, og det passer med resten af fundet tidsmæssigt. De to mønter er næsten ens, men dog med små forskelle der viser, at de er slået med to forskellige stempler. De er 24 millimeter i diameter, oplyser arkæolog og museumsinspektør Anders Horsbøl Nielsen fra VejleMuseerne.

I forbifarten får han lige nævnt, at der også er samlet en lille posefuld sølvmønter alene torsdag formiddag. Fint nok, men GULD, det er altså superliga.

Annonce

Appel til offentligheden

- Man bliver lidt lettere eksalteret, konstaterer arkæologen, før han går over til en noget alvorligere melding:

- Nu bliver vi nødt til at appellere til offentligheden om at hjælpe med at beskytte området. Vi kan aldrig sige, at vi har det hele, sådan som det er spredt her.

Mønterne viser en barfodet mand med glorie i en spidsoval. Han har en frynset kappe på. I venstre hånd holder han en stav med et malteserkors. Over højre hånd er en dobbelthalset fugl. Netop dobbeltørnen er Lübecks våbenskjold.

Motivet er nogenlunde det samme på begge sider af mønterne. Det ser ud som om de knudrede bogstaver langs randen på den ene af møntsiderne danner ordene "Iohanes Baptista" - direkte oversat: Johannes Døberen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Navne

Ruth og Vagn har holdt sammen i 70 år

Annonce