Annonce
Fredericia

Gummigeder på grenveje: Skåner Fredericia Vold ved ikke at bruge sand

Arbejdet med at fjerne træer og buskads på Fredericia Vold tager et godt stykke tid i første halvår af 2020. Foto: Hededanmark A/S
Det fredede fæstningsanlæg ryddes i første halvår 2020 for store områder med træer og buskads. Entreprenøren må have køreveje. De anlægges på alternativ måde.

Fredericia: Når Hededanmark og underleverandører lige nu rydder dele af Fredericia Vold, sker det på en særlig skånsom måde.

Volden er fredet, så Fredericia Kommune har sammen med Slots- og Kulturstyrelsen udstukket strenge krav til arbejdet.

Hededanmark selv prøver også alternative løsninger af, når det for eksempel gælder de køreveje, gummigeder og andre maskiner har brug for, når de skal skære over 40.000 kvadratmeter krat og træer ned på Ravelinen, Danmarks Bastion og Kongens Bastion.

Annonce

Stor grønt entreprenør

Hededanmark arbejder i skove, åbent land, i parker, haver og byrum. Og altså også på fredede områder som Fredericia Vold.
Ejet af Hedeselskabet.

Kan genbruges

- Som ved andre kosmetiske forbedringer er der risiko for små ar fra indgrebet, skriver Hededanmark i en pressemeddelelse:

- Det er også en risiko, når tungt maskineri tages i brug for at få bugt med genstridigt buskads.

Normalt bruger man enten sand og køreplader, forklarer Hededanmark om det logistiske:

- Men vi har i stedet valgt at bygge vejene med knuste grene. Det er et fantastisk alternativ til sand, og så kan det - modsat sand – genbruges.

- På den måde kan vi både udføre vores arbejde nænsomt uden at efterlade os spor og med respekt for den kulturarv, som voldene repræsenterer. Samtidig med at vi bruger ressourcer på ansvarlig vis.

Grene købt lokalt

Til Fredericia Dagblad forklarer landskabskonsulent i Hededanmark, Anders Juul Leth, at sand fra en kørevej ikke kan anvendes igen til for eksempelvis byggeri. Fordi der vil være rester af jord, blade og andet efter brugen på Fredericia Vold.

Der stilles særlige krav til sandets kvalitet, så i givet fald skulle det bare på depot efter brugen i Fredericia. Grene kan derimod blive til flis efter at være blevet fladmast som kørevej. Hededanmark køber grenene – og leverer dem tilbage igen – af det regionale nedbrydningsfirma, P. Olesen A/S, der har en filial på Nordre Kobbelvej i Fredericia.

Hededanmark a/s er Danmarks største - og en international - service- og handelsvirksomhed inden for det grønne område. Selskabet har cirka 800 medarbejdere og en årlig omsætning på omkring 1,8 milliarder kroner.

Store dele af Fredericia Vold ryddes. Foto: Hededanmark A/S
Det er mere skånsomt mod et fredet fortidsminde som Fredericia Vold at anlægge køreveje af grene end af sand. Også bedre for miljøet. Foto: Hededanmark A/S
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Knap var manden kørt væk, før vi skulle opleve Dansk Folkepartis jernkvinde slå plat på det tragiske dødsfald

Læserbrev: Ligesom alle andre i Fredericia læste vi nyheden om det uhyggelige skuddrab i mandags med stor forfærdelse. Det kræver et uhyre afstumpet menneske, for at man kan vælge at dræbe en 24-årig ung mand og efterlade en familie med det største tab, man kan forestille sig. Vores tanker går til den efterladte familie og venner samt til de beboere i Korskærparken, som nu endnu en gang skal forholde sig til uvidenhed og fordomme om deres boligområde. Knap var manden kørt væk, før vi skulle opleve Dansk Folkepartis jernkvinde Susanne Eilersen slå plat på det tragiske dødsfald. Hun havde nemlig hørt, at der havde været spændinger imellem nogle grupperinger, og hun var derfor af den overbevisning, at byrådet var ført bag lyset i de tilbagemeldinger, man har fået, som har talt om en positiv udvikling i boligområdet. Det lyder næsten som om, Susanne Eilersen beskylder politiet for at male et skønmaleri af Korskærparken, og det er hun åbenbart så fortørnet over, at hun har behov for at angribe dem på samme dag, hvor drabet er sket. I udgangspunktet kommer det ikke bag på os, at en person fra DF vil misbruge et tragisk drab for at fremstille sig som "tough on crime". Det har de gjort før. Men vi havde måske en naiv tro på, at Susanne Eilersen ville være sin viceborgmester-titel voksen og sikre politiet arbejdsro og beboerne plads. Hvis hun havde ventet et par timer med at konspirere om "tilstanden" i Korskærparken, ville hun have hørt, at alle respektive organer i Korskærparken lige fra politi, Den boligsociale Helhedsplan, frivillige og den samlende paraplyforening Korskær var voldsomt overraskede over dette. Det er en enorm mangel på respekt for de mennesker, som knokler både arbejdsmæssigt og frivilligt for at gøre området attraktivt, når man med et trylleslag dømmer det ude, fordi man tilfældigvis vælger at stole mere på løse rygter end de instanser, som rent faktisk ved, hvad de taler om, og som har deres daglige gang i Korskærparken. Vi håber, at beboerne kan passe på hinanden og ikke lader sig påvirke af en politiker, som forsøger at score billige points ved at puste til den frygt, som selvfølgelig kommer ovenpå denne triste episode.

Fredericia

Beboer vred over lukning af medborgerhus: - Vi bøjer os for kriminaliteten

Annonce