Annonce
Fredericia

Gymnasieelever bliver uddannet i at klare sig selv: De lærer at bore huller og lave mad

Jakob Grønbech, der er teknisk serviceleder på gymnasiet, viser en af eleverne, hvordan boremaskinen skal bruges, når man hænger et billede op. Størstedelen af eleverne havde kun begrænset erfaring med at benytte værktøjet, men det lykkedes alle grupper at få hængt både billede og lampe op. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
40 elever fra 2. og 3.g på Fredericia Gymnasium har i denne uge skiftet en del af de sædvanlige fag som dansk og matematik ud med praktiske opgaver. - Det handler om at få noget praktisk ind under huden på dem, lyder det fra underviser.
Annonce

Fredericia: Analysemodeller og græske læresætninger var torsdag formiddag skiftet ud med målebånd og boremaskine for en række elever på Fredericia Gymnasium.

I en tid, hvor halvdelen af alle studenter ifølge Danmarks Statistik tager mere end to sabbatår, og hvor fire ud af ti i alderen fra 18 til 30 år ifølge analysebureauet Yougov vælger at flytte hjem til deres forældre igen, er det vigtigt at have fokus på andet end boglig læring. Det mener i hvert fald Fredericia Gymnasium og underviser Tommy Skov.

Derfor har 40 elever, der går i 2. eller 3.g på gymnasiet, i denne uge været på et "skills-kursus". Her har eleverne brugt dele af undervisningstiden på at blive klogere på budgetlægning, lampeophængning og madlavning.

- Det handler om at få noget praktisk ind under huden på dem. Som institution prøver vi at udfordre dem og få dem til at tro på, at de kan mere, end de selv tror, siger Tommy Skov.

Jeg har ikke selv prøvet at hænge noget op, så det er fint nok lige at prøve det.

Ane Mai Hansen, 3. g Fredericia Gymnasium

Annonce

Fedest at have gjort det selv

Efter en kort indføring i hvordan man benytter en boremaskine, er halvdelen af de 40 elever klar til at give sig i kast med at hænge et billede op. Hos nogle af grupperne går det hurtigt og problemfrit, mens andre har mere brug for vejledning. Alligevel lykkes det for alle at få billederne hængt op.

For 3.g'erne August Ravn Boklund og Ane Mai Hansen er kurset en tiltrængt mulighed for at fordybe sig i noget andet end de traditionelle fag.

- Jeg har ikke selv prøvet at hænge noget op, så det er fint nok lige at prøve det. Fremover vil jeg nok prøve det selv først, og hvis det så ikke duer, kan man altid spørge om hjælp. Det er lidt fedt at kunne sige, man har gjort det selv, siger Ane Mai Hansen.

Hvad tror I bliver det sværeste, når I engang skal flytte hjemmefra?

- Det bliver nok økonomien og madlavning. Det er også derfor, jeg har valgt med det her, siger August Ravn Boklund.

Annonce

Bliver mere livsduelige

Imens breder der sig en duft af stegt kød. Ikke langt fra de borende elever er den anden halvdel af holdet i gang med at lave mad. Den skal senere præsenteres for et dommerpanel bestående af ansatte på gymnasiet.

- Vi havde 160 elever, der gerne ville have været med, så det rammer også et behov med, at de gerne vil noget selv, siger Tommy Skov.

Men føler I, det er gymnasiets opgave at gå ind og lære eleverne om de her praktiske ting?

- Det har noget med dannelse at gøre forstået på den måde, at du bliver mere livsduelig, hvis du kan bore noget op, tilslutte strøm, lave billig, sund mad og styre din økonomi. Det er noget med at erobre noget selvstændighed, og det synes jeg godt, at vi som offentlig institution med unge mennesker kan facilitere, og det er jo bare nogle få timer, siger Tommy Skov.

Undervisningen i de praktiske opgaver er en del af Selvvalgt Obligatorisk Læring, SOL. På andre gymnasier kaldes ordningen, der er en del af gymnasiereformen fra 2017, for 130-timerspuljen eller individuel timepulje. Her kan gymnasierne inden for visse rammer selv planlægge, hvordan timerne skal bruges.

Tidligere på ugen havde eleverne, der går i 2. og 3.g besøg af en kunderådgiver fra Sydbank, der fortalte om budgetplanlægning, forsikringer og lånetyper. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Timerne, som eleverne brugte på de praktiske opgaver, er en del af Selvvalgt Obligatorisk Læring, SOL. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Christian Borhø og Mads Staal vandt til deres store overraskelse prisen for den bedste indsats i madlavning. Her blev eleverne vurderet på smag, æstetik og oprydning. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
En gruppe elever på Fredericia Gymnasium har i denne uge lært en række færdigheder, de kan bruge, når de skal flytte hjememfra. Torsdag stod den på madlavning og ophængning af billeder og lamper. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
En gruppe elever på Fredericia Gymnasium har i denne uge lært en række færdigheder, de kan bruge, når de skal flytte hjememfra. Torsdag stod den på madlavning og ophængning af billeder og lamper. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
En gruppe elever på Fredericia Gymnasium har i denne uge lært en række færdigheder, de kan bruge, når de skal flytte hjememfra. Torsdag stod den på madlavning og ophængning af billeder og lamper. Foto: Thomas Nedergaard Rasmussen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Langt flere end ventet er blevet podet: Flere tusinde lagde vejen forbi midlertidigt testcenter

Danmark For abonnenter

En ny kærlighed med svære vilkår: - Det er specielt at fri til en kvinde, når man er gift med en anden

Coronavirus

Live: Højere bøder på vej - Regeringen vil piratfester til livs

FC Fredericia

Målhelten Holvad: Det her kunne sagtens blive min bedste sæson

FC Fredericia For abonnenter

Genlæs livebloggen: FC Fredericia fælder overmagten fra Silkeborg efter flot indsats

FC Fredericia

FC Fredericia kæmpede sig til en gylden sejr over storklubben Silkeborg

Annonce