Annonce
Fredericia

Gymnasieelever i miljødebat: - Det er besværligt at være et godt menneske

Fra venstre er det Nanna Provstgaard, Warda Nur, Melissa Rosdahl Jacobsen og Kirstine Marie Føns Pedersen. De går alle i 2.g og har samfundsfag som valgfag. Mandag skulle de overvære en miljødebat på Fredericia Gymnasium, hvor bæredygtighed var et af emnerne. Foto: Kathrine Jensen

Miljø og bæredygtighed er store emner. Både på den politiske scene, men også på det lokale gymnasium, hvor tanker om, hvordan verden kan blive grønnere, tænkes.

Fredericia: Tænker du over, at du smider en plastikflaske i skraldespanden, at du bruger plastikposer til madpakken, at der er plastik i vatrondellen eller at kødet i køleboksen er pakket ind i en plastikbakke? Miljøet og bæredygtighed var mandag på skoleskemaet på Fredericia Gymnasium, og i sidste uge var en række elever forbi genbrugscenteret i Fredericia.

- Det var virkelig en øjenåbner at se, hvor meget der bliver smidt ud. Hvis du ikke sorterer rigtigt og smider plastik sammen med andet affald, så står der seriøst en og sorterer manuelt. Med sine hænder, siger 18-årige Nanna Provstgaard.

Hun skulle mandag, sammen med sine øvrige samfundsfags-klassekammerater, til en miljødebat, hvor store politiske og interesseorganisations-navne er på tapetet.

Danmarks Naturfredningsforening, Enhedslisten, Socialdemokratiet og Liberal Alliance. Repræsentanten fra Dansk Industri havde sagt ja, men måtte i sidste øjeblik melde fra.

Annonce

Jeg tror ikke på, at det gør en forskel, og jeg vil ikke gøre en indsats, når andre ikke gør.

Melissa Rosdahl Jacobsen, elev

Ignorant er populært

Men hvor meget tænker man egentlig over - i sin hverdag - hvordan man bruger eller misbruger plastik? De fire piger er ikke helt enige om, hvor vigtigt det er at træffe bæredygtige valg i sin hverdag.

- Jeg tror ikke på, at det gør en forskel, og jeg vil ikke gøre en indsats, når andre ikke gør. Jeg tror, det er blevet populært at være ignorant, lyder det fra 17-årige Melissa Rosdahl Jacobsen.

De andre tre piger er langt fra enige.

- Det er så ærgerligt, at du har den holdning. Lad os da samarbejde om, at vi får et grønnere samfund. Man behøver jo ikke ødelægge mere, end godt er, siger Nanna Provstgaard.

Hvilket alternativ?

De fire piger må alle erkende sig skyldige i både at have købt vand på flaske, at have smidt både plast-vatpinde i toiletspanden og at bruge plastikposer til madpakken. Det er heller ikke altid, der bliver gjort en dyd ud af at få sorteret affaldet i privaten.

- Det er bare nemmere at smide det hele sammen. Jeg tror ikke, folk er ligeglade, men de gør bare det, der er lettest, lyder det fra 17-årige Kirstine Marie Føns Pedersen.

Hun er også en af de piger, der på hjemmefronten er vant til kødfrie dage. Selv går hun også gladelig i genbrugsbutikken for at købe tøj. Hun mener, at selvom det er en lille forskel at gøre, så er det bedre, end slet ikke at gøre noget. Dog synes hun, at danskere burde blive bedre til at tænke grønt, end det er tilfældet.

- Jeg synes bare, at det er besværligt at være et godt menneske. Det er svært at få øje på et alternativ, som både er nemt, billigt og bæredygtigt. For hvorfor skal folk bruge 20 kroner på noget, som de kan få for fem kroner. Det er da klart, de vil gå efter det billigste, siger Nanna Provstgaard.

Små skridt

18-årige Warda Nur kan godt finde på at genbruge den plastik-vandflaske, hun køber, når hun er tørstig.

Men hun må indrømme, at hun ikke tænker særlig meget over, om hun køber en plastikflaske eller fire i løbet af en uge.

- Jeg køber den, fordi jeg har brug for den. Jeg gider ikke pakke min madpakke ned uden en pose, men jeg cykler til skole, selvom jeg godt kunne tage bilen.

- Det handler jo om at tage en lille ting ad gangen. Og Rom blev jo ikke bygget på en dag, siger Kirstine Marie Føns Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce