Annonce
Kolding

Gyserlæsning: Blodrøde spor i regnskabet hos Ewii

Ewiis engagement i udviklingselskaber uden for energikoncernens kompetence slutter nu. Aftaler om selskaberne Ewii Telecare og Ewii Mobility, som producerer den lille Tripl, er på plads. Og i denne uge bliver Ewii Fuel Cells enten afhændet eller lukket. Nedlukningen koster tab, men til gengæld er det slut med million-underskud, der kan påvirke fremtidige regnskaber. Arkivfoto: Nana Hanghøj

Når boet er gjort op efter tabsgivende udviklingsselskaber i energikoncernen, så vil det efterlade blodrøde spor i regnskabet. Eneste trøst for direktør Lars Bonderup Bjørn er, at det kunne have være meget værre.

Trekantområdet: Der er udsigt til gys-læsning, når bestyrelse og siden repræsentantskab for Ewii A/S får præsenterer halvårsresultat og dermed opgørelsen over, hvad tabet bliver på de udviklingsselskaber der blev etableret under hans forgængers direktion. Hvor røde tallene er hverken kan eller vil adm. direktør Lars Bonderup Bjørn gå i detaljer med, før bestyrelse og repræsentantskab er orienteret.

-Er det værre end frygtet?

- Det er slemt, men det vidste vi. Vi har brugt foråret til at få indgået aftaler omkring afhænding af vores tabsgivende udviklingselskaber. Nogle er solgt, andre har vi indgået partnerskaber om, og inden ugens udgang ved vi, om vi får afhændet det sidste selskab, eller vi skal lukke det ned, siger Lars Bonderup Bjørn.

Det sidste udviklingselskab i den kritiske portefølje er selskabet Ewii Fuel Cells, som i årevis har forsøgt at få succes med produktion af brændselsceller. Selskabet, der har kontorer i både Odense og USA, har siden 2007 præsteret underskud på underskud i millionklassen.

- De ansatte ved, at vi enten afhænder eller lukker ned. De har gået med ondt i maven længe, og det skal have en afslutning, siger den administrerende direktør.

Annonce

Rødt på rødt

Inden for de seneste ti år har Ewii A/S oprettet et antal udviklingselskaber.Selskaberne har år efter år præsteret underskud.

Ewii Fuel Cells har forsøgt at etablere sig med produktion af brændselsceller, men indtil videre uden at kunne tjene penge.

Tabene har set over en ti-årig periode været på samlet 143 mio kr.

Ewii Mobility har stået for udvikling og produktion af den lille buttede el-drevne transporter Tripl.

Det eventyr har hen over de seneste fem år kostet et samlet tab på 96 mio. kr.

Ewii Telecare har også bidraget til de underskudsgivende aktiviteter. Tager man de seneste ni regnskabsår så er tabet 24 mio. kr.

I opgørelsen indgår årsresultaterne før skat fra de tilgængelige regnskabsår.

Kunne være værre

Det har været bestyrelsens og direktionens mål at have fundet løsninger på de tabsgivende selskaber inden det kommende repræsentantskabsmøde den 27. september.

- Og med de aftaler, der er landet, så har vi trods alt skaffet 70-80 millioner kroner, som er med til at afbøde de tab, vi kan imødese. Så selv om det er skidt, så kunne det have været meget værre, siger han.

Med til at spå dystre forventninger til årsresultatet er, at de finansielle markeder ikke ser ud til at kunne hale stort overskud hjem.

- Sidste år gav vores investeringselskab et overskud på 137 mio. kroner, men det tegner desværre ikke så positivt i år, siger Lars Bonderup Bjørn.

Klar til ny start

Tilbage står Ewii A/S på de ben, selskabet blev skabt. Det skal bære en ny strategi, som bliver præsenteret for repræsentantskabet om 14 dage, og det glæder Lars Bonderup Bjørn sig til.

- Vi får lukket et kapitel og så skal vi videre. Strategien vil vise, at der også kan skabes vækst i de områder, vi har forstand på. Vi har renset vores forretning for de områder, vi ikke var gearet til, og ser man tilbage, så var det en erkendelse, der skulle være truffet for flere år siden, siger Lars Bonderup Bjørn.

Det forsøgte en række kritiske repræsentanter at gøre opmærksom på i flere år. Udviklingselskabernes manglende indtjening og blodrøde tab var i årevis en torn i øjet for flere i repræsentantskabet, men der var ingen lydhørhed fra ledelsens side. Så sent som i 2016 lovede den daværende direktør Knud Steen Larsen, at et underskud i selskaberne på samlet 120 mio. kroner ville blive vendt til et plus på to mio. kroner i 2017. Det tvivlede kritikerne på, og fik ret.

De tabsgivende kommercielle selskaber har tilsammen generet underskud hen over de seneste år på samlet 270 mio. kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Østerstrand skal udvikles endnu mere: En vision i sand og vand som kan bruges af alle

112 For abonnenter

Pistol blev brugt ved drabet i Korskærparken: To mænd idømt flere års fængsel for våbenbesiddelse

112

Efter sammenstød - passager måtte tjekkes

Annonce