Annonce
Fredericia

Hånden på hjertet: Hvem ejer retten til at bestemme over ens egne børn...?

Som borger og professionel på området synes jeg, det eneste etisk rigtige at gøre er at skabe ro om børnene ved at give forældrene retten til at bestemme over deres børn tilbage. Naturligvis vejledt af det dygtige og yderst kompetente, professionelle personale i byens mange daginstitutioner; kommunale, selvejende samt private. Det har fungeret før, og det kan uden tvivl fungere igen.
Annonce

Overskriften lyder som et fuldstændigt vanvittigt spørgsmål, men ikke desto mindre er der områder i vores samfund, hvor statslige og kommunale instanser i dag har overtaget retten fra forældrene ift. at træffe beslutninger om egne børn.

Et velfungerende og kernesundt barn, som måske er så ”uheldig” at være født i november eller december, skal, jf. gældende lovgivning, starte i skole det år, barnet fylder seks år. Det være sig ligegyldigt, om fødselsdagen er i januar eller december, og der således kan være næsten 12 måneders forskel på de børn, der starter deres skolegang sammen.

Vi taler om sunde børn, som blot er umodne og har brug for et ekstra år i børnehaven, så de kan fortsætte deres positive udvikling og dermed få overskud til at starte i skole året efter.

Et tænkt eksempel (som måske ikke er så tænkt endda...)

”Den glade og dejlige dreng Hans går på ”Vikingestuen” i sin børnehave. Hans har en allerbedste ven, Peter, som er et år yngre end Hans. Hans er tryg ved Peter og tør ikke rigtig tale med andre børn end ham, og de to drenge holder sammen i tykt og tyndt.

Hans er lille af fysik, lidt umoden og går mere op i, om de andre børn har fået de samme madder med som ham selv i madpakken, og om der er superhelte på de andre drenges madkasser, end han går op i at tegne og lære bogstaver og den slags.

Hans fylder seks år i november og starter i skole den 1. august sammen med alle de andre børn i ”Storegruppen”. Det er frygteligt at starte i skole med de andre fra ”Storegruppen”. Hans er slet ikke klar og plager hver dag om at komme på besøg i børnehaven igen. Om aftenen græder Hans over for mor og far. Han savner sin børnehave og sine pædagoger.

Allermest savner han sin bedste ven, Peter.

Hans mor og far er ulykkelige over, at Hans ikke trives i skolen. Bare de kunne have ladet Hans blive i børnehaven et år mere, så han kunne blive mere moden og helt klar til at starte i skole.”

Tilbage i 2009 blev beslutningen truffet ift. at fratage forældrene i Danmark retten til at træffe det valg for deres børn. Man besluttede ganske enkelt, at det ikke var forældrene, der skulle bestemme over deres børn, men derimod kommunen. Om end dygtige pædagoger og daginstitutionsledere i løbet af helt op til fem år har fulgt et barns udvikling; socialt, emotionelt, alene, i grupper, i samspillet med voksne etc. og i enighed med forældrene er overbeviste om, at barnet har godt af et ekstra år i de trygge og vante børnehaverammer, så skal eksterne vurdere, om det nu også kan passe...

På landsplan er antallet af børn, der får lov til skoleudsættelse, blevet over halveret. I nogle kommuner; heldigvis ikke helt i Fredericia endnu, arbejder man endda ud fra ideen om, at man slet ikke skal gøre det. Hvorfor...? Ganske enkelt fordi det er en kæmpe spareøvelse. Nu har vi jo ikke ”sparekataloger” i Fredericia Kommune, men kun ”mulighedskataloger”...

Som borger og professionel på området synes jeg, det eneste etisk rigtige at gøre er at skabe ro om børnene ved at give forældrene retten til at bestemme over deres børn tilbage. Naturligvis vejledt af det dygtige og yderst kompetente, professionelle personale i byens mange daginstitutioner; kommunale, selvejende samt private. Det har fungeret før, og det kan uden tvivl fungere igen.

Hvad kræver det...? At vores nuværende ”Børnenes Statsminister” sætter børnene og deres behov først. Og som borger i Fredericia ville jeg være stolt over, at kommunen traf det bevidste valg at være forgangskommune med de mindste børn i centrum. At fokusere fuldt ud på barnet og ikke skele til regnearket.

Alle børn, der har brug for det, skal have ret til et år ekstra i børnehaven.

Det bør være forældrene, der guidet af fagfolk træffer beslutning om, hvornår ens egne børn er klar til at begynde i skole, mener Joachim Grundtvig, som er dagbladets nye klummeskribent. Arkivfoto: Annett Bruhn
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

FC Fredericia For abonnenter

Nu kan FC Fredericia vinde de kampe, som de aldrig vinder

Fredericia

FHK skal stække KIF's overtal: Det er ikke charmerende, men det er effektivt

Annonce