Annonce
Fredericia

Hånden på hjertet: Hvem leger med om Fredericias coronapenge?

Denne sommer er der også ekstra mange aktiviteter på grund af coronakrisen som pumptrack her ved Ungdommens Hus. Arkivfoto: Dorte Brandsen
Annonce

Tæt ved 6000 kr – hedder beløbet, som byrådet har lånt på vegne af hver borger i Fredericia for at finansiere ekstra anlægsarbejder i byen som payoff for coronakrisen, som har ramt hele verden. Dermed ligger Fredericia i top på listen for kommuner, som har søgt Social- og Indenrigsministeriet om lånedispensation.

Midlerne som de lånelystne, men enige partier i byrådet danner rammen for en af kommunens vigtigste opgaver som aktør, nemlig at skabe og etablere aktiviteter i borgernes nærmiljø. Forebyggende, sundhedsfremmende og værdifulde aktiviteter til gavn og glæde for både børn, unge, voksne og ældre.

Men hvordan har politikerne i vores kommune prioriteret at fordele de lånte midler, og hvad har bevæggrundene egentlig været for, hvordan pengene er blevet brugt og fordelt, og hvilke nøje overvejelser har politikerne gjort sig i den forbindelse? Jeg mener, der er brug for en bred vifte af forskellige kultur- fritids og læringsaktiviteter for, at man kan ramme noget, som vil interessere alle.

Mange har haft det rigtig svært i coronakrisens værste faser, hvor social trivsel og mental sundhed for mange uden tvivl har været påvirket og under hårdt pres. Derfor glæder det mig også usigeligt, at Fredericia Kommune har tildelt 1,8 million kroner til sociale og faglige aktiviteter for børn og unge. Men endnu mere glæder det mig at se, hvordan midlerne har skabt netop den aktivitet, som var formålet. Midtbyens arenaer syder af børn og unge, som boltrer sig i alt fra street fod- og håndbold til skate, rulleskøjtning, løbehjul, parkour og pump tracking på cykler. Kanalbyen har været fyldt, hvor denne sommers måske varmeste hit padle surfing også har inviteret en bred målgruppe til at prøve kræfter med at padle afsted på et surf board.

Men hvordan fastholder vi aktiviteterne, og hvordan er de godt og vel 6000 kroner, som hver af Fredericias borgere reelt ”har lånt”, brugt i forbindelse med de rigtig mange anlægsarbejder, som midlerne har igangsat og til gavn for glæde hvilke borgere?

For mig at se er rigtig mange af pengene brugt til etablering og udbygning af idrætsfaciliteter i kommunen. Heriblandt en ny tribune på Monjassa Park til 16 millioner, renoveringsprojekt i Fredericia Idrætscenter til 47 millioner kroner, 20,6 millioner til Erritsø Idrætscenter, mens 3,6 millioner et tilfaldet Elbohallen. Ligesom en række foreninger også er tilgodeset med småforbedringer for et mindre antal kroner. Men hvordan harmonerer det med kultur, fritid og idrætspolitikken i kommunen generelt?


Hvor skal vi dyrke vores streetsport, når det bliver vinter og koldt, spørger de? De orange haller er revet ned og om omdannet til parkeringspladser og bebyggelse. På kommunens anlægsbudget for 2020 var midlerne afsat, hvor blev de af i de fremrykkede anlægsprojekter?

Fra klummen


En udvikling af hele kultur, idræts og fritidsområdet hele Fredericia Kommune har hele tiden været en politisk vision for 2020. En politik, som indeholder værdier og pejlemærker, som med inddragelse skal være med til at skabe en attraktiv og aktiv kommune, hvor livskvalitet er fundamentet for det gode hverdagsliv.

De rammer, som er med til at skabe det gode hverdagsliv for både børn og unge – voksne og ældre, er som sagt mange af 303 millioner, som byrådets politikere netop har brugt til at sparke det hele lidt hurtigere i gang. Med så mange flere anlægsmidler end forventet for 2020, er der basis for at ramme en rigtig bred målgruppe af borgere i forhold til at skabe, aktivitet, værdi og grobund for fællesskaber. Men hvor bredt rammer de igangsatte projekter borgernes behov? Er de medvirkende til at skabe aktiviteter og hvad efterspørger børn, unge, voksne og ældre i Fredericia kommune?

Vender vi for eksempel tilbage til børn og unge, som er det område, jeg hver dag bevæger mig i, vil sommeren 2020 i Fredericia måske særligt huskes for de mange aktiviteter i byen, som har tilgodeset dem. Bymøbler og bordtennis i midtbyen, aktiviteter i arenaerne i form af gadesport, som virkelig vinder indpas overalt i øjeblikket. Den selvorganiserede idræt har lidt et opsving igennem en årrække, og efterspørgslen efter en afløser for de orange haller er dagligt tilstede blandt Fredericias børn og unge.

Hvor skal vi dyrke vores streetsport, når det bliver vinter og koldt, spørger de? De orange haller er revet ned og om omdannet til parkeringspladser og bebyggelse. På kommunens anlægsbudget for 2020 var midlerne afsat, hvor blev de af i de fremrykkede anlægsprojekter? Der er ingen tvivl om, at en afløser for de orangehaller vil ramme plet i forhold til at imødekomme en stor del af visionen på Fredericia Kommunes kultur, fritid og ikke mindst idrætsområde.

For nu handler anlægsprojekterne jo som tidligere nævnt primært om at skabe rammer for aktiviteter for så bredt et udsnit af Fredericias borgere som muligt. Derfor er jeg gået på opdagelse i projekterne, og det glæder mig, men samtidig optager det mig rigtig meget at se på den værdi, som hvert enkelt projekt i forhold til den reelle kroneværdi faktisk giver til borgerne i Fredericia Kommune? Samtidig med jeg funderer over, hvem der er de reelle glade givere, når det kommer til at dele ud af midlerne – Fredericias skatteborgere eller politikerne?

Hånden på hjertet

Klummen "Hånden på hjertet" skrives på skift af følgende:

Christoffer Riis Svendsen, projektleder

Maria Skuladottir, skuespiller

Massimo Grillo, videoproducent

Joachim Grundtvig, skoleleder

Belinda Bech Andersen, administrator

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce