Annonce
Fredericia

Hånden på hjertet: Kan ungdommens afslutninger på skoleårene udsættes eller gøres om?

Mit ønske er at se ungdommen afslutte deres tid på en måde, som de altid vil huske – og ikke kun på grund af coronakrisen.

Jeg har særligt ondt af den gruppe unge som netop nu er ved at afslutte folkeskolen, HF-/gymnasieelever, efterskoleelever og højskoleelever. De er alle hårdt ramte af de nødvendige corona-nedlukninger.

For alle disse unge bliver det at opleve og afslutte måske en meget træls oplevelse. Glæden og drømmene om samvær sammen med erindringen om en skoletid med fællesskab og gode oplevelser, som burde danne baggrund for afslutningen forsvinder ud i den blå luft. Ingen sidste skole dag, dimission, ingen studenterfest og -kørsel, ”ingen sidste uge” eller afslutningsfest på efterskolen, bare for at nævne nogle eksempler.

Men nu er der måske alligevel lidt lys for enden af tunnelen. Håbet om, at i det mindste nogle af de traditionsbundne oplevelser, ritualer og fester alligevel bliver til noget lever igen… Hvis…..

Det værste er det ”skide” hvis… som min datter, der står for at afslutte 3.g på Fredericia Gymnasium, siger. Alt er betinget af et ” hvis” sundhedsmyndighederne ikke spænder ben for arrangementerne og det gør det rigtig svært at glæde sig. Regler og omorganiseringer truer de mange oplevelser, som for de tidligere års studenter har været det mest naturlige.

Annonce

Fejringer og festlige traditioner, som har holdt modet oppe til de eksaminer, som venter forud, er for dette års studenter aflyst eller udsat. Gymnasiet gør sit bedste for, at de unges afslutning stadig bliver en uforglemmelig tid.

Mens Lectio, som er gymnasiets interne kommunikationsnet, gløder af aflysninger og informationer om afslutningsbegivenheder, som erstattes virtuelt. Højdepunktet bliver helt klart sidste skoledag, hvor nomineringer og afslutningsklasserne fælles farvel transmitteres på en skærm….

”Huebegivenheden” foregår en uge tidligere end planlagt, og ikke alle skriftlige karakterer er på det tidspunkt offentliggjort. For nogen kan det blive en blandet fornøjelse, hvis man har brug for en bestemt skriftlig karakter for at bestå og være berettiget til huen.

For efterskoleeleverne er der, når de i denne uge vender tilbage til resten af det år de har betalt for og glædet sig til også lagt op til en anden hver dag, end den de kendte ”før corona”. Men i det mindste får de lov til at afslutte sammen med deres kammerater på skolen.

Men hvordan bliver det at komme tilbage? Bliver det som før, corona lukkede skolerne? Må eleverne dele værelser, undervisningslokaler og kantine som før? Strenge krav til afstand og udendørs aktiviteter kommer til at præge elevernes sidste tid på skolen og små etablerede grupper kommer til at tilbringe rigtig meget af den sidste tid sammen på afstand...

Jeg ønsker for alle efterskoleelever, at de får en sidste tid sammen på skolen, som de aldrig glemmer. Også selvom håndsprit og 1 meters afstand kommer til at være en af de ting, som vil fæstne sig stærkt på nethinden.

For folkeskolerne står afslutningen for de ældste klasser stadig hen i det uvisse – en ting er dog afgjort. Der bliver ingen afgangsprøver i år! Ingen sidste skoledag med karamelkast på skolen og fælles fest på Ungdommens Hus, hvor byens 700-800 elever fra folkeskolen og privatskolerne plejer at samles.

Mens afgangseleverne så småt havde indstillet sig på en tidlig sommerferie, og det fedeste kostume til fejring af sidste skoledag er returneret eller gemt til fastelavn, skal de nu til at gå i skole igen – vel og mærke om eftermiddagen.

På den måde kan man da også snakke om en anderledes måde, at afslutte sine 10 års skolegang på. Skulle der alligevel blive en chance for en ”mini sidste skole dag” på de enkelte matrikler, vil også denne markering være langt fra de traditionsrige afslutninger både, når det gælder afsluttende prøver og fælles farvel.

De unges forsømte forår, som nogle har kaldt det, aflysninger af de unges nære fremtid og ofringer af begivenheder, som de har glædet sig til og set frem til i flere år.

Giv dem lov til at være frustrerede og lad dem kæmpe for deres afslutningsfester og andre traditionsbundne begivenheder. Lad de unge kæmpe deres nærmest heroiske kamp på de sociale og landsdækkende medier.

Giv dem håb og i det mindste forståelse for, hvad de ofrer i en sundhedskrise, som ikke engang vi andre havde forestillet os nogensinde ville blive en realitet.

Mit ønske er at se ungdommen afslutte deres tid på en måde, som de altid vil huske – og ikke kun på grund af coronakrisen. Jeg medgiver de unge min største forståelse for deres frustration og frygt for at blive glemt. Lad de unge få sagt ordentligt farvel til deres skoletid og hinanden og lad os respektere, at de kæmper og gerne vil høres.

Dette års studenter-kit. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kvælstof endte i Erritsø Bæk efter brand: Omfanget er endnu ukendt

Fredericia For abonnenter

Mystik om søndagens brand i båd - område er lukket af

Annonce