Annonce
Børkop

Hård kamp: Historisk bygning er med i førerfeltet om at blive Danmarks smukkeste

Børkop Vandmølle maler mel for en stund. Foto: Yilmaz Polat
Skal Børkop Vandmølle kunne kalde sig Danmarks smukkeste vandmølle? Måske. Den er i hvert fald med i førerfeltet, hvor få stemmer kan blive afgørende. To sjællandske møller er de hårdeste konkurenter.
Annonce

Børkop: Ligger Danmarks smukkeste vandmølle i Børkop eller er det Tadre Mølle ved Roskilde? Eller måske er det Blåbæk Vandmølle ved Faxe.

I hvert fald er det de tre vandmøller, der ligger klart i spidsen af den afstemning, der frem til søndag kører angående titlen som Danmarks Smukkeste Vandmølle.

Hos Børkop Vandmølle Venner bider man negle i disse dage, for det vil have en ret stor betydning for møllen at kunne kalde sig danmarks smukkeste af slagsen.

- Det vil selvfølgelig være et stort skulderklap for det arbejde, som gøres for at holde møllen smuk. Og så vil det for selve møllen betyde en stor forskel. Det vurderes, at sådan en pris vil give en stor reklameværdi i forhold til de arrangementer, der gennem året afholdes på møllen, og selvfølgelig vil det også være til gavn for restauranten, forklarer Jørgen Jensen fra Børkop Vandmølles Venner.

Han forklarer, at sådan en pris også bør øge både interesse og besøgstal i den formelle åbningstid især i sommerhalvåret, hvor den flotte natur byder sig mest til.

Sådan stemmer du

Der er 31 vandmøller i Danmark.

Seks eksperter har udvalgt 17 vandmøller fra hele Danmark til konkurrencen "Danmarks Smukkeste Vandmølle".

Men det er danskerne, der vælger den endelige vinder. Det sker via en afstemning på historiskehuse.dk

Annonce

Hård konkurrence

Men endnu er prisen ikke uddelt, og konkurrencen er hård.

Det sker ved, at man kan stemme på i alt 17 vandmøller. Det er foreningen Historiske Huse, der arrangerer afstemningen.

- Lige nu er stillingen en ganske svag føring til Børkop Vandmølle på 0,04 procentpoint foran Tadre Mølle. Det er så lidt, at det er ingenting, så kom endelig til tasterne og hjælp møllen i Børkop på vej. Hver en stemme kan gøre en stor forskel, lyder det fra Jørgen Jensen.

Blåbæk Vandmølle er nummer tre på listen, cirka tre procentpoint efter Børkop Vandmølle.

Annonce

Nemmere at søge

Børkop Vandmølle er en mølle, der kan dateres tilbage til år 1546, men i den form, den har nu, er møllen fra midten af 1800-tallet, og den er slidt i kanterne. Derfor er vennerne ved at søge fonde om penge til renovering, og her vil sådan en pris også kunne åbne nye døre.

- Møllen skal jo gerne fortsætte med at være operativ i mange år fremover. Sådan en titel vil kunne lette mulighederne for fundraising samt hente midler hjem til renovering, forudser Jørgen Jensen.

Renovering er en løbende udgift, for der er tale om et mølleværk med mange år på bagen, og gennem året har Børkop Vandmølles Venner kæmpet med at holde møllen i gang. Det er ikke lykkedes, men det skal nok komme til at ske snart.

- Selv om vi har haft nogle tekniske udfordringer i 2019, som har påvirket produktionen, forventes disse at være overvundet inden sæsonen atter går i gang næste år, siger Jørgen Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Klumme: Sponsorater skudt over målet

Sport

Danmark slider sig i VM-semfinalen i vild gyser

Kolding For abonnenter

Niras og Rambøll-analyse: Klapning af opgravet havbund er eneste vej frem for Marina City

Annonce