Fredericia: Musik og øl passer sammen som hånd og handske, fod og hose, hjerte og blod.
Fredericia Brewpub og hardcore-bandet Lifesick er gået sammen om at præsentere en helt unik øl. Den er opkaldt efter bandet og deres seneste album "Swept in black". Øllen præsenteres ved en happening lørdag 25. juli klokken 19 og resten af aftenen på Fredericia Brewpub, Gothersgade 51.
Både bandet og brygger Alex Kristensen tripper for at knappe de første øl op og skænke dem for fans af kvaliøl og hardcore-musik. Men bortset fra en prøvesmagning, da avisen er på besøg, bliver kapslerne på flaskerne frem til den officielle lancering. Støbt inde i voks, så flaskerne minder om gamle vinflasker, der er bjerget fra en spansk galeon på havbunden i Caribien.
Nikolai Lund, LifesickVi synes, at den er blevet god. Rigtig god, faktisk.
- Det er fedt, siger guitarist Nikolai Lund, mens Alex skænker den mørke - næsten sorte - øl i Brewpubbens egne glas.
Etiketten er forsynet med en le-svingende Død, lidt tekst om djævelen og hans blod på flaske - og så selvfølgelig alt om alkoholprocenter, pant, holdbarhed og alt det, der skal stå på den slags.
-Skål, siger trommeslager Jeppe Løwe og smager på øllen.
- Den er mørk, men også både sød og frisk, siger Alex.
- Ligesom Lifesick og vores musik, siger Nikolai med et indforstået smil.
Corona og øl
Idéen om en Lifesick-øl opstod i øvelokalet, da coronaen kom og satte næsten alle Lifesicks planer i stå.
En planlagt koncert på den store Copenhell-festival blev aflyst, og en efterfølgende Europa-tour blev udskudt. Det store udland har ellers fattet interesse for Fredericia-bandet. Så publikum stod klar, men må altså vente lidt endnu.
- Så kom Nicolai med idéen om at lave en øl sammen med Alex, siger Nikolai med henvisning til Lifesicks anden guitarist, Nicolai Lindegaard.
Jeppe og Nikolai fortæller med begejstring om band-broderens idérigdom og iver efter at få stablet projektet på benene. Han og Alex kendte hinanden på distancen, og det blev hurtigt aftalt, at idéen ikke skulle ende i en skuffe. Den skulle i flaske og kasse.
- Vi snakkede meget om, om den skulle på dåse eller flaske, hvilken type øl det skulle være og meget andet. Imens gik Nicolai i gang med at lave etiketten. Det er han altså skrap til, siger Jeppe.
Alex stod for det øltekniske.
- Først var det planen, at vi ville ramme en alkoholprocent på 6,66. Men det viste sig ikke at være muligt, siger han med henvisning til bryggeritekniske detaljer og teknikken.
Tallet 666 har særlig værdi for hardcore-bands, fordi det refererer til djævelen og musikkens sorte univers. Men bandet prioriterede den rigtige smag frem for den rigtige alkoholprocent. Så den endte med at være milk stout på 5,2 procent. Ordet "milk" er udtryk for, at der indgår mælkebakterier i brygningen, hvilket gør øllen mere let end andre stout-øl.
Som sidste finish på projektet besluttede bandet at støbe flaskens top ind i voks. De fleste i sort, men enkelte i guld. Flaskernes indhold er ens.
- Vi stod hernede og støbte flaskerne, mens et større selskab hyggede sig inde i pubben. De fulgte med ind gennem ruderne og var meget interesserede i at smage, siger Jeppe og tager en slurk mere af glasset.
Mest for sjov
Det er ikke gratis at lave små 800 flasker øl. Men da først idéen var tænkt, var der ingen vej tilbage for bandet, som aldrig gør noget halvt.
Hvorfor egentlig lave en Lifesick-øl?
- Hvorfor ikke? Det er da fedt at have sin egen øl. Den skal sælges her i pubben, og vi kan også have nogle med, når vi er ude at spille, siger Jeppe.
Lifesick sælger merchandise som trøjer og T-shirts via nettet, men her skal man ikke forvente at se "Swept in black"-øllen til salg.
- Den egner sig ikke til salg via nettet. Men den gør sig godt her, siger Nikolai og bunder sit glas.
Inden den officielle lancering af Swept in Black-øllen skal bandet i sommerhus. Ikke for at dase, men for at skrive og øve numre til det næste album.