Annonce
Danmark

Hårde armlægninger mellem EU og Boris Johnsons afgør Danmarks skæbne efter brexit

De konservative briters selvsikkerhed er til at tage og føle på efter valgsejren, men forude venter hårde forhandlinger om blandt andet handel. Foto: Niklas Hallen/AFP
Gyserforhandlinger mellem EU og Storbritanien under hårdt deadlinepres venter fra februar. Brexit er en katastrofe, mener Dansk Erhverv.
Annonce

Brexit: Selvom Storbritannien med 99 procents sikkerhed ikke er medlem af EU den 1. februar 2020, så er det ikke hele sandheden. Dels er der en vis bremselængde, for 2020 er en slags overgangsår, hvor Storbritannien stadig følger alle EU's regler, briterne vil stadig betale til EU's budget og alle EU-borgere i Storbritannien vil bevare deres rettigheder til pension, sygesikring. Dels er det i løbet af 2020, premierminister Borris Johnson og hans hårde forhandlere skal lægge arm med EU’s forhandlere om, hvordan forholdet mellem EU og Storbritanien skal være fra 1. januar 2021. Boet efter skilsmissen skal deles, så der er klare spilleregler, handesbetingelser og rettigheder, der skal skrives under af begge parter. Det bliver et nervepirrende forløb for danske virksomheder, for fiskeriet og for landbruget. Ja, for alle danskere.

- Brexit er en katastrofe. Det er svært at se noget positivt ved det, for alt bliver dårligere og dyrere end det var i forvejen, når en meget vigtigt samarbejdspartner melder sig ud af EU, siger Lasse Hamilton Heidemann, der er EU- og international chef for Dansk Erhverv, som repræsenterer en stribe virksomheder og brancheforeninger.

Annonce

Handelsaftale tog syv år

Han peger på det svære i, at der skal landes en færdig handelsaftale mellem EU og Storbritanien på under et år:

- En handelsaftale er enormt kompleks, og det tager normalt meget længere tid. Det tog syv år at forhandle en handelsaftalen, CETA, på plads mellem EU og Canada, siger Lasse Hamilton Heidemann.

Den udfordring kender man også til i fiskerierhvervet, hvor man også holder vejret i forhold til de forhandlinger, der nu skal i gang. Ikke mindst fordi britiske politikere har udtalt sig ret kategorisk om britiske fisk til britiske fiskere. Danske fiskere hiver nemlig mange fisk hjem fra britiske farvande i dag.

- Boris Johnson bliver nok en hård forhandlingspartner. Jeg har talt med en britisk kollega, der ikke kan forestille sig, at briterne ikke vil få noget ud af forhandlingerne på fiskeriet i forhold til alt det, britiske politikere har lovet dem, siger Kenn Skau Fischer, der er direktør i Danmarks Fiskeriforening.

I landbruget kan man også se skrækscenarier forud for forhandlingerne.

- I forhandlinger om en handelsaftale er det som regel to parter, der er langt fra hinanden, som skal mødes. I det her tilfælde er det to parter, som er tæt på hinanden, som skal bevæge sig væk fra hinanden, og det på alt andet lige være lettere, siger Frank Øland, der er cheføkonom i Landbrug & Fødevarer.

Storbritanien har mulighed for at få forlænget forhandlingerne, så de nuværende regler også gælder i 2021 og 2022, hvis det er nødvendigt, og hvis Boris Johnson søger om forlænget frist seneste juni 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia For abonnenter

Far og søn køber ind i Rema for andre i tid med smitte: Hjælper gerne, men tjener også på det

Annonce