Annonce
Sydjylland

Halv million fortrolige patientdata lå frit fremme for regionens ansatte

Tusindvis af patienters data lå i årevis frit fremme for regionens ansatte. Det medførte kritik fra Datatilsynet. Arkivfoto: Ludvig Dittmann
Fortrolige oplysninger for over en halv million patienter på Sygehus Lillebælt var i fem år tilgængelige for Region Syddanmarks ansatte. Sygehusdirektør afviser, at oplysningerne er blevet misbrugt.
Annonce

Sag: Navn, cpr-nummer og hjerteoplysninger på over en halv million patienter på Sygehus Lillebælt var i mere end fem år frit tilgængeligt for alle ansatte i Region Syddanmark.

Ifølge en afgørelse fra Datatilsynet var et brud på persondatasikkerheden fra 2013-18 skyld i, at 504.596 patienters oplysninger blev delt med de ansatte. Det fremgår af en aktindsigt, som Ekstra Bladet har fået i afgørelsen.

Her fremgår det, at tilsynet kritiserede regionen for dens behandling af personoplysninger. Ifølge Ekstra Bladet havde alle Region Syddanmarks 26.000 ansatte og et ukendt antal samarbejdspartnere fra ind- og udland adgang til de fortrolige oplysninger.

Det fremgår af regionens egen anmeldelse til Datatilsynet fra 1. juni 2018, som Ekstra Bladet har fået aktindsigt i, at oplysningerne kan give patienterne ’skade på omdømme’ og bruges til ulovlige formål såsom ’identitetstyveri’.

Sagen kort

Det er tilbage i 2013 eller 2014, at en it-fejl medfører, at alle ansatte i Region Syddanmark får kendskab til personfølsomme oplysninger fra patienter på Sygehus Lillebælt.

I maj 2018 orienterer regionens databeskyttelsesrådgiver regionsdirektør Jane Kraglund om it-fejlen. Fem dage senere lukkes den frie adgang til data.

Den 1. juni 2018 anmelder regionen sagen til Datatilsynet. I en senere redegørelse fra lægelig direktør på Sygehus Lillebælt Mads Koch Hansen kaldes risikoen for, at data er blevet misbrugt, ’meget usandsynlig’.

I december 2018 giver Datatilsynet Region Syddanmark kritik i sagen.

Kilde: Ekstra Bladet

Annonce

Tillid

Mads Koch Hansen, lægelig direktør på Sygehus Lillebælt, afviser over for JydskeVestkysten, at sagen har haft konsekvenser for patienterne.

- De oplysninger, der er tale om, kan også tilgås fra vores øvrige systemer, siger Mads Koch Hansen, som derfor "ikke har fantasi til at forestille sig", at nogle ansatte uberettiget skal have gjort brug af patienternes oplysninger.

- Selvfølgelig er det en teoretisk mulighed, men vores vurdering er, at det ikke er sket. Vi har ingen henvendelser eller nogen som helst indikationer på, at nogen skulle have brugt oplysningerne, forklarer Mads Koch Hansen, der henviser til, at sundhedspersonale er underlagt en særlig tavshedspligt.

- Det er en alvorlig sag, men vi har tillid til vores folk, tilføjer den lægelige direktør og understreger, at der øjeblikkeligt blev lukket for adgangen, da den blev kendt i maj 2018.

Få timer efter Ekstra Bladets historie mandag meddelte Mads Koch Hansen, at han stopper som lægefaglig direktør til sommer for at blive selvstændig konsulent. Han afviser dog enhver sammenhæng mellem sin afgang og historien om lækket af persondata.

Han understreger, at beslutningen blev taget i efteråret, og at den blev delt med flere ansatte tidligere på måneden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Brudekjole-kreatør har vokset sig for stor til nuværende lokaler og flytter ind på Axeltorv

CORONAVIRUS

Live: Alkoholregler får Netto og Føtex til at lukke tidligere

Fredericia For abonnenter

Klar tale til minister og ordførere: Private aktører skal bidrage til Fredericia Teater version 2.0

Annonce