Annonce
KLUMME

Har du styr på skat, aktier og kontoudtog? Her er syv rigtige til din privatøkonomi i 2022

"Et nyt år bringer nemlig nye muligheder, og i den forbindelse er der mindst syv økonomiske forhold, som man med fordel kan kigge nærmere på her i januar," skriver ugens lørdagsbandit. Tegning: JFM

Nu er der gået et par uger, siden vi lukkede ned for det forgangne år og tog hul på 2022. Foran os venter et nyt og spændende år, og det ser jo lyst ud - også bogstaveligt talt. Dagens længde er allerede tiltaget med cirka 38 minutter.

Her i januar er det nærliggende at antage, at mange vejlensere er travlt beskæftigede med at forfølge deres nytårsforsæt, enten i fitnesscentret eller som jeg også har bemærket, iført løbesko i Nørreskoven.

Det er heldigvis ikke forbeholdt årsskiftet at starte en sund vane, så her vil jeg tillade mig, at slå et slag for læsernes privatøkonomiske grundform. Et nyt år bringer nemlig nye muligheder, og i den forbindelse er der mindst syv økonomiske forhold, som man med fordel kan kigge nærmere på her i januar.

Annonce

Lad mig starte med at slå et smut forbi skattefronten, hvor det siden november har været muligt at justere på forventede indtægter og fradrag for skatteåret 2022. Det er ekstra relevant for dem, der for eksempel har skiftet job, ændret indkomst og købt eller solgt bolig.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Det samme gælder, hvis man forventer at have flere hjemmearbejdsdage end normalt grundet covid-19-situationen, da de færre køreture til og fra arbejdspladsen for eksempel betyder, at befordringsfradraget bliver tilsvarende mindre. Når man løbende justerer sine skattetal, undgår man kedelige overraskelser, når skatteregnskabet gøres op.

Næste punkt er at gennemgå det forgangne års kontoudtog fra banken for at følge op på, om privatøkonomien er optimalt skruet sammen.

For en sikkerheds skyld bør man også kaste et nærmere blik på budgetkontoen, så man er sikker på, at forventningerne afspejler virkeligheden som for eksempel den senere tids stigende priser på gas og elektricitet.

Apropos sikkerhed vil jeg som tredje punkt foreslå, at man løber forsikringer igennem, så man sikrer, at de afspejler det reelle behov man har. Forsikringsposten er ofte en af de lidt tungere poster i budgettet, men også en meget vigtig én. Det er nemlig sikkerhedsnettet under private økonomien, hvis uheldet er ude. Derfor anbefales det, at man gennemfører et tjek af forsikringerne mindst én gang om året.

Det fjerde punkt henvender sig primært til dem, der har et ønske om at investere en del af de frie midler i 2022 i stedet for at betale negative renter. Her kan aktiesparekontoen måske være en interessant mulighed.

Aktiesparekontoen er sat i verden af Folketinget for at fremme aktiekulturen herhjemme, og det er en nem måde at investere på, da bankerne håndterer alt, for eksempel afkast og indberetning. Og så er skatten på afkastet lavere end andre former for investering, nemlig blot 17 procent.

Har man allerede investeret en del af sin opsparing, kunne femte punkt være at følge op på, om man ligger investeret med den rette mængde risiko. Med andre ord om man har den rette investeringsprofil. Er det ikke tilfældet, bør man overveje at få skævheden justeret, før en eventuel aktieturbulens vender tilbage på de finansielle markeder i 2022.

Med hvad med pensionen, tænker den skarpe læser måske?

Nemlig, er svaret. Over et arbejdsliv kan der være mange ekstra penge at hente ved at udnytte fradragene i de gældende pensionsregler, så det gælder om at få orden i pensionssagerne, og det kan lige så godt ske her i januar.

Reglerne kan virke komplicerede, men der er god hjælp at hente hos den udbyder, der varetager pensionsopsparingen. Det hele handler her om klarhed og om at få mere til livets efterår.

Og til syvende og sidst vil jeg tillade mig at slå et slag for, at vi i samfundet gør os umage med at turde tale lidt mere om privatøkonomi med hinanden, her i Vejle og Fredericia.

Til syvende og sidst vil jeg slå et slag for, at vi i samfundet gør os umage med at turde tale lidt mere om privatøkonomi med hinanden.

Det kan jo både give viden og inspiration og måske følger det til justeringer og optimeringer, der igen kan skabe et stærkere fundament for en sund økonomi her i det nye år. Hvem ved? De klogeste beslutninger kommer ofte ud af stærke dialoger mellem mennesker.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Nye og garvede byrødder får grundig intro efter sidste års turbulens: - Stor fejl, at det blev aflyst sidst

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Cyklister får ingen hjælp fra ministeren: De må leve med at overtage bilisternes vigepligt

Erhverv For abonnenter

69-årige Mogens kører 70.000 kilometer om året med rensetøj: - Jeg syntes, at jeg var lidt for frisk til ikke at lave noget

Kolding

Hvalen i Kolding Fjord bliver liggende: - Det tegner ikke så godt, det er ikke en hval, der har det særlig godt

Fredericia

Jan er muligvis verdens største nørd: Planlægger at åbne museum med sin samling

Regeringen bekræfter: Vil fjerne næsten alle restriktioner

Debat For abonnenter

Dagens leder: Hvem er byens bedste.....?

Stefan rev rødderne op og kastede sig ind i 'udskældt' branche: - Jeg har ikke et sekund fortrudt

Fredericia

Udsigt til en Lidl mere i Fredericia: Så meget snupper ny stor butik fra de andre

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Fredericia

Ny tankstation åbner inden for et par uger: Vaskehal kommer til på sigt

Fredericia For abonnenter

Lennie afvist efter 50 år i Danmark: Forening støtter nu lægepar i kamp for 78-årigs statsborgerskab

Fredericia HK

FHK gik fra to kampe til nul - nu skal klubben alligevel spille træningskamp

Annonce