Annonce
KLUMME

Har du styr på skat, aktier og kontoudtog? Her er syv rigtige til din privatøkonomi i 2022

"Et nyt år bringer nemlig nye muligheder, og i den forbindelse er der mindst syv økonomiske forhold, som man med fordel kan kigge nærmere på her i januar," skriver ugens lørdagsbandit. Tegning: JFM

Nu er der gået et par uger, siden vi lukkede ned for det forgangne år og tog hul på 2022. Foran os venter et nyt og spændende år, og det ser jo lyst ud - også bogstaveligt talt. Dagens længde er allerede tiltaget med cirka 38 minutter.

Her i januar er det nærliggende at antage, at mange vejlensere er travlt beskæftigede med at forfølge deres nytårsforsæt, enten i fitnesscentret eller som jeg også har bemærket, iført løbesko i Nørreskoven.

Det er heldigvis ikke forbeholdt årsskiftet at starte en sund vane, så her vil jeg tillade mig, at slå et slag for læsernes privatøkonomiske grundform. Et nyt år bringer nemlig nye muligheder, og i den forbindelse er der mindst syv økonomiske forhold, som man med fordel kan kigge nærmere på her i januar.

Annonce

Lad mig starte med at slå et smut forbi skattefronten, hvor det siden november har været muligt at justere på forventede indtægter og fradrag for skatteåret 2022. Det er ekstra relevant for dem, der for eksempel har skiftet job, ændret indkomst og købt eller solgt bolig.

Lørdagsbanden

Lørdags-banden består af tidl. folketingsmedlem Karen J. Klint (S), direktør for DGI Huset Vejle Roland Christiansen, skuespiller Maria Skuladottir, festivalkaptajn Lars ”Charlie” Mortensen, områdedirektør i Sydbank Tina Kromann Lyngsø og provst Børge Munk Povlsen.

Det samme gælder, hvis man forventer at have flere hjemmearbejdsdage end normalt grundet covid-19-situationen, da de færre køreture til og fra arbejdspladsen for eksempel betyder, at befordringsfradraget bliver tilsvarende mindre. Når man løbende justerer sine skattetal, undgår man kedelige overraskelser, når skatteregnskabet gøres op.

Næste punkt er at gennemgå det forgangne års kontoudtog fra banken for at følge op på, om privatøkonomien er optimalt skruet sammen.

For en sikkerheds skyld bør man også kaste et nærmere blik på budgetkontoen, så man er sikker på, at forventningerne afspejler virkeligheden som for eksempel den senere tids stigende priser på gas og elektricitet.

Apropos sikkerhed vil jeg som tredje punkt foreslå, at man løber forsikringer igennem, så man sikrer, at de afspejler det reelle behov man har. Forsikringsposten er ofte en af de lidt tungere poster i budgettet, men også en meget vigtig én. Det er nemlig sikkerhedsnettet under private økonomien, hvis uheldet er ude. Derfor anbefales det, at man gennemfører et tjek af forsikringerne mindst én gang om året.

Det fjerde punkt henvender sig primært til dem, der har et ønske om at investere en del af de frie midler i 2022 i stedet for at betale negative renter. Her kan aktiesparekontoen måske være en interessant mulighed.

Aktiesparekontoen er sat i verden af Folketinget for at fremme aktiekulturen herhjemme, og det er en nem måde at investere på, da bankerne håndterer alt, for eksempel afkast og indberetning. Og så er skatten på afkastet lavere end andre former for investering, nemlig blot 17 procent.

Har man allerede investeret en del af sin opsparing, kunne femte punkt være at følge op på, om man ligger investeret med den rette mængde risiko. Med andre ord om man har den rette investeringsprofil. Er det ikke tilfældet, bør man overveje at få skævheden justeret, før en eventuel aktieturbulens vender tilbage på de finansielle markeder i 2022.

Med hvad med pensionen, tænker den skarpe læser måske?

Nemlig, er svaret. Over et arbejdsliv kan der være mange ekstra penge at hente ved at udnytte fradragene i de gældende pensionsregler, så det gælder om at få orden i pensionssagerne, og det kan lige så godt ske her i januar.

Reglerne kan virke komplicerede, men der er god hjælp at hente hos den udbyder, der varetager pensionsopsparingen. Det hele handler her om klarhed og om at få mere til livets efterår.

Og til syvende og sidst vil jeg tillade mig at slå et slag for, at vi i samfundet gør os umage med at turde tale lidt mere om privatøkonomi med hinanden, her i Vejle og Fredericia.

Til syvende og sidst vil jeg slå et slag for, at vi i samfundet gør os umage med at turde tale lidt mere om privatøkonomi med hinanden.

Det kan jo både give viden og inspiration og måske følger det til justeringer og optimeringer, der igen kan skabe et stærkere fundament for en sund økonomi her i det nye år. Hvem ved? De klogeste beslutninger kommer ofte ud af stærke dialoger mellem mennesker.

Annonce
Fredericia For abonnenter

Plejecenter får ny mavepuster: Kraftig kritik for tredje gang i træk

Danmark

Torsdagens coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Fredericia vokser videre i 2022: Ikke langt til næste runde rekord

Fredericia For abonnenter

Borgere lyttede og spurgte til mere havn - særligt et emne fyldte

Debat

Enhedslisten om sparekatalog: Det er en situation, kommunen er tvunget ud i, men som vi kan og bør gøre oprør imod

Kultur

Avisens tegner vinder prisen for Årets bladtegning: Se Putin tørre sved af panden

For abonnenter

10.000 kæmpemøller er en trussel mod Nordsøens sæler og hvaler: - Vi ved meget lidt om konsekvenserne

Erhverv

Bestseller får et af Danmarks største lejemål i Taulov: Modekoncern udvider markant

Byggekæde i kraftig vækst overtager en af Sønderjyllands specialistforretninger: - Vi er et godt match

Erhverv

Carlsbergs bryggeri i Fredericia vinder international pris

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Debat

Venstre efter ny kritik af plejecenter: Vi kan ikke sidde og vente på, om indsatsen nytter eller ikke nytter - vi skal vide det

FC Fredericia For abonnenter

Ingen plads til fejl i kampen om topplaceringerne: Disse tre ting skal FC Fredericia tage med fra Hvidovre-nederlag

Fredericia

Stærkt trafikeret rundkørsel skal forvandles til et kryds: Derfor er det en god idé

Annonce