Annonce
Fredericia

Havekredsformand om havemoden: - Der er så meget, der er in

Dette majtræ skal efter planen vokse op ad gitteret og sikre mere skygge i haven. Foto: Michael Strandfelt
Vi tog en snak med kredsformand for Det Danske Haveselskab om, hvad er moderne i havebrug. En hel del, viser det sig.
Annonce

Fredericia: Det er sommer for fuldt drøn, og mange sidder formentlig i haven så meget som muligt i disse dage. Der har man så god tid til at sidde og kigge på om, det er nu er pænt, det, man har fået sat op i sine grønne arealer. Men hvis man er nervøs for, om man nu har sat sine have i moderne folder, så kan mange falde til ro igen. Havemoden spænder bredt, fortæller Jytte Frøkjær, kredsformand for Det Danske Haveselskab i Fredericia.

- Der er rigtig mange ting, der er in, fortæller hun, mens vi går tur i hendes egen have tæt ved Lillebælt.

Havekredsformanden har de seneste trends inden for privat havebrug ganske friskt i erindringen, efter hun her i sommer har været til havemessen CPH Garden i København. Hun noterede sig i høj grad forskelligheden.

- Der var udstillinger, der gik i mange forskellige retninger, med det fælles træk, at det er moderne at have en bevidst stil med sin have, fortæller hun.

Derfra kan det bevidste valg sådan set gå flere veje. En have, der signalerer mental sundhed og som først og fremmest skal være et rum til afslapning, er på vej frem, fortæller hun. Det samme er den vilde have, hvor ingen planter er ukrudt, og hvor planter får lov at få fri leg. Begge er trends, der understreger, at haven i dag er til lyst og ikke til nytte.

- Det er jo nok noget med, at vi mennesker ikke er så meget i naturen i dag. Så prøver vi at skabe det lidt herhjemme eller at få den samme ro også, siger Jytte Frøkjær.

Man kunne måske tro, at det ville blive et farvel til køkkenhaven, hvis det hele går op i ro og nydelse, men den er i høj grad på vej tilbage, fortæller hun.

- Jeg ser det også på Facebook, hvor jeg er med i nogle grupper, og der er rigtig mange unge mennesker, der spørger om det ene og det andet. De har jo ikke lært, hvornår man lægger kartofler af deres forældre, ligesom jeg har. Men der er en generation, der tager det op igen, fortæller hun.

- Selv unge, der bor i lejligheder, kan jo have bittesmå drivhuse stående på deres altaner, så det interesserer pludselig mange, siger hun.

Hun har selv holdt fast i køkkenhaven al den tid, hun har haft egen have, og glæder sig over at være moderne igen.

Der er flere spiselige ting at finde i havekredsformand Jytte Frøkjærs have. Foto: Michael Strandfelt
Annonce

Man skal kunne spise noget

Køkkenhaven har i dag dog måske en anden karakter, end da den for år tilbage var en primær forsyningskilde til husets madlavning.

- Det er lidt mere de ting, der er sjove at have, folk går op i. Det er mit indtryk. Sådan har vi også selv haft det i mange år. Vi har ikke kartofler for at være selvforsynende, men vi vil gerne have oplevelsen af at kunne smage de nye kartofler om sommeren, så vi har en lille række, fortæller hun.

- Jeg tror, folk godt kan lide at lave noget selv, og vi taler jo meget om miljø i disse år. Men i dag er det jo nok mest ting til at supplere, siger haveformanden.

- Vi har i hvert fald altid sagt, at hvis man går en tur i haven, så skal der være noget at spise et sted undervejs, og der skal også helst være en bænk i nærheden, som man kan dumpe ned på, siger hun.

På vores tur rundt i Jytte Frøkjærs have får vi da også smagt både ærter og skovjordbær, og på denne varme solskindag er det bænken i skyggen, der er den attraktive.

- Men der skal være nok bænke til, at der er én til hver en situation. Hvis der var bare lidt koldere, så ville vi jo elske at sidde i solen, siger hun.

Annonce

Råd: Vælg nemme løsninger

At der skal være mulighed for at sidde ude haven, har været på vej frem i mange år. Terrasser, udekøkkener og orangerier er de seneste år blevet brugt til at skabe opholdssteder længere ud i haven. Jytte Frøkjær er selv indehaver af både terrasse og drivhus med siddepladser.

Hvis man gerne vil i gang med at gøre mere ved sin have, er det Jytte Frøkjærs råd at vælge nogle nemme løsninger.

- For eksempel synes jeg, faktisk lidt, det er en uskik med blomster i krukker. Jeg har det også selv, fordi det har praktisk at flytte rundt med, men egentlig er det jo dumt, når man får fugt og næring forærende ved at stille blomsterne ned i jorden, siger hun.

Den lokale afdeling af Haveselskabet har 100 års jubilæum til september. Her viser formand Jytte Frøkjær frem i sin have. Foto: Michael Strandfelt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce