Annonce
Fredericia

Havmiljø-ekspert sår ny tvivl om Marina City: Beregninger om klapning ved Trelde Næs er ikke gode nok

Planlægningen af Marina City er igen løbet ind i problemer - nu rejses der tvivl om, hvorvidt beregningerne af konsekvenserne for miljø og natur er lavet tilstrækkeligt kvalificeret. Illustration: Cobe 
Kolding Kommunes rådgivere har ikke gjort det godt nok i deres beregninger af Marina City-konsekvenserne for miljøet, naturen og dyrelivet i Kolding Fjord og Lillebælt, siger ekspert. Nu ønsker Kolding Kommune, at der skal laves nye beregninger.

Kolding/Trelde Næs: Et notat fra Miljøstyrelsens havmiljø-rådgiver skaber nu alvorlig tvivl om grundlaget for Kolding Kommunes ansøgning om at måtte dumpe 360.000 kubikmeter opgravet havbundsslam fra Marina Syd ved klappladsen ved Trelde Næs ude i Lillebælt - og derfor er det en bombe under den planlagte, prestigefyldte havnebydel, som 24 af byrådets 25 medlemmer for længst har godkendt plangrundlaget for.

Notatet er udarbejdet af havbiolog, forskningsleder, lektor og PhD ved Syddansk Universitet, Mogens Flindt, for Miljøstyrelsen, der skal give tilladelsen, som Kolding Kommune har ansøgt om at få på grundlag af beregninger af natur- og miljøkonsekvenserne foretaget af det rådgivende ingeniørfirma Niras. De viser, at miljøet og naturen ikke påvirkes væsentligt af den såkaldte klapning.

Det er måden, beregningerne er lavet på - og derfor også resultaterne af dem - som Mogens Flindt anfægter i sit notat.

Annonce

Ikke godt nok

Blandt andet skriver havmiljøeksperten, at det anvendte regnearksværktøj udviklet af Niras "ikke kan beskrive momentane eller efterfølgende resuspensioner, hvilket er en vigtig proces ved effektanalysen (..) på klappladser", og at "dette værktøj vurderes beregningsmæssigt at være for begrænset til at anvende ved store klappladsaktiviteter som denne".

Senere hedder det, at "det er problematisk at langtidseffekter af grave- og klapaktiviteterne (..) ikke behandles i rapporten".

Som bygherre har vi ingen interesse i, at der kan sås tvivl om miljøeffekterne. Så vi er af den opfattelse, at vi skal efterkomme Flindts anbefalinger til justeringer. Merete Dissing, by- og udviklingsdirektør, Kolding Kommune

Specialisten konkluderer i sit otte sider lange notat, at "jeg mener ikke, at Niras med de beskrevne modelbegrænsninger leverer en tilstrækkeligt fagligt dokumenteret udredning af natur- og miljøkonsekvenserne af gravearbejdet i Kolding Fjord og klapningen ved Trelde Næs", hvorefter han til slut anbefaler, at der laves nye beregninger ved hjælp af et særligt program, MIKE21.

Annonce

Mildt sagt uenig

Kolding Kommunes by- og udviklingsdirektør Merete Dissing oplyser, at Niras som kommunens rådgiver "mildt sagt er uenig" i Mogens Flindts vurderinger, men at Miljøstyrelsen og Niras i øjeblikket er i dialog om at justere de parametre, udregningerne laves efter.

- Men som bygherre har vi ingen interesse i, at der kan sås tvivl om miljøeffekterne. Så vi er af den opfattelse, at vi skal efterkomme Flindts anbefalinger til justeringer, siger hun.

Så det er ikke et krav fra Miljøstyrelsen til Kolding Kommune, at der skal laves nye beregninger efter Mogens Flindts anbefalinger, før styrelsen vil tage stilling til, om den vil give klappetilladelsen?

- Nej, men der har været en dialog, og vi har som bygherre sagt, at vi er interesserede i at imødekomme Miljøstyrelsen og lave en ny kørsel. Vi lytter til, hvad den sagsbehandlende myndighed siger, og så efterkommer vi selvfølgelig det. Som bygherre ønsker vi ikke at være en del af en faglig uenighed, siger hun.

Annonce

Anviser en vej

Er du nervøs for, om det her kan betyde, at Kolding Kommune ikke får nogen klappetilladelse?

- Nej, det synes jeg faktisk ikke. Jeg tænker jo, at lektoren anviser en vej, og at vi fortsat ad den vej kan dokumentere, at miljøpåvirkningerne er beherskede, siger by- og udviklingsdirektøren. Hun forventer, at der foreligger en aftale om en ny "kørsel" med nye beregninger af miljø- og naturpåvirkningerne ved klapningen om en måneds tid.

Det er en forudsætning for at kunne anlægge Marina City, at de 360.000 kubikmeter havbundssediment graves op og fjernes. Klapning ved Trelde Næs som løsning har udløst voldsom kritik fra natur- og fritidsorganisationer og politikere i ikke mindst Fredericia, og derfor undersøgte Kolding Kommune i 2020 15 mulige alternative løsninger.

Konklusionen på den undersøgelse var, at klapning er eneste realistiske vej frem.

Marina City

  • Ifølge plangrundlaget skal der i Marina City bygges op til 325-350 boliger og anlægges 1000 bådepladser. Marinaen skal samle den nuværende Lystbådehavn Nord og Marina Syd.
  • 24 af Kolding Byråds 25 medlemmer godkendte rammelokalplanen for Marina City 26. januar. Kun EL stemte imod.
  • Planen tillader byggeri i forskellige højder i området - nogle steder op til otte etager, og en enkelt bygning må ryge op i 16 etager.
  • Ifølge tidsplanen skulle den nye lystbådehavn inklusiv husbådepladser og de første byggerier tages i brug i 2023.
  • Det er nu forsinket i mindst et år på grund af klager over Kystdirektoratets anlægstilladelse.
  • Også Miljøstyrelsens klappetilladelse er en betingelse for, at byggeriet kan gå i gang.
Annonce
Fredericia For abonnenter

Hjemme i Pjedsted overgik debutant alle andre - også borgmesteren: Ny Venstre-profil er født ind i politik

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Åbner til marts: Nyt supermarked skal ansætte over 50 nye medarbejdere

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Alarm 112

Igen ballade ved natklub: Kvinde rev politibetjent i håret, og det får konsekvenser

Erhverv For abonnenter

Iværksætter håber på gennembrud i energieventyr efter 15 år: - En deadline er for mig det samme som at give op

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Fredericia For abonnenter

Da alt så sort ud, blev fællesskabet et vendepunkt for gigtramte Anne: - Hvis man har et trist liv, skal man blive frivillig. Det giver så meget

Fredericia

Jeanette kan ikke få nok af december: - Jeg render gerne rundt med nissehue og synger julesange på jobbet

Fredericia

Se billederne: Velklædte elever genoptog tradition med skolebal og særlig dans

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia

Gys på volden giver gysser til lokal velgørenhed

Annonce