Annonce
Erhverv

Havnen skal være grøn og bæredygtig: ADP har hyret konsulentfirma til at hjælpe sig

Hver eneste dag anløber der skibe til havnen i Fredericia. Bulk-skibe med alt fra metalskrot til sojabønner ombord og store containerskibe lastes og losses døgnet. Nu skal ADP træde ind i fremtidens havnedrift med grønne løsninger. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Havneselskabet ADP kigger ind i fremtiden og vil omdanne den traditionelle oliehavn til fremtidens havn med grønne løsninger indenfor genvinding og nye energiformer.

Fredericia: Den bæredygtige omstilling ruller over hele verden for både private, virksomheder, kommuner og stater.

Havneselskabet ADP A/S er i gang med at transformere sig selv fra konventionel havnedrift - herunder som traditionel oliehavn - til fremtidens havneselskab med Taulov Dry Ports grønne transport- og logistikløsninger. Der er udsigt til, at grønne løsninger indenfor blandt andet genvinding og nye energiformer de kommende år vil fylde mere og mere.

Derfor henter havneselskabet viden udefra ved at hyre konsulentvirksomheden Implement Consulting Group. Eksperter herfra skal understøtte beslutningsprocesser og udvikle forretningsmodeller, som skal sikre ADPs kommercielle udvikling indenfor den grønne omstilling.

Annonce

Fra el til brint

ADPs udvikling til et multimodalt transportknudepunkt giver havneselskabet en nøglerolle i videreudviklingen af et europæisk energiknudepunkt, fordi den rette infrastruktur er forudsætningen for at skalere fremtidens power-to-x løsninger.

Power-to-x er den samlede betegnelse for omdannelse af el til brint via elektrolyse. Power-to-x teknologien anses som nødvendig for at komme i mål med fuld uafhængighed af fossil energi. Samtidig betegnes det som den primære teknologi, når  man skal have strøm fra vedvarende energi ind i den tunge transport som lastbiler, fly og skibe til erstatning for fossile brændsler.


Vi har brug for mere viden og tryghed om, hvordan det kommer til at ske, og hvordan vi så investerer klogt i det. Trekantområdet har alle forudsætninger. Vi har energi, varme, raffinaderi, havn og lufthavn, så vi skal sikre os, det kommer til at ske i Trekantområdet.

Rune D. Rasmussen, adm. direktør


Men det er et langsigtet projekt, og der kommer noget i mellemtiden, mener man hos ADP, som derfor har hyret konsulentvirksomheden til at hjælpe sig med at navigere i, hvad ADP skal satse på i tiden frem til.

- Vi er enige om, at power-to-x er super relevant - og at det kommer til at ske. Vi synes, der er en tendens til, det er enormt langsigtet. Som marked, distributionscenter og erhverv har vi brug for at få viden om, hvilke områder vi ser ind i. Derfor tager vi udgangspunkt i den infrastruktur, der er i forvejen, fortæller administrerende direktør i ADP Rune D. Rasmussen og uddyber:

- Vi skal vide, hvordan vi som havn kan understøtte det og facilitere det. Hvordan vi får det tænkt ind på den korte og mellemlange bane. Det mener vi, der er behov for.

Annonce

Gode forudsætninger i Trekantområdet

Danmark har en målsætning om 70 procent reduktion i CO2-udledning i 2030, og de andre europæiske lande har også en række mål indenfor bæredygtighed det næste årti. Men potentialet for fremtidens power-to-x løsninger er ikke klarlagt, så ADP vil gerne gå forrest og skaffe sig viden om, hvordan de grønne løsninger kan skaleres op til gavn for både samfundet og dansk eksport.

- Vi har brug for mere viden og tryghed om, hvordan det kommer til at ske, og hvordan vi så investerer klogt i det. Trekantområdet har alle forudsætninger. Vi har energi, varme, raffinaderi, havn og lufthavn, så vi skal sikre os, det kommer til at ske i Trekantområdet, siger Rune D. Rasmussen.

Annonce

Brint måske for lastbiler men ikke for skibe

I første omgang har ADP sikret sig en aftale med konsulentvirksomheden Implement Consulting Group i to år. Konsulenterne skal hjælpe ADP med viden på området, så forudsætningerne for at træffe de rette beslutninger fremadrettet bliver større.

- Vi har eksempelvis en formodning om, at brint bliver relevant for tungt erhverv som lastbiler, men ikke for skibe, fordi det fylder for meget. For os er det her tidsmæssigt og strategimæssigt muligvis det næste store eventyr på niveau med transport og logistik, mener Rune D. Rasmussen.

Implement Consulting Group har nordiske rødder med hovedkontor i København samt kontorer i Aarhus, Stockholm, Malmø, Oslo, Zürich og München. Virksomheden har over 900 konsulenter, multinationale kunder og projekter over hele verden. Implements Energy & Climate team arbejder med projekter, der skal skabe effekt i den grønne omstilling.

Annonce
FC Fredericia For abonnenter

To nederlag i træk er ingen katastrofe: Men FC Fredericia skal have styr på dette punkt inden den næste kamp

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Fredericia

Raffinaderiet skal skrue ned for støj: Kommune vil have skærpet kravene

Fredericia For abonnenter

Ny kæmpemaskine skal sortere dit skrald: Derfor skal glas og metal i samme sæk

Erhverv

Stor energikoncern satser på ladestandere til elbiler: Opkøber en tredjedel af nystartet virksomhed

FC Fredericia For abonnenter

Karakterbogen: FC Fredericia spillede langt under niveau i Køge

Kolding

Lyt: Videoovervågning af hjemmeplejen - Er der en lummerfætter i Kolding?

Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Erhverv For abonnenter

Anders tog på togt og satte sejl til kaptajndrømmen - nu truer finansloven skoleskibene

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Fredericia

Pizzeria sat til salg: Helbredsproblemer tvinger Ugur til afsked efter 21 år bag disken

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Fredericia For abonnenter

Ventelisten vokser: Borgerlige vil have private til at bygge plejehjem

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Fredericia

Læser I med, mænd? Mikkel er på vej med en gågadebutik for jer

Annonce