Annonce
Erhverv

Havnens nyeste maskine laster skrot: Står på 80 gummihjul og tog næsten fire uger at samle

Fredericia Havn har fået ny "beboer". Materialehåndteringsmaskinen fra den sydtyske producent Sennebogen har en kapacitet på 600 ton genanvendeligt metalskrot eller 1000 ton bulk i timen. Foto: ADP A/S
Maskinen fra den sydtyske producent Sennebogen står i Centerhavnen, da den er for bred til at køre over i Møllebugten.

Fredericia: I november fik Fredericia Havn en ny kran - eller rettere en ny materialehåndteringsmaskine, som er den korrekte betegnelse for den Sennebogen-maskine fra Sydtyskland, der blev leveret på 16 lastbiler.

Det tog knap fire uger at samle maskinen, som står på 80 gummihjul. Den ligner en kran og bruges også til at laste og losse, men modsat havnens andre ni kraner har den ikke en stålwire til at løfte med, men i stedet to "arme", som kan hæve og sænke sig hydraulisk. Det gør den meget hurtigere i dens bevægelser.

Sennebogen 895 E Hybrid

Maskinen er udstyret med en 23 meter lang bom og en 20 meter lang stik (forreste arm), hvilket giver mulighed for at arbejde 40 meter ude fra maskinens centerlinje.

Maskinen kan i en afstand af 22 meter fra centerlinjen løfte 30 ton.

Maskinen er udstyret med 80 massive hjul, der kan vinkles op til 50 grader, hvilket giver en venderadius på kun 15 meter.

Vægten af hele maskinen er cirka 390 ton.

Bevægelserne styres af hydraulik og alt effekten kommer fra en Catepillar C18 motor, der yder 585 kW (755 heste kræfter).

Maskinen er 14,5 meter lang og 11,8 meter bred. Højden op til maskinhuset er 15 meter, og kranføreren kan hejse førerhuset op i 20 meters højde, så han fået et rigtig godt udsyn.


Den er så bred, at den ikke kan køres over i Møllebugten, fordi vejen er for smal.

Morten Højrup, driftsdirektør ADP A/S


Denne type Sennebogen er verdens største materialehåndteringsmaskine. Det er også den mest lydsvage, da man har bragt lydniveauet ned på 98 decibel i henhold til EU-standard.

- Den er købt hjem til specielt at håndtere skrot. Som sidegevinst kan den også bruges til løs bulk som træpiller, korn og foderstoffer, fortæller driftsdirektør hos havneselskabet ADP A/S Morten Højrup.

Prisen er på den "gode side af 20 millioner kroner", oplyser han.

Annonce

For bred til Møllebugten

Containere egner den sig dog ikke til. Her er det fortsat stålwire-kranerne, som klarer opgaven.

Sennebogen-maskinen blev netop onsdag færdig med at laste en større sending metalskrot på 23.000 ton.

Sennebogens maskine (til venstre) er velegnet til at flytte gods hurtigt. Det kan være metalskrot og bulk som træpiller. Men containerne tager stålwirekranerne (til højre) sig fortsat af. Foto: ADP A/S

I øjeblikket bor den fast i Centerhavnen. Selvom den kan transportere sig selv på sine 80 gummihjul, er det ikke alle steder, den kan flyttes hen.

- Den er så bred, at den ikke kan køres over i Møllebugten, fordi vejen er for smal, fortæller Morten Højrup.

Materialehåndteringsmaskinen har en kapacitet på cirka 600 ton genanvendeligt metalskrot eller 1000 tons bulk i timen. Maskinen er med til at styrke havnens effektivitet og dermed konkurrenceevne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce