Annonce
Fredericia

Hel familie skralder og køber kun for 50-75 kroner om ugen

Kirsten Christensen, Rands, og hendes to hjemmeboende drenge, Martin på 18 (tv) og Silas på 14. Familien forsøger at leve på et budget, så det kan lade sig gøre, at hun går hjemme ved dyr og sønnerne. Derfor skralder de blandt andet - altså finder kasserede, men stadig gode, fødevarer og andre ting i butikkernes containere. Det må man til dels godt, men på eget ansvar. Et lille udvalg ses på bordet. Foto: Morten Kiilerich
Kirsten Christensen fra Rands og hendes to drenge Martin og Silas på 18 og 14 lever for små midler. Det har de selv valgt. Men køleskabet kan alligevel godt fyldes med mad.
Annonce

Fredericia: Hendes yngste savner mysli.

For ud over havregryn finder Kirsten Christensen og Martin på 18 og Silas på 14 ikke så tit morgenmadsprodukter i containerne.

De er skraldere.

Det vil sige, at de er blandt de flere og flere, som for at spare eller komme madspild til livs tager mad med hjem fra discountbutikkernes og supermarkedernes affaldsspande.

Første gang var jeg da flov, hvis der kom nogen forbi. Så jeg gik med hat eller tørklæde. Men nu sker det, at folk kommer hen og vil gerne se, hvad vi finder. Ellers lader de os bare være i fred, og vi har ikke oplevet, at personale har sagt noget.

Kirsten Christensen, Rands ved Fredericia, skralder

Annonce

Lidt af en sport

Mad, der måske er en dag for gammelt eller har en skade på emballagen. Eller en plet på skrællen.

Fødevarer, der ellers skulle være brændt eller komposteret efter et farvel til hylderne i Rema, Netto, Fakta og de andre dagligvarekæder.

Men ud over den mulige manglende variation i mælkemaden ser de tre sparere fra Rands ved Fredericia ingen større ulemper ved at skralde.

For de to unge er det ligefrem blevet en sport.

Annonce

En veninde gjorde det

- Vi begyndte for tre-fire år siden, da jeg hørte, at en veninde gjorde det, fortæller Kirsten Christensen, 59, tidligere sælger og social- og sundhedsassistent. I dag hjemmegående mor på den godt seks hektar store ejendom med familien og fem islænderheste.

Silas går i skole i Gauerslund, Martin læser hf i Vejle.

- Det var spændende at se, hvad hun kunne finde af guld, og nu gør vi det også. Vel et par gange om ugen, vurderer Kirsten Christensen.

Må man egentlig skralde?

Det er ikke ulovligt at skralde, hvis maden og de andre varer, man tager fra en butiks container eller lignende, ikke er på et aflåst privat område. Eller på anden måde står på et ikke frit tilgængeligt område.

Ellers er det ulovlig indtrængen eller indbrud.

Det kan man gøre sig bekendt med ved at studere udmeldinger fra Justitsministeriet og statens fødevarestyrelse. Styrelsen fraråder dog skraldning på grund af fødevaresikkerhed.

Det er også i strafferetlig forstand almindeligt antaget, at affald - hvortil ejendomsretten er opgivet, som det hedder - ikke kan kaldes hittegods. Hittegods kan man derimod sigtes for tyveri af eller ulovlig omgang med.

Ødelæggelse eller beskadigelse af eksempelvis containere eller affaldsspande er hærværk. Også selvom de måtte være ulåste og stå på et frit tilgængeligt område.

Annonce

Finder det meste

Lad os begynde nederst i skuffen i køleskabet, der i øvrigt er fint fyldt:

Æbler, kartofler, løg og - op til jul - mandariner. Hvor én frugt eller én grøntsag har en plet, en spire eller er begyndt at rådne lidt. Så kan varerne af gode grunde ikke sælges og havner ude i butikkens container ved dagens slutning.

Men de er jo ikke altid fordærvede. I hvert fald ikke de øvrige i emballagen, og det nyder familiens Christensen og andre erfarne skraldere godt af.

- Leverpostej kan vi finde. Masser af leverpostej, der måske er smidt ud på dagen, fortæller Martin.

Det vil sige sidste salgsdag, sidste anvendelsesdag eller på bedst før dagen.

- Eller også er det overskredet en dag eller to, forklarer han.

Annonce

Måder at passe på

Det samme gælder pålæg og ferskt kød. I hele udskæringer eller hakket.

Det kommer med hjem. Medmindre Fødevarestyrelsen har trukket varen tilbage. Det kan man kontrollere ude på stedet via sin smartphone.

- Ofte er det fordi, varerne ikke er afmærket ordentligt med hensyn til eksempelvis allergener, men der kan jo også være fundet glasskår eller andet i, siger Martin:

- Det skal man især være opmærksom på, hvis mange af én slags vare er smidt ud. Så skal man tjekke og passe på.

Annonce

Ikke kun mad

Derudover tager han og broren og moren de almindelige forholdsregler:

Lugter maden, eller er den decideret i forrådnelse, kommer det ikke tilbage til Rands.

Chips, chokolade, øl og vand - hvor én dåse måske er trykket lidt - finder de. Samt kolonialvarer med et hul i posen. Kaffe, gryn, masser af mel.

Et hul i posen? Kunne det ikke være en mus?

Nej, fortæller Martin, for det er ofte et snit fra noget, der nok er en hobbykniv, som er kommet til at skære en pose op, da de alle skulle pakkes ud.

Desuden er der toiletartikler, deodorant- og kosmetiktestere fra Matas og rengøringsmidler at få fra butikkerne. Også hos andre detailhandlende end dagligvarekæder.

Annonce

Lidt flov i starten

Første gang var jeg da flov, hvis der kom nogen forbi. Så jeg gik med hat eller tørklæde, husker Kirsten Christensen:

- Men nu sker det, at folk kommer hen og vil gerne se, hvad vi finder. Ellers lader de os bare være i fred, og vi har ikke oplevet, at personale har sagt noget.

Man kan finde mange ting, og vi bruger nok ikke mere end 100 kroner om ugen på at købe mad og andet til husholdningen ind, forklarer hun:

- Men vi får så også det at spise, som vi finder. Jeg kan da godt savne at købe en lækker laks ved fiskemanden, som jeg gjorde tidligere. Eller en god flæskesteg. Det finder man ikke i containerne, og man skal også passe på med fisk, der er smidt ud. Men sådan er det jo. I hvert fald lige nu for os.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fredericia

Fem nye smittede med corona

Fredericia For abonnenter

Indtørret blod og kødrester på gulvrist: Slagterforretning får to sure smileys i træk og bøder for flere tusinde kroner

Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Fredericia

Mand mere end 7000 km fra Fredericia tiltrak sig stor interesse mandag aften: Hvad gør vi med Trump?

Annonce